ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κέρκυρα – Νεφροπαθείς: «Δεν υπερβάλλουμε πεθαίνουν άνθρωποι» – Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείςΚέρκυρα – Νεφροπαθείς: ‘’Δεν υπερβάλλουμε πεθαίνουν άνθρωποι” – Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς


 Καθηλωτικός ήταν ο Πρόεδρος των Νεφροπαθών Κέρκυρας Παναγιώτης Κορμαρής, για την κατάσταση την οποία βιώνουν 72 ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, εξ αιτίας τη έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και γενικότερα λόγω των ανεπαρκών υποδομών, που επηρεάζουν τη γενικότερη λειτουργία της Μονάδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2014 έχει να γίνει έλεγχος ποιότητας της αιμοκάθαρσης, όπως είπε ο κύριος Κορμαρής. ”Το βελτιώθηκε η κατάστασή” δε σημαίνει ότι σταμάτησε η νοσηρότητα το νεφροπαθών.


 Ο κ. Κορμαρής αρχικά αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση υποστηρίζοντας τα εξής ” Η εικόνα που μπορεί να έχει ο κύριος Διοικητής έχει τεράστια απόσταση από την εικόνα που βιώνουμε εμείς που κάνουμε την θεραπεία μας εκεί καθημερινά και αυτό νομίζω ότι κανείς δε χρειάζεται να το αναλύσει περισσότερο. Εμείς ξέρουμε ότι από το 2014 φεύγοντας ο παλιός διοικητής ο κύριος Κουλουρίδης η μονάδα διαλύθηκε. Έγιναν δυστυχώς αποσπασματικές κινήσεις.


 Εμας δεν μας νοιάζει προσωπικά ο κύριος Φοίβος ή ο προηγούμενος διοικητής κύριος Γρηγορόπουλος, εμείς βλέπουμε τον Διοικητή του Νοσοκομείου. Εμείς βλέπουμε την λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς  η θεραπεία μας είναι μία, δεν διακόπτεται αναλόγως με το ποιος πηγαίνει διοικητής. Θέλω να θυμίσω επίσης ότι την προηγούμενη φορά, τον προηγούμενο διοικητή τον πήγαμε στον εισαγγελέα γιατί η μονάδα έμεινε χωρίς γιατρό στη μέση του καλοκαιριού, για δυόμισι ώρες και να μην υπάρχει καμία  βάρδια.


Τώρα δεν είμαστε σ’ αυτή την κατάσταση, ούτε ποτέ είπαμε κάτι τέτοιο, απλά τονίζουμε ότι οιωλύσεις σε σχέση με την μονάδα νεφρού δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, περιμένουν ήδη πάρα πάρα πολύ. ‘’Το βελτιώθηκε η κατάστασή” δε σημαίνει ότι σταμάτησε η νοσηρότητα το νεφροπαθών, αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι και ειδικά όσοι είναι γιατροί και μπλέκονται στο σύστημα πρέπει να ξέρουν ότιη  νοσηρότητα και θεραπεία των ασθενών δεν περιμένει την απόφαση του Υπουργού ή της 6ης ΔΥΠΕ ,αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο”.


”Η θεραπεία μας δεν χωράει αναβολή” Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών υποστήριξε ότι ‘’ όταν γίνονται συζητήσεις του τύπου ότι ο Σύλλογος είναι καθημερινά στα κανάλια, θα πρέπει να καταλάβουν ότι ο Σύλλογος έχει να κάνει με τον θάνατο των ανθρώπων και με την θεραπεία μας, η οποία δεν χωράει αναβολή. Θα σας πω συγκεκριμένα ότι το 2016 είμασταν 92 ασθενείς τώρα είμαστε 74.


Κανείς δεν έχει κάτσει να κάνει μία σοβαρή δουλειά και να δει τι ποσοστό θνησιμότητας έχει η μονάδα σε σχέση με άλλες μονάδες, τις λοιμώξεις που έχει η μονάδα,  την νοσηρότητα που υπάρχει, πόσοι έχουν καθετήρες, κανείς δεν ελέγχει και βασικά από ποιον; Από την μία γιατρό που ήταν μέχρι προχθές; Τώρα έχουμε 1.30. Και το λέω με την έννοια ότι η κ. Κωστίμπα η γιατρός έχει τον βαθμό διευθυντή, οπότε δεν μπορεί να δουλεύει το ίδιο όπως δουλεύει ένας νέος γιατρός που έρχεται στη μονάδα. Αυτό το ξέρει πολύ καλά η διοίκηση και το ‘χουμε πει και σε όλες τις διοικήσεις”. ”Γίνεται μία διαχείριση επικοινωνιακή”


