ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ένα βήμα πριν την αποχώρηση Χρυσόγονος – Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ


Ένα βήμα πριν την αποχώρηση Χρυσόγονος – Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ


Διαδικτυακή ψηφοφορία αποφάσισε η Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτημα την αποχωρήσή της από το κόμμα. Αυτό έγινε γνωστό στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που γίνεται αυτή την ώρα. Ο ευρωβουλευτής Κ. Χρυσόγονος δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής σε ερωτήσεις για το τι θα κάνει ο ίδιος.

Ο Χρυσόγονος δήλωσε πως στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση για αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει την έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο και δεν θεωρεί πως αυτό θα είναι ανεξαρτητοποίηση. Είπε επίσης ότι ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που συμμετέχει στη Σοσιαλιστική Τάση δεν θα ακολουθήσει και θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ο επικεφαλής της τάσης δεν απέκλεισε προσέγγιση με το νέο φορέα της Κνετροαριστεράς, αν τελικά αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι ο Κώστας Χρυσόγονος έχει εκφράσει πολλές φορές τη δυσφορία του για την κυβερνητική πολιτική ενώ έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρυσόγονος εξελέγη το 2014 ως συνεργαζόμενος και έχει διαφωνήσει συχνά με επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, με αιχμή, το τελευταίο διάστημα, την κωλυσιεργία της επένδυσης στο Ελληνικό.

Σε κείμενό της που κυκλοφόρησε την Τετάρτη, η Σοσιαλιστική Τάση (στην οποία ανήκει και ο κ. Χρυσόγονος)  τονίζει ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του 2013 για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό» και θέτει ζήτημα συμμετοχής της εκλογικής βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην ανάπτυξη της χώρας.

Σκληρή ανακοίνωση-Κατηγορίες για συγκεντρωτισμό
Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία της Σοσιαλιστικής Τάσης εξαπολύει δριμεία επίθεση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά και θέλησαν να εγγραφούν ως μέλη συμβάλλοντας στην υλοποίηση  της πολιτικής θέσης που μιλούσε «για άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία», αντιμετωπίζονταν, αλλά και αντιμετωπίζονται, με σταθερή καχυποψία και συγκαλυμμένη ή απροκάλυπτη άρνηση από τις κομματικές οργανώσεις, που λειτουργούν ως σήμερα με λογικές κλειστής λέσχης.

Η υφιστάμενη στο ιδρυτικό συνέδριο του 2013 εσωτερική πολυφωνία και συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων σταδιακά αναιρέθηκε. Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμορφωθεί σε ένα πιστό αντίγραφο των συγκεντρωτικών κομμάτων εξουσίας τα οποία καταγγέλλαμε το 2013. Οι συλλογικές διαδικασίες στο εσωτερικό του κόμματος έχουν καταντήσει να εξυπηρετούν απλά και μόνο την εκ των υστέρων περιβολή με δημοκρατικοφανή προσχήματα των ειλημμένων αποφάσεων ενός στενού και κλειστού κομματικού πυρήνα.

Πρόκειται για αποφάσεις που λαμβάνονται χωρίς να στηρίζονται σε αρχές και κανόνες, με μόνο κριτήριο την εξυπηρέτηση των κομματικών ισορροπιών. Με αυτό τον τρόπο φτιάχτηκαν οι λίστες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, όπου τοποθετήθηκαν πρόσωπα σε εκλόγιμες θέσεις οι οποίοι δεν είχαν μπει καν στον κόπο να διεκδικήσουν την εκλογή τους με σταυρό προτίμησης τον Ιανουάριο του 2015. Ακόμα και η κορυφαία – θεωρητικά – διαδικασία του συνεδρίου τον Οκτώβριο του 2016 κατέληξε σε απλή ανάδειξη κεντρικής επιτροπής, χωρίς να ληφθεί καμία δεσμευτική απόφαση για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το κόμμα».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η αναβλητικότητα σε ότι αφορά τις επενδύσεις που τηρούν τις αρχές της νομιμότητας, τα σκληρά μέτρα που αφορούν το κόψιμο του ΕΚΑΣ, τις συντάξεις χηρείας και τα αναπηρικά επιδόματα  (που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ισορροπημένα με περιορισμό δημοσίων δαπανών και με την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και όχι φυσικά με απολύσεις), οι βαρύτατες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, που έχουν συνέπεια τον αφανισμό των ελεύθερων επαγγελματιών, η καθυστέρηση της διαμόρφωσης και φυσικά της υλοποίησης ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, οι καθυστερήσεις, αλλά και οι ατέλειες, σε ότι αφορά τη νομοθετική αντιμετώπιση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με τα δάνεια και τις δημοσιονομικές οφειλές, και πολλά άλλα οδηγούν σε παραπέρα φτωχοποίηση την ελληνική κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, η ανακοίνωση τονίζει ότι «κάτω από αυτές τις συνθήκες φοβούμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά αποστερείται από κάθε προοδευτική και ανανεωτική δυναμική για την ελληνική κοινωνία. Επιτρέποντας τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και οδηγώντας σε κατασχέσεις ακόμα και μικροποσών για φορολογικές οφειλές η αριστερά χάνει το κοινωνικό της πλεονέκτημα και δυστυχώς ανοίγει το δρόμο σε αυτούς που κατέστρεψαν την χώρα να εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές των κοινωνικών δικαιωμάτων.   Δεν μπορεί μια κυβέρνηση της αριστεράς να εκτελεί στην ουσία όλες τις εντολές των ξένων δανειστών, αποδεχόμενη πλήρως ακόμα και τις πιο παράλογες απαιτήσεις που καταστρατηγούν θεμελιώδη δικαιώματα. Απαιτείται η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης στα πλαίσια ενός ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις παραγωγικές τάξεις, έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι παθογένειες που σωρεύθηκαν στην Ελλάδα επί δεκαετίες εξαιτίας του γνωστού πελατειακού συστήματος και μας οδήγησε στη χρεοκοπία».

Έτσι, ανακοινώνει ότι η ηλεκτρονική ψηφοφορία για αποχώρηση ή παραμονή της τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ θα διεξαχεί στο διάστημα από 2 ως 4 Οκτωβρίου, μέσω της ιστοσελίδας sosialistiki.gr, διευκρινίζοντας ότι δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όσοι/όσες θα έχουν εγγραφεί ως μέλη έως ώρα 18.00 της Πέμπτης, 28/09/2017

ΠΗΓΗ: topontiki.gr