ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Διεθνής Αμνηστία: Αμερικανική η βόμβα που σκότωσε παιδιά και αμάχους στην Υεμένη [video]


Διεθνής Αμνηστία: Αμερικανική η βόμβα που σκότωσε παιδιά και αμάχους στην Υεμένη [video]

Στοιχεία που προέκυψαν από την ανάλυση του υλικού των πυρομαχικών

Η βόμβα που κατεδάφισε μια πολυκατοικία στην πρωτεύουσα της Υεμένης τον περασμένο Αύγουστο, σκοτώνοντας 16 άμαχους και τραυματίζοντας άλλους 17, συμπεριλαμβανομένης της πεντάχρονης Buthaina, της οποίας η φωτογραφία έγινε viral μετά το χτύπημα, ήταν αμερικανικής κατασκευής, σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία.

Εμπειρογνώμονες της οργάνωσης σε ζητήματα όπλων και πυρομαχικών ανέλυσαν τα απομεινάρια της βόμβας και αποφάνθηκαν ότι έφερε σαφή σημάδια που ταιριάζουν με συστατικά τα οποία κατασκευάζονται στις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται συνήθως σε βόμβες που κατευθύνονται με λέιζερ.

Το αεροπορικό χτύπημα στις 25 Αυγούστου έπληξε μια συνοικία στην Σαναά, κατεδαφίζοντας τρία σπίτια και σκοτώνοντας επτά παιδιά, συμπεριλαμβανομένων και των πέντε αδελφιών της Buthaina. Ακόμη οκτώ παιδιά τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ήταν και ο δύο ετών Sam Sam Bassim al-Hamdani, ο οποίος έχασε και τους δύο γονείς του.

«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η βόμβα που σκότωσε τους γονείς και τα αδέλφια της Buthaina και άλλους πολίτες κατασκευάστηκε στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Lynn Maalouf, Διευθυντής Έρευνας για τη Μέση Ανατολή της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Απλά, δεν υπάρχει καμία εξήγηση που μπορούν να δώσουν οι ΗΠΑ ή άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, για να δικαιολογήσουν τη συνεχιζόμενη ροή όπλων προς τον συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, για να τον χρησιμοποιήσουν στην σύγκρουση στην Υεμένη. Επαναλαμβάνονται επανειλημμένως σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, τους τελευταίους 30 μήνες, με καταστροφικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό».

Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας παραδέχθηκε την πραγματοποίηση της καταστροφικής επίθεσης, αλλά υποστηρίζει ότι σκότωσε πολίτες… λόγω ενός «τεχνικού λάθους» και στόχευε «νόμιμα» έναν «στρατιωτικό στόχο».

Η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει, ότι ακόμη και αν υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στην περιοχή, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο απαγορεύει επιθέσεις που αναμένεται να σκοτώσουν ή να τραυματίσουν πολίτες.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, το 2015, η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση 2.800 κατευθυνόμενων βόμβων στη Σαουδική Αραβία.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