 Αναφορικά με τις ενέργειες του Συλλόγου ο κ. Κορμαρής υποστήριξε ότι ” Έχουμε πάει στον διοικητή, δεν νομίζω ότι ο κύριος διοικητής δεν ξέρει, απλά γίνεται μία διαχείριση επικοινωνιακή. Εμένα με απασχολεί που προχθές θρηνήσαμε δύο συνασθενείς μας, μια γυναίκα και ο φίλος μας ο Παναγιώτης, πέθαναν μέσα σε μία άθλια κατάσταση. Μάλιστα για τη γυναίκα ψάχναμε καρδιολόγο και έφυγε η νοσηλεύτρια για να βρει καρδιολόγο… με πέντε καρδιολόγους στο νοσοκομείο. Αν αυτά ο κύριος Φοίβος δεν τα ξέρει λυπάμαι θα έπρεπε να τα ξέρει.


Πιέζομαι που το λέω, αλλά βλέπω ότι γίνεται μία επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης που βιώνουμε οι νεφροπαθείς, δηλαδή συνεχώς αντιμετωπίζουμε θέματα. Από τους παλαιότερους αντιμετωπίζαμε σιωπή, τώρα αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση ότι ‘‘έλα μωρέ μην υπερβάλλετε εντάξει κάτι έχει γίνει σας βάλαμε το δάπεδο” αυτό τώρα είναι ντροπή να το ισχυρίζεται ο διοικητής του νοσοκομείου ότι κατόρθωσε όχι ως προς τη δική του θητεία ως προς τη λειτουργία του νοσοκομείου μετά από πεντέμισι χρόνια.

Σε καινούργιο νοσοκομείο να παρακαλάνε οι ασθενείς ακόμα και με έγγραφο προς την εισαγγελέα και τον υπουργό για να αλλαχτεί το δάπεδο και να πω κάτι οξύμωρο, όταν αποφάσισε το υπουργείο και δόθηκε γραμμή να γίνει Ελβετία τα επείγοντα και η ΜΕΘ έγινε ακαριαία εμείς πληρώσαμε την πόρτα εισόδου, εμείς την πληρώσαμε παρακαλέσαμε και ήρθε ο άνθρωπος και μας δώρισε τα κλιματιστικά καθώς δεν υπάρχει κλιματισμός, είναι προβληματικός.

Ακόμα και τώρα, διότι η πρόβλεψη της μονάδας δεν έχει μελετηθεί για να έχουμε κλιματισμό, αυτά όλα δεν μπορεί να τα αγνοεί ο κύριος Φοίβος. Ότι δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν που έφυγε ο προηγούμενος και δε ζύγωνε κανένας γιατρός στη μονάδα και δε γινόταν ο κακός χαμός και υπήρχαν πολλά προσωπικά προβλήματα ξέρει ότι και τώρα υπάρχουν πολλά προσωπικά προβλήματα.

 Εχθές προχθές αναγκάστηκε ο ίδιος και κατέβηκε να διευθετήσει προβλήματα των γιατρών της μονάδας, αυτό δεν μπορεί να το αγνοεί δεν πρέπει να θεωρεί ότι εμείς υπερβάλλουμε όταν λέμε ότι η θεραπεία μας αναβάλλεται συνεχώς εξαιτίας της μη κάλυψης γιατρού της μονάδας πρέπει να σταματήσει αυτό το παραμύθι’’.

”Από το 2014 έχει να γίνει έλεγχος ποιότητας της αιμοκάθαρσης” Σύμφωνα με τον κ. Κορμαρή ”τώρα με αριστερές σε περγαμηνές ο κύριος Φοίβος λέει ότι δεν ξέρουν οι ασθενείς τη λένε, ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι λέμε πείτε μας από πότε έχετε να ελέγξετε την ποιότητα αιμοκάθαρσης στη μονάδα;

Από το 2014 έως σήμερα πόσες φορές έχει γίνει έλεγχος ποιότητας αιμοκάθαρσης; Δεν έχουμε προσωπικά τίποτα με καμιά νοσηλεύτρια ούτε με τις πιο μεγάλες ούτε με τις πιο μικρές έχουμε όμως μεγάλες απαιτήσεις για τη ζωή μας. Και είναι ντροπή γιατροί να ισχυρίζονται ότι οι ασθενείς είναι γκρινιάρηδες όταν ξέρουνε ότι είμαστε 80/100 ανάπηροι με πολύ ευαίσθητα θέματα σε σχέση με το μόσχευμα ή τον καθετήρα που έχουμε ο καθένας και να κινδυνεύει η ζωή μας ανά πάσα στιγμή και να αφήνουμε εμείς ελεύθερα όποιον θέλει η διοίκηση η όποιος άλλος να φαίνεται για να εξυπηρετήσει στη μονάδα νοσηλευτικό προσωπικό. 

Απαιτούμε να υπάρχουνε κριτήρια να αξιολογείται το προσωπικό που έρχεται στη μονάδα διότι είναι εμπόλεμη ζώνη είμαστε ασθενείς με βαριά νοσήματα και με πολλά συνοδά προβλήματα με κατάθλιψη με νευρικότητα με θυμούς με τάσεις αυτοκτονίας δεν μπορεί μία νοσηλεύτρια η οποία δεν θέλει να έρθει στη μονάδα να υποχρεώνει ο διοικητής στα πλαίσια του νόμου ότι θα έρθεις στη μονάδα και θα μάθεις. Δεν πρόκειται εγώ και κανένας ασθενής να αφήσει έναν άνθρωπο που δεν θέλει να έρθει να δουλέψει  να μου τρυπήσει το χέρι, να κρέμεται η ζωή μου από την όρεξη που έχει ο καθένας να πιεστεί να κάνει τη δουλειά του, αυτό είναι απαράδεκτο. Εγώ εξήγησα στον κύριο Φοίβο ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καταλαβαίνουμε ότι στα πλαίσια του μνημονίου υπάρχουν αυτές οι πιέσεις και δεν μπορεί να προσλάβει προσωπικό, όμως με την μονάδα να μην παίζουν .

Οι ανάγκες μονάδας δεν είναι μέχρι τις δωδεκάμισι μία ή δύο είναι μέχρι το βράδυ έχουμε τυφλούς ασθενείς, έχουμε ασθενείς κινητικά ανάπηρους που δεν μπορεί να περπατήσουν. Επίσης να ρωτήσω τον κύριο Φοίβο οι τουαλέτες οι αναπηρικές φτιάχτηκαν στο νοσοκομείο; Το δάπεδο έχει δρομολογηθεί, οι τουαλέτες φτιάχτηκαν; Έχει γίνει μία μελέτη και είμαστε στη διαδικασία να φτιαχτεί ακόμα φτιάχνεται, και ξέρετε ότι οι ασθενείς δεν χρησιμοποιούναι τις τουαλέτες που είναι εντός της μονάδας για είναι ακατάλληλες για κινητικά ανάπηρους και για άτομα με ειδικές ανάγκες, αυτά όλα δεν μπορεί να τα ξεχάσει κάνεις.

Δυστυχώς αυτά δεν μπορεί να μην τα ξέρει κιόλας ο κ. Φοίβος αυτά είναι αυτονόητα τα ξέρει απλά δεν θέλει η οποία ηγεσία του υπουργείου να διαταράσσει την κατάσταση και πιστεύω και θέλω να πω ότι αυτό αρχίζουμε και το καταλαβαίνουμε το τελευταίο καιρό ότι μάλλον γενικότερα υπάρχει η τάση το κομμάτι το οποίο λέγεται αιμοκάθαρση να φύγει από το νοσοκομείο είναι κοστοβόρο .

 Να πληρώνεις γιατρούς να μην έχεις υλικά όταν κάνουμε τόσο ζόρι όταν εμείς δυόμισι χρόνια για τα αυτονόητα, για τους γιατρούς, νοσηλεύτρια, στο δάπεδ,ο και την τουαλέτα είναι πολύ φυσικό κάποιος όποιος δεν έχει τέτοια θέματα και είναι ιδιώτης να έρθει αύριο το πρωί να ανοίξει μία ωραία μονάδα και να πει περάστε Κυριοι.

Θέλω να τονίσω κάτι και να το καταλάβουν όλοι ότι ως ιδιώτες και να βγούμε όταν κάποιος νεφροπαθείς παρουσιάσει πρόβλημα στο νοσοκομείο θα πάει γιαυτό φωνάζω με την μονάδα πρέπει να είναι στελεχωμένη πρέπει να υπάρχει αγγειολόγος καρδιολόγοι που να στηρίζουν και την μονάδα όχι να θέλουμε αίτηση για να κατέβουν από τον πάνω όροφο στον κάτω οι γιατροί. Να ρωτήσουμε την διοίκηση γιατί ο κύριος Τούλης καθόλα έμπειρος και γνώστης του αντικειμένου διευθυντής στο νοσοκομείο που βρισκόταν πρώτα, έφυγε; Προτείναμε στην διοίκηση ότι μέχρι να έρθουν οι οργανικές θέσεις φέρτε δύο επικουρικούς μη φέρετε έναν δεν θα μπορέσει να καλύψει την μονάδα”. ”Δεν είναι υπερβολές, αλλά η πραγματικότητα”.

