ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ


ΕΛΜΕ  ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ Β/ΘΜΙΑ ΕΚΠ/ΣΗ

Μέσα στο γενικότερο τοπίο της ανελέητης λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει η κυβέρνηση, η εκπαίδευση δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Σε ολόκληρη τη χώρα, στα Επτάνησα και στην Κέρκυρα από το καλοκαίρι πλήττεται βάναυσα η τεχνική εκπαίδευση με τον τρόπο και τις προθεσμίες εγγραφής στα ΕΠΑΛ. Ενώ εξαγγέλλονται μεγαλόστομα σχέδια «αναμόρφωσης» του εκπαιδευτικού συστήματος, με την αρχή της σχολικής χρονιάς ουσιαστικά αφαιρείται από τους μαθητές των γυμνασίων το δικαίωμα επιλογής 2ης ξένης γλώσσας και περικόπτονται ολιγομελή τμήματα σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης, αλλά και τομείς και τμήματα στην επαγγελματική εκπαίδευση. Με τον τρόπο αυτό παραβιάζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, τραυματίζεται η ήδη πολύπαθη δημόσια εκπαίδευση και δημιουργούνται τεχνητά πλεονάσματα προσωπικού, ώστε να μη γίνονται ούτε καν διορισμοί αναπληρωτών, όπως επιτάσσουν τα μνημόνια και οι δανειστές. Να σημειωθεί ότι κάθε περικοπή δημιουργεί προηγούμενο και προδικάζει τα χειρότερα για το μέλλον. Όταν εσκεμμένα η Διοίκηση θα «ορφανέψει» ένα σχολείο, είναι σίγουρο ότι την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά θα το κλείσει ευκολότερα. Φαίνεται ότι αυτός είναι ο απώτερος στόχος.

Η τραγικότερη και ταυτόχρονα εξοργιστικότερη πτυχή της κυβερνητικής αναλγησίας είναι ότι χτυπιέται με τρόπο βάρβαρο η τεχνική εκπαίδευση και μάλιστα τα εσπερινά ΕΠΑΛ και γενικότερα τα περιφερειακά σχολεία. Ουσιαστικά διαλύεται ο πιο αδύνατος κρίκος του εκπαιδευτικού συστήματος, το καταφύγιο των εργαζόμενων μαθητών, των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές, των παιδιών με τις ελάχιστες μορφωτικές ευκαιρίες. Επιπλέον, η θύελλα των περικοπών και των αναδιαρθρώσεων αναγκάζει άνεργους γονείς να πληρώνουν ιδιώτες επαγγελματίες, για να εγγράψουν ηλεκτρονικά τα παιδιά τους σε δημόσια ΕΠΑΛ και πετάει στην ανεργία εκπαιδευτικούς που υπήρξαν αναπληρωτές επί σειρά ετών.

Αναλυτικότερα, σε τοπικό  επίπεδο ο Υπουργός καταργεί 5 τμήματα ( τομείς και ειδικότητες) στα ΕΠΑΛ, τουλάχιστον 13 τμήματα Γενικής Παιδείας και μεγάλο αριθμό ολιγομελών τμημάτων πληροφορικής /τεχνολογίας, ξένων γλωσσών, επιλογών.

Μπροστά σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που προσβάλει βάναυσα τις στοιχειώδεις δημοκρατικές και κοινωνικές ευαισθησίες υπάρχουν παράγοντες του κυβερνώντος ΣΥΡΙΖΑ, που σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, «πιέζουν» για να λειτουργήσει «κάποιο» από τα τμήματα που περικόπτονται σε «κάποιο» σχολείο. Άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες, όπως ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Γκούσης αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Γκούσης ως προς τις περικοπές τμημάτων γενικής παιδείας, που αποτελούν δική του αρμοδιότητα, αρνείται ότι έγιναν οι περικοπές επικαλούμενος τη νομιμότητα. Τη νομιμότητα όμως την ξεχνάει, όταν δέχεται να στοιβάζονται οι μαθητές σε αίθουσες κλουβιά, κατά παράβαση των προδιαγραφών που ορίζει η νομοθεσία.. Ως προς τις περικοπές στα ΕΠΑΛ, που αποτελούν αρμοδιότητα του Υπουργείου, θεωρεί το θέμα λήξαν και αρνείται έστω και να επανέλθει με μια έγγραφη επισήμανση προς το Υπουργείο , ότι οι περικοπές αυτές πρέπει να ανακληθούν. Ας σημειωθεί πως, ενώ υπήρξε την περασμένη Πέμπτη κατ’εξαίρεση έγκριση τμημάτων ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα και σε άλλα νησιά του Ιονίου, στην Κέρκυρα δεν εγκρίθηκε κανένα, γιατί  ο Περιφερειακός δεν το ζήτησε. Έτσι απλά….

Μάλλον οι κρατούντες εκτιμούν ότι ο λαός που επί χρόνια αγωνίστηκε, για να μην του κλέβουν τη ζωή, έχει κουραστεί, έχει απελπιστεί και δεν πρόκειται να αντιδράσει. Αντί, λοιπόν, να διαπιστώνουμε μελαγχολικά ότι οι κυβερνώντες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αναισχυντίας, ας εκφράσουμε με τρόπο μαζικό, δημοκρατικό και αγωνιστικό την αγανάκτησή μας. Τα εκπαιδευτικά ζητήματα δεν αφορούν μόνο τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά αφορούν ολόκληρη της κοινωνία. Μαθητές, γονείς, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αλλά και εργατικά σωματεία, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς, πολιτιστικοί φορείς, όλοι πρέπει να πάρουμε θέση και να υπερασπίσουμε το δικαίωμα στη μόρφωση. Οι περικοπές πρέπει να ανακληθούν, τα σχολεία να στηριχτούν με χρηματοδότηση και διορισμούς μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, να μην περάσει το νέο λύκειο για λίγους κι εκλεκτούς. Θα βγούμε από το σιδερένιο κλουβί της λιτότητας και της άγριας παραβίασης των στοιχειωδών δικαιωμάτων, αν, πρώτα απ’ όλα, πάψουμε να αποδεχόμαστε ότι μόνον έτσι, δηλαδή μέσα στο κλουβί, μπορούμε να ζήσουμε. Πάντα υπάρχει ένας άλλος δρόμος για μας και τα παιδιά μας!

Η ΕΛΜΕ Κέρκυρας

Τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου , 12.30 μμ δίνει σχετική  συνέντευξη τύπου  μαζί με την Ένωση Γονέων.

 Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, στις  7.30 μ.μ στ αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου καλεί τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, συλλόγους διδασκόντων και τους δ/ντές των  θιγόμενων σχολείων, την Ένωση Γονέων, ολόκληρη  την εκπαιδευτική κοινότητα, εργατικά σωματεία,  τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, τα πολιτικά κόμματα,σε ανοιχτή σύσκεψη . Στόχος  και πρότασή μας είναι η ανάδειξη των εκπαιδευτικών προβλημάτων μέσα από σειρά δράσεων και κινητοποιήσεων.

 ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ! ΞΑΝΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ!