ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η Υπόληψη του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, 22-27/10/2017Η Υπόληψη του Κωνσταντίνου Θεοτόκη από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας, 22-27/10/2017

Το Δημοτικό  Περιφερειακό  Θέατρο  Κέρκυρας  παρουσιάζει στην Κεντρική του Σκηνή  τη θεατρική παράσταση: ΥΠΟΛΗΨΗ

Από Κυριακή 22 έως Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, ώρα 21:00 

Ο Θεοτόκης και ο «κοινωνισμός».

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στις τάξεις κυρίως των λογοτεχνών, εμφανίστηκε μια αμφισβητησιακή ιδεολογία, με το ό­νομα «κοινωνισμός».

Ο «κοινωνισμός» αυτός, ε­νώ καταδίκαζε την αδικία και την εκμετάλ­λευση, κατά βάση στράφηκε εναντίον ξεπε­ρασμένων ιδεών και αντιλήψεων που επικρα­τούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, εκφράζοντας μια πιο ελαστική αντίληψη περί ηθικής που συμβάδιζε με την ταχέως αστικοποιούμενη ελληνική κοινωνία. Οι νεοαστοί, που πρόσφατα είχαν καταφύγει στις πόλεις, και οι διανοού­μενοι, που ακόμη και αν ζούσαν σε χωριά, όπως ο Θεοτόκης στις Καρουσάδες της Κέρ­κυρας, είχαν μια ευρωπαϊκή κουλτούρα, ένιω­θαν την ανάγκη να ξεφορτωθούν κάποιες α­ντιλήψεις, κυρίως περί τιμής, που τις θεωρού­σαν αναχρονιστικές και τις χτύπησαν αλύπη­τα. 

Σημείωμα για την παράσταση

Η παράσταση με τίτλο «ΥΠΟΛΗΨΗ» συντίθεται από δύο διηγήματα του συγγραφέα από  τις «Κορφιάτικες ιστορίες» του. Την «Υπόληψη» και το «Αμάρτησε;».                                                             
Πρόκειται για δύο  αδυσώπητα και κυνικά έργα. Σπαρακτικά πάνω στη θέση της γυναίκας, κριτικά απέναντι στην κοινωνία και παράλληλα βαθύτατα πολιτικά.   
Στην  «Υπόληψη» η προσβολή της τιμής αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά σαν κοινωνική αδικία, ενώ στο «Αμάρτησε;»  ο ιερέας με τη στάση του υπερβαίνει  το εθιμικό δίκαιο της εποχής του.                                                                                                                                     
Δεν μπορούμε να δούμε τις ιστορίες αποκομμένες από το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο συμβαίνουν. Ένα κοινωνικό περιβάλλον που τοποθετεί χαμηλά την αξία της ζωής της γυναίκας συγκριτικά με αυτή του άνδρα.                                                                             

Η διάθεση μας είναι να αναδείξουμε όλα αυτά τα  κυνικά στοιχεία των δύο διηγημάτων, όσο και τα βαθιά ποιητικά. Η οπτική μας ακροβατεί διαρκώς, ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό και τη μαγεία της ποίησης του ίδιου του συγγραφέα.   Συντελεστές Δραματουργία-Σκηνοθεσία-Μουσική επιμέλεια: Νέστωρ Κοψιδάς

Παίζουν: Ναταλία Καποδίστρια, Αλεξάνδρα Παγιατάκη, Σοφία Τόμπρου
Επιμέλεια κίνησης: Μαίρη Ράντου Videomapping: Mιχάλης Κωνσταντίνου
Φωτισμοί - Ήχος: Κώστας Βλάχος Τεχνικός video: Σπύρος Σκόρδος
Αφίσα – Πρόγραμμα: Φιλένη Λοράνδου
Βοηθός παραγωγής -Φροντιστήριο: Πηνελόπη Μαμάλου
Κατασκευή κοστουμιών: Δήμητρα Κυπριώτη Βοηθός παραγωγής: Μαίρη Τάρλα

 Ευχαριστούμε την Ελευθερία Αράπογλου για τα σχέδια των κοστουμιών και την Θωμαίδα Κλίτσα για την πολύτιμη βοήθειά της.