ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Το οικόπεδο 1 βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά - Μπουσάτι


Το οικόπεδο 1 βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας στην ατζέντα της συνάντησης Κοτζιά - Μπουσάτι

Αρχές Νοεμβρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Ν. Κοτζιάς και της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι προγραμματίζουν πολυήμερη συνάντηση για μια σειρά προβλήματα και διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και Αλβανία.

Εκτός από το θέμα για τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, πολύ ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη χάραξη των ορίων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας και Αλβανίας που, όπως είναι γνωστό, εκκρεμεί. Το πρόβλημα εστιάζεται στο οικόπεδο 1, που βρίσκεται βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας, με επίκεντρο τα Διαπόντια νησιά.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» η πιθανότητα ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας και, ακόμη περισσότερο, το γεγονός ότι ακόμη και το 2017 η Ελλάδα παραμένει πρώτος επενδυτής στη γειτονική χώρα (1,27 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο), υπαγορεύουν την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων. Ωστόσο, στην Αθήνα δεν υπάρχει απολύτως καμία ψευδαίσθηση για τη σκληρή εθνικιστική γραμμή που διατηρεί ο πρωθυπουργός Εντι Ράμα.