ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ιόνιος Ακαδημία: το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιοΙόνιος Ακαδημία: το πρώτο ελληνικό πανεπιστήμιο

 Η Ιόνιος Ακαδημία υπήρξε το πρώτο νεότερο ελληνικό πανεπιστήμιο στον ελλαδικό χώρο και ακαδημία του Ηνωμένου κράτους των Ιονίων νήσων.


Το πρώτο πανεπιστήμιο στην ιστορία της νεοελληνικής παιδείας ιδρύθηκε το 1824 στο κτήριο που βρίσκεται και σήμερα στο νοτιοδυτικό τμήμα της Πλατείας Σπιανάδας στην Κέρκυρα. Είναι ένα τριώροφο κτήριο το οποίο έχει μια κεντρική είσοδο με μια διπλή πέτρινη σκάλα και βλέπει προς τη Πλατεία και το Παλαιό Φρούριο.  Αρχικά, το κτήριο κτίστηκε και λειτούργησε ως στρατώνας των Grimaniκαι Correr.   


Η ίδρυση της Ακαδημίας ήταν ένα όραμα του Ιωάννη Καποδίστρια. Το 1824 στο συνέδριο της Βιέννης ο Κερκυραίος πολιτικός συναντά τον φίλο του, τον βρετανό  Φρειδερίκο Νορθ, κόμη του  Γκίλφορντ όπου του κάνει την πρόταση για την ίδρυση επτανησιακού πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Ο κόμης είχε επισκεφθεί τα Επτάνησα και την υπόλοιπη Ελλάδα για πρώτη φορά το 1791 και ήταν και δική του επιθυμία να ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα που λάτρευε και θαύμαζε τόσο πολύ. Τα επίσημα εγκαίνια της Ιονίου Ακαδημίας έγιναν στις 29 Μαΐου 1824 με πανηγυρικό τρόπο.


Αρχικά, η Ακαδημία περιελάμβανε  τέσσερις σχολές: τη Νομική, τη Θεολογική, την Ιατρική και τη Φιλοσοφική. Επιπλέον, στη Φιλοσοφική σχολή διδάσκονταν μαθήματα φυσικών επιστημών και μαθηματικά. Στη συνέχεια, συστήθηκαν και οι εξής σχολές: Πολυτεχνική, Μαιευτική και Φαρμακευτική. Τα έξοδα είχε αναλάβει ο κόμης μέχρι και το θάνατό του. Μέσα από ποικίλες προστριβές και διακυμάνσεις στην Ιόνιο Ακαδημία διαμορφώθηκε η ακαδημαϊκή νεοελληνική γλώσσα και εκδόθηκαν τα πρώτα νεοελληνικά συγγράματα.

Η Ακαδημία είχε τη δική της ενδυμασία κοινή για καθηγητές και σπουδαστές: Λευκός χιτώνας, χλαμύδα και κόκκινα πέδιλα. Ακαδημαϊκοί που διέπρεψαν στην ελληνική παιδεία (Κωνσταντίνος Ασώπιος, Ανδρέας Μουστοξύδης, Νεόφυτος Βάμβας, Ανδρέας Ιδρωμένος, Θεόκλητος Φαρμακίδης, Πέτρος Βράιλας-Αρμένης) ξεκίνησαν εκεί τη λαμπρή σταδιοδρομία τους . Από τους σπουδαιότερους διδάσκοντες της Ακαδημίας υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές, ο Ανδρέας Κάλβος, ο οποίος δίδαξε  φιλοσοφία για έξι χρόνια.

Η Ιόνιος Ακαδημία ξεκίνησε με λαμπρές προοπτικές και η συρροή σπουδαστών και καθηγητών απ΄όλη την Ελλάδα ήταν πρωτοφανής. Ωστόσο, άρχισε σιγά- σιγά η παρακμή της μετά το θάνατο του κόμη το 1827 καθώς περιορίστηκαν οι οικονομικοί της πόροι δραστικά.

Η λειτουργία της σταματά το 1864 για την υποστήριξη του νέου Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου μεταφέρθηκε η Βιβλιοθήκη της και ορισμένοι καθηγητές προσλήφθηκαν εκεί. Μέχρι και το Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στις αίθουσες του ιστορικού ιδρύματος φιλοξενούνταν ορισμένα σχολεία της Κέρκυρας. Το 1943 κάηκε από τους βομβαρδισμούς αλλά ανοικοδομήθηκε μισό περίπου αιώνα για τις ανάγκες του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Ιόνιος Ακαδημία συνέβαλε σημαντικά στην προετοιμασία άξιων στελεχών στην εκπαίδευση και στις διοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ήταν το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που παρείχε  ανώτερη παιδεία  σε όλους τους Έλληνες.  Το  επιβλητικό κτήριο της θα θυμίζει πάντα στους Κερκυραίους και τους επισκέπτες του νησιού  ότι αποτέλεσε ένα φάρο της νεοελληνικής παιδείας της Ελλάδας.

Πηγή: www.corfuland.gr, Νίκος Στούπης