ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Κέρκυρα, από 20 - 22 Οκτωβρίου


Το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, διοργανώνεται στην Κέρκυρα,  από 20 - 22 Οκτωβρίου 2017

Τίτλος του συνεδρίου είναι «90 Χρόνια Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα», η οποία ξεκίνησε την πορεία της το μακρινό 1927, στην Κέρκυρα, από την «Αστρονομική Εταιρεία Ελλάδος εν Κερκύρα».

Την διοργάνωση έχει αναλάβει η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας μετά από απόφαση των Δ.Σ. των Ελληνικών Αστρονομικών Συλλόγων, που αυτή τη στιγμή αριθμούν τους 37, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Συνδιοργανωτές στο συνέδριο είναι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο ΔΟΠΑΠ Κέρκυρας και η Europe Direct Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο ιστορικό κτίριο της Ιονίου Ακαδημίας, του πρώτου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Ελλάδα.

Σκοπός των αστρονομικών συλλόγων είναι η εκλαΐκευση και διάδοση της επιστήμης της αστρονομίας, μέσω διαλέξεων, αστρονομικών παρατηρήσεων, διοργάνωσης εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το μάθημα της αστρονομίας – της αρχαιότερης επιστήμης, που γεννήθηκε στην Ελλάδα - έχει εξοβελιστεί από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, συντελούν ένα αξιολογότατο ερευνητικό έργο. Στο συνέδριο θα παρευρεθούν περίπου 200 ερασιτέχνες αστρονόμοι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες (σε συνεργασία με Ελληνικούς και διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια), όπως και την μεθοδολογία στους τομείς της παρατήρησης, της αστροφωτογραφίας και της εκπαίδευσης.

Καλεσμένος κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου θα είναι ο Κερκυραίος Δρ Μιχάλης Αγάθος, ο οποίος είναι ερευνητής στην ομάδα που πρόσφατα βραβεύθηκε με Νόμπελ Φυσικής για τα βαρυτικά κύματα.

Η ομιλία του θα που θα λάβει χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιονίου Ακαδημίας την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 19.30, θα είναι ανοικτή για όλους και όχι μόνο για τους συνέδρους.

Παράλληλα, διαδικτυακά θα μιλήσει η Δρ Στέλλα Καφκά, Director στην AAVSO (Αμερικανική Ένωση Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων). Στο συνέδριο θα υπάρχουν και παράλληλες εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα: ·     

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017 στις 9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας  θα παρουσιαστεί το χοροθέατρο «Κοσμογένεσις», σε συνεργασία με την Ομάδα Σύγχρονου Χορού του Σωτήρη Μπουχάγιαρ. ·     

Το πρωί του Σάββατου 21 Οκτωβρίου 2017 θα διεξαχθεί «Κυνήγι Θησαυρού» για παιδιά ηλικίας 7 – 11 ετών, με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Κέρκυρας. 

 Η εγγραφή στο συνέδριο είναι ανοικτή σε όλους τους ερασιτέχνες αστρονόμους και σε κάθε ενδιαφερόμενο. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του συνεδρίου:   (http://www.astrosynedrio-2017.gr