ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Την Κυριακή (22/10) ο 1ος Γύρος Παλαιού Φρουρίου από τον ΝΑΟΚ!"Ο ΝΑΟΚ της εκπαίδευσης και του πολιισμού" είναι οτίτλος του κειμένου του ΝΑΟΚ με το οποίο ανακοινώνει τη διοργάνωση του 1ου Γύρου του Παλαιού Φρουρίου.


Το κείμενο του ΝΑΟΚ

Η προσφορά του Ν.Α.Ο.Κ. στον αθλητισμό, στην εκπαίδευση και στην κοινωνία είναι πολύχρονη και πολύπλευρη. Είναι παράλληλα αξιοσημείωτη, γιατί συνεχίζει να προτάσσει το κοινωνικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα του σύγχρονου αθλητισμού απέναντι σε οποιαδήποτε άλλη διάσταση του.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσεται η διοργάνωση του κολυμβητικού αγώνα OPEN WATER «1ος Γύρος του Παλαιού Φρουρίου» την Κυριακή 22/10/17, με σκοπό να τιμηθεί η μνήμη του πυροσβέστη και αθλητή – υδατοσφαιριστή του Ν.Α.Ο.Κ. Αριστείδη Μουζακίτη. Με αφορμή αυτό το γεγονός έχουν προετοιμαστεί για το Σάββατο 21/10/17 [17.30] στο χώρο του Ομίλου παράλληλες εκδηλώσεις που περιέχουν γνωριμία με τους τύπους των ιστιοπλοϊκών σκαφών αλλά και δύο εδιαφέρουσες διαλέξεις με θέματα: «Η πυρόσβεση στη θάλασσα» και «Η αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης».

Είναι άξιο αναφοράς ότι μόνο τα τελεταία δύο χρόνια ο Ν.Α.Ο.Κ έχει φροντίσει με συνέπεια και μεθοδικότητα να οργανώσει ή να συμμετέχει σε αρκετές εκδηλώσεις που απευθύνονται προς τους νέους και προς την κοινωνία ευρύτερα και που αποβλέπουν στην επαρκή ενημέρωση και στην εναλλακτική διαπαιδαγώγηση.

Ενδεικτικά και μόνο σημειώνουμε τα ακόλουθα:

1. Από την περίοδο 2015 – 2016, στη βάση της συμπλήρωσης 80 χρόνων συνεχούς παρουσίας του Ν.Α.Ο.Κ. [1935 – 2015] και σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων εκπονήθηκε και μεταδόθηκε ανιδιοτελώς από ειδικούς με το θέμα επιστήμονες ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία του Ομίλου. Σ’ έναν κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο μαθητές και μαθήτριες διαφορετικών ηλικιών μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα προσαρμοσμένο στα ενδιαφέροντα τους διαδραστικό υλικό και να ψυχαγωγηθούν συμμετέχοντας σε δραστηριότητες που εστίαζαν στη θάλασσα και στο ναυτικό αθλητισμό. Η εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος συνεχίζεται δυναμικά, αφού πάντοτε ο Ν.Α.Ο.Κ. ανταποκρίνεται ανενδοίαστα στα αιτήματα σχολικών μονάδων και άλλων φορέων. Κατά την περίοδο 2017 – 2018, που γιορτάζουμε τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση και την κατασκευή των ιστορικών μας εγκαταστάσεων [1957 – 2017], το πρόγραμμα ενισχύεται με ιστορικό και εποπτικό υλικό των εγκαταστάσεων του Ομίλου και των προσπαθειών που κατέβαλαν διαχρονικά οι άνθρωποι του, για να μεταμορφώσουν μια άψυχη περιοχή σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού.

2. Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η παρουσία και η επίδραση των γονιών στη διαδικασία της άθλησης με διαφορετικά ανά περίπτωση αποτελέσματα. Μέλημα των ανθρώπων του Ν.Α.Ο.Κ. είναι ο προγραμματισμός δράσεων που θα θέσουν σε πιο οργανωμένη βάση την αθλητική ζωή των παιδιών και των εφήβων. Σε αυτήν τη βάση ξεκίνησε μια συνεργασία με τον καθηγητή Αθλητικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννη Θεοδωράκη που συστηματοποιήθηκε με την οργάνωση δύο διαλέξεων – σεμιναρίων με το γεικό θέμα «Γονείς και Αθλητισμός» [Κέρκυρα Ιούνιος 2016 / Μάιος 2017]. Μέσα από τις εισηγήσεις, τις εργαστηριακές συνατήσεις και τη διεξοδική συζήτηση οι γονείς των αθλητών αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και να ενημερωθούν για ζητήματα διαχείρισης της αθλητικής ζωής.

3. Η αφορμή δόθηκε από τα αποτελέσματα δύο ερευνών σχετικών με την παιδική διατροφή και υγεία, όπου σύμφωνα με αυτά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Κέρκυρα είναι ανησυχητικά. Ο Ν.Α.Ο.Κ. που χρόνια τώρα αναπτύσσει δραστηριότητες στο νερό και κατευθύνει καθημερινά την άσκηση εκατοντάδων νέων αθλητών ηγήθηκε μιας προσπάθειας για τη διεξαγωγή μιας Ημερίδας σ’ ένα από τα πιο όμορφα σημεία της Κέρκυρας [Κήπος του Λαού] με θέμα τη διερεύνηση και την ανάδειξη των διατροφικών μας συνηθείων και τον τρόπο που αυτές επηρεάζονται από τον πολιτισμό και επιδρούν στα παιδιά. Συνοδοιπόροι σε αυτήν τη διαδρομή ήταν ο Δήμος Κέρκυρας, τμήματα / εργαστήρια του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου και του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Το Ιόνιο εμπνέει». Έτσι μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά [Ιούλιος 2016] και μετά από την εύηχη πρόσκληση «Ο Οδυσσέας σας καλεί σε δείπνο...» ειδικοί επιστήμονες από την Αθήνα, τα Ιωάννινα και την Κέρκυρα μίλησαν για την ιστορία της δίαιτας, τη δίαιτα στο σύγχρονο κόσμο και τον πολιτισμό και την ψυχολογία της διατροφής των νέων. Μετά τις εισηγήσεις η Λέσχη Αρχιμαγείρων της Κέρκυρας σε συνεργασία με την καθηγήτρια του Χαροκόπειου κ. Αντωνία Ματάλα πρόσφερε πρωτότυπο δείπνο με πιάτα εμπνευσμένα από την Ομηρική διατροφή των Φαιάκων.

Ο Ν.Α.Ο.Κ. συνεχίζει πάντοτε να οργανώνει την κοινωνική του παρουσία.