ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Όσες γροθιές κι αν υψώσουν τα χέρια που υπέγραψαν καταδίκες, όσους τόπους κι αν επισκεφτούν τα πόδια που ποδοπάτησαν δικαιώματα, εξιλέωση δεν θα υπάρξει για σας...Όσες γροθιές κι αν υψώσουν τα χέρια που υπέγραψαν καταδίκες, όσους τόπους κι αν επισκεφτούν τα πόδια που ποδοπάτησαν δικαιώματα, εξιλέωση δεν θα υπάρξει για σας...Της Τ. Γ.

«Εδώ πέσαμε. Παιδιά του λαού. Γνωρίζετε γιατί.
Γυμνοί: κατάσαρκα φορώντας σημαίες –
η Ελλάδα τις έραψε με ουρανό και άσπρο κάμποτο.

Ακούσατε τις ομοβροντίες στα μυστικόφωτα αττικά χαράματα.
Είδατε τα πουλιά που πέταξαν αντίθετα στις σφαίρες
αγγίζοντας με τα φτερά τους τον ανατέλλοντα πυρφόρον.

Είδατε τα παράθυρα της γειτονιάς να ανοίγουν στο μέλλον.
Εμείς μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα.
Μόνο θυμηθείτε το: αν η ελευθερία
δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας,
εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα.

Γεια σας»»

Γιάννης Ρίτσος – Σκοπευτήριο Καισαριανής


Στην πρεμιέρα της νέας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Τελευταίο σημείωμα», παρευρεθεί ο ... λαοπρόβλητος ηγέτης με τα της συζύγου του.

Κεντρικός ήρωας της ταινίας ο Ναπολέων Σουκατζίδης, ο ήρωας κομμουνιστής που μετά την εξορία του στον Αη- Στράτη και την Ακροναυπλία από τη δικτατορία του Μεταξά, παραδόθηκε απ' το καθεστώς,  μαζί με εκατοντάδες άλλους πολιτικούς κρατούμενους, στους Γερμανούς κατακτητές.
Στην κατοχή βρέθηκε στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου λόγω της γνώσης των γερμανικών, εκτελούσε χρέη διερμηνέα.

Οταν το όνομα του Σουκατζίδη βρέθηκε στη λίστα των 200 μελλοθανάτων, σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά της μεραρχίας Φραντς Κρεχ στους Μολάους, ο διοικητής του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φισερ, δίνει τη δυνατότητα στον Ναπολέων να εξαιρεθεί και τη θέση του να πάρει άλλος ως διακοσιοστός εκτελεσθείς.

Ο Σουκατζίδης αρνείται, και εκτελείται με τους υπόλοιπους συντρόφους του στον τοίχο της Καισαριανής, με τα μάτια ανοιχτά...

Κι όπου εκδήλωση με "άρωμα" αγώνα και αντίστασης οι συριζέικες  μαριονέτες, πρώτες.

Προχθές στη Μακρόνησο, σήμερα στην ταινία- αναφορά στους αγωνιστές του δίκιου και της λευτεριάς, των παλικαριών που ζήσαν και πέθαναν όρθιοι.

Θλιβεροί υποταγμένοι ... Όσες  γροθιές κι αν υψώσουν τα χέρια που υπέγραψαν καταδίκες, όσους τόπους κι αν επισκεφτούν τα πόδια που ποδοπάτησαν δικαιώματα, εξιλέωση δεν θα υπάρξει για σας...

Πήρατε θέση στην ιστορία και οι σελίδες που γράψατε είναι μελανές ...

ΠΗΓΗ: ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