ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κοινή ανακοίνωση Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Σωματειακής Επιτροπής Καθαριστριών του ΓΝΚ: Αποκαλύφθηκε πλήρως ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμόςΚοινή ανακοίνωση  Κερκυραϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Σωματειακής Επιτροπής Καθαριστριών του ΓΝΚ: Αποκαλύφθηκε πλήρως ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ο  Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και η Σωματειακή Επιτροπής Καθαριστριών του ΓΝΚ, σχολιάζοντας ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Σωματείο Καθαριστριών του νοσοκομείου, υπογραμμίζουν ότι αποκαλύπτεται πλήρως ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Κάτι από βραβεία Όσκαρ θυμίζει το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν η πρόεδρος και η γεν. γραμματέας του Σωματείου Καθαριστριών και Καθαριστών του ΓΝΚ, σε σχέση με τις ατομικές συμβάσεις στην καθαριότητα του ΓΝΚ. Βεβαίως, δεν προξενούν καμία εντύπωση τα όσα με κυνικό τρόπο δηλώνουν μέσα από αυτό, καθώς και η πρεμούρα τους να υπερασπιστούν την κυβερνητική πολιτική των ατομικών συμβάσεων, τον διοικητή και τη διοίκηση του Νοσοκομείου, τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας. Γίνεται πλέον ξεκάθαρο και στον πιο δύσπιστο ο λόγος για τον οποίο δημιούργησαν εσπευσμένα αυτό το σωματείο, που δεν ήταν άλλος από το να προωθήσουν την κυβερνητική πολιτική και σε αυτόν το χώρο. Αποκαλύπτεται επίσης και από τα δικά τους χείλη η κοινή συμπόρευση και μεθόδευση της σημερινής κατάστασης από τους παραπάνω (ΔΣ Σωματείου Καθαριστριών - Καθαριστών ΓΝΚ, Διοίκηση ΓΝΚ, πλειοψηφία διοίκησης ΕΚΚ), την οποία καταγγείλαμε από την πρώτη στιγμή. Ξεβρακώνεται με τον πλέον επίσημο τρόπο και σε αυτόν τον χώρο ο ρόλος του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού! Φυσιολογική είναι επομένως και η επίθεση που για ακόμα μία φορά κάνουν στο Σωματείο μας και στα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, αφού από την πρώτη στιγμή τους "χαλούσαμε τη σούπα"!

Πάμε όμως να δούμε τι γράφουν. Λένε: "Ευχαριστούμε θερμά τον Διοικητή κ. Φοίβο Κακαβίτσα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και όλους όσους εργάστηκαν για να γίνουν οι ατομικές συμβάσεις καθαριότητας στο ΓΝΚ πραγματικότητα". Αυτό που δε λένε είναι ότι οι συμβάσεις αυτές έχουν ημερομηνία λήξης. Ότι δεν μπορούν να υπερβούν τους 24 μήνες. Ότι ο ίδιος ο νόμος απαγορεύει τη μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου. Ότι οδηγούν στην ανεργία. 'Οτι ανοίγουν το δρόμο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ, όπου επί της ουσίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γίνονται εργολάβοι του εαυτού τους, επενδύοντας κεφάλαια που δεν έχουν. Ανοίγουν δηλαδή το δρόμο για μία άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης και προώθησης των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν λένε ότι η εμπειρία από άλλες περιοχές δείχνει ότι οι ατομικές συμβάσεις συνδέονται με την απληρωσιά για μεγάλα χρονικά διαστήματα και ότι προϋπόθεση για την καταβολή των μισθών είναι το Νοσοκομείο να εξασφαλίζει έσοδα, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σαν μαγαζί, κάνοντας έτσι τους ασθενείς πελάτες που θα πληρώνουν ακριβά για να βρουν την υγειά τους! Δεν λένε ότι στις συμβάσεις αυτές αναφέρεται ρητά ότι η διοίκηση έχει το δικαίωμα, για οποιοδήποτε λόγο, να απολύει τους εργαζόμενους κ.ά.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε σε ένα σημείο του δελτίου Τύπου τους που αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία της καθαριότητας στα νοσοκομεία μέσω απευθείας συμβάσεων με τους εργολάβους και όχι μέσω εργολαβικών εταιριών». Πέρα από την ξεκάθαρη ευθυγράμμισή τους με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, που όλοι γνωρίζουμε πού οδηγεί, παράλληλα αποκαλύπτει και το μέλλον των ατομικών συμβάσεων. Ουσιαστικά, με τη φράση "...απευθείας συμβάσεων με τους εργολάβους και όχι μέσω εργολαβικών εταιριών» αναφέρεται στις ΚΟΙΝΣΕΠ, που βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με τη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους!


Εξάλλου, δεν ξεχνούν να το τονίζουν μέχρι το τέλος του δελτίου Τύπου τους, ότι η διεκδίκηση από το Σωματείο μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα για όλους είναι για αυτούς μαξιμαλισμός και ουτοπία! Η δουλειά με ημερομηνία λήξης των ατομικών συμβάσεων και η μισοδουλειά με τις ΚΟΙΝΣΕΠ είναι για αυτούς το ρεαλιστικό, το εφικτό, αυτό για το οποίο αγωνίζονται... Προωθούν με άλλα λόγια ξεκάθαρα την κυβερνητική λογική του μικρότερου κακού! Με τη στάση τους αυτή συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην ομηρία των συναδέλφων, που αυτή τη στιγμή εργάζονται με τις ατομικές συμβάσεις στο Νοσοκομείο και που σύντομα θα τους μπλέξουν σε νέες περιπέτειες».