ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τα «ναί, όχι» και τα «πώς» της σύσκεψης στο Τεμπλόνι


Κέρκυρα: Τα «ναί, όχι» και τα «πώς» της σύσκεψης στο Τεμπλόνι


 
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο Τεμπλόνι, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ο οποίος αντιδρά στη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Αρχικά υπήρξε ξενάγηση στους χώρους του ΧΥΤΑ ενώ ακολούθησε σύσκεψη στην πλατεία του Τεμπονίου.
Οι διοργανωτές άσκησαν κριτική για την απουσία εκπροσώπων της δημοτικής αρχής αλλά και του ΦΟΣΔΑ.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μάγδα Παπανικολοπούλου αλλά και η πρόεδρος του Αλεύκιμμον Μαρία Κοντομάρη, τάχθηκαν υπέρ της άμεσης διαχείρισης του προβλήματος με ουσιαστικό τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τις περιοχές τους, εκφράζοντας ερωτηματικά για τη σημερινή κατάσταση και τους λόγους που έχουν οδηγήσει σε αυτήν.

Δημοτικές παρατάξεις

Εκπροσωπώντας την παράταξη της κυρίας Υδραίου, ο Νίκος Καλόγερος τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της ολοκληρωμένης διαχείρισης με τη χρήση του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης – αφού δεν υπάρχει τεκμηριωμένη άλλη πρόταση – αλλά με ορθολογική λειτουργία που δεν θα επιβαρύνει τις περιοχές αυτές.
Ο κ. Χαραλάμπους από την άλλη, επέμεινε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί πανεπιστημιακή μελέτη για την εξεύρεση του κατάλληλου χώρου ολοκληρωμένης διαχείρισης, αποκλείοντας το κορεσμένο Τεμπλόνι και τη Λευκίμμη η οποία έχει αντιδράσει κάθετα και στο παρεθόν.

Περιφερειακές παρατάξεις

Την περιφερειακή αρχή εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας ο οποίος κάλεσε το Δήμο σε συνεργασία προκειμένου να υπάρξει επιτροπή παρακολούθησης των κινήσεων που με συμφωνημένο τρόπο θα πρέπει να υπάρξουν ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.
Ο πρώην περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου δήλωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει υλοποίηση της ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με τις μελέτες αφού δεν υπάρξει εναλλακτική λύση. Όσοι μίλησαν για μη χρήση του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό, επιτείνοντας το αδιέξοδο.

ΣΥΡΙΖΑ

Ενδιαφέρουσα υπήρξε η στάση της τριμελούς επιτροπής που απέστειλε στη χθεσινή συνάντηση η Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κώστας Γουρδούκης και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Σπύρος Βλάχος και Νίκος Γκούσης ανέφεραν ότι οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος απέχουν από την πρακτικής της δημοτικής αρχής, θυμίζοντας ότι οι κ.κ. Κουρουμπλής και Σκουρλέτης έχουν δηλώσει ότι λύση αποτελεί είτε η μεταφορά των απορριμμάτων στα Γιάννενα και την Κοζάνη είτε η άμεση λειτουργία Ολοκληρωμένης διαχείρισης με χωροταξική επιλογή της Δημοτικής Αρχής.

Φορείς

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαρία Γονίδη ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρξει τεχνοκρατική λύση με κοινωνική συναίνεση που θα την καταστήσει εφικτή. Παράλληλα δήλωσε ότι ο Ιατρικός Σύλλογος έχει ξεκινήσει επιδημιολογική μελέτη προκειμένου να καταγράψει την υγειονομική επιβάρυνση της έως τώρα διαχείρισης.
Εκ μέρους του ΕΠΑΜ, ο κ. Αλ. Λιτσαρδόπουλος αναρωτήθηκε για ποιο λόγο έχει απαγορευτεί η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων, τη στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται κατά κόρον με ιδιαίτερα αποτελέσματα.


ΠΗΓΗ: ert.gr, Λυκούργος Σκιαδόπουλος