Καταλήγοντας ο κ. Κορμαρής πρόσθεσε τα εξής

” Η μόνη βελτίωση που έχουμε δει και είναι θεωρητική ακόμα δεν την έχουμε δει στην πράξη, είναι ότι προκηρύχθηκε θέση ενός επιμελητή και η θέση του διευθυντή αυτά όμως είναι στο μέλλον. Θα ‘θελα να ρωτήσω όλους αυτούς που λένε ότι υπερβάλλουμε, η θεραπεία ποιανού ασθενή μπορεί να να βάλεται στο μέλλον όταν έχει 80 τοις 100 αναπηρία και θνησιμότητα στο φουλ;  Αυτά δεν είναι υπερβολές είναι πραγματικότητα πρέπει δηλαδή εμείς να φέρουμε την θεραπεία μας και να υπόκειται στις ορέξεις της έκτης υγειονομικής περιφέρειας στην διοικητική ικανότητα του εκάστοτε διοικητή και την όρεξη του υπουργού όχι στις απαιτήσεις θεραπείας μας και όταν βγαίνω και μιλάμε γι’ αυτό είμαστε και υπερβολικοί τώρα που ακριβώς είναι υπερβολή και ποιος ακριβώς διαχειρίζεται επικοινωνιακά μία κατάσταση και προσπαθεί να καταλαγιάσει τις αντιδράσεις δεν ξέρω. Φαίνεται εμείς δεν θέλουμε να είμαστε αγνώμονες σε αυτό το οποίο συμβαίνει. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα λέω τα έχω ξαναπεί και θλίβομαι που παρουσιάζονται όλοι και λένε ότι δεν ξέρουμε τι συμβαίνει ακόμα και βουλευτές βγαίνουν και λένε. Εσείς θα πηγαίνατε στο γιατρό σας και να βλέπατε ότι ο ένας γιατρός κατηγορούσε τον άλλο γιατρό ότι θεραπεία που είναι λάθος;  εσείς τι θα νιώθετε γι αυτή την κατάσταση; Όταν βλέπετε ότι συμβαίνει στο διπλανό σας ανακοπή και ψάχνουν να βρουν τον καρδιολόγο θα νιώθω την ασφάλεια για τη θεραπεία;

Και ρωτάω ποιος λογικός άνθρωπος θεωρεί ότι ένας ασθενής τέτοιας νοσηρότητας και με τέτοιο για θεραπεία απαίτηση που έχει θα μπορούσε να περιμένει πότε θα διοριστεί ο επόμενος νευρολόγος η πότε θα νοικιάσει η διοίκηση σπίτι στον επικουρικό για να κάτσει και να μείνει;

Αυτά όλα δεν έπρεπε να τα συζητάνε οι ασθενείς εμείς απλά να πηγαίνουμε στη μονάδα να είναι συνθήκες καλύτερες δυνατές έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα υγείας που έχουμε όχι να λογομαχούμε εμείς με τη διοίκηση για το αν η νοσηλεύτρια είναι ικανή. ”Δεν υπερβάλλουμε πεθαίνουν άνθρωποι”. ”Θέλω να ξεκαθαρίσουμε κάτι, δεν είναι θέμα οικονομικής κρίσης, είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Απαράδεκτο να επιχειρούμε να τα φορτώσουμε όλα στην οικονομική δυσχέρεια και στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας και να μη βλέπουμε την πραγματικότητα.

Ο νοσηλευτής σεν πρέπει να έρθει να μάθει στο χέρι μου αλλά θα πρέπει να σεβαστεί και να σέβεται το χώρο και όχι να μπαίνει με ένα ύφος εμείς δεν είμαστε χωράφι κανενός έχουμε να παλέψουμε για τη ζωή μας έχουμε πληρώσει για την ασφάλιση μας παλεύουμε κάθε μέρα κάποιοι από μας εργάζονται ακόμα αυτό το πράγμα όμως θα πρέπει να το σέβονται όλοι και είναι καλύτερα να σιωπούν και να λένε δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε. Άκουσα την κυρία Μαραγκού πιο πριν και έμεινα έντρομος.

Ένας γιατρός θεωρεί ότι τα πράγματα βαδίζουν καλύτερα και εμείς οι ασθενείς περιμένουμε τριάμισι χρόνια να υπάρχει σταθερό ιατρικό προσωπικό στην μονάδα, ε τότε αυτό τι να πω θεέ λέω θεέ μου βοήθησε μας. Δεν υπάρχει άλλη ελπίδα εδώ δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα ή καταλαβαίνουν όλοι και για άλλους λόγους που δεν θέλω να τους βάλω στο μυαλό μου δεν δείχνουν ενδιαφέρον ή νομίζουν ότι έχουν κάνει το πρώτο κατόρθωμα.

Ας χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην λένε ότι είναι υπερβολικός ο σύλλογος και ας γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις να στελεχωθεί η μονάδα όσο γίνεται καλύτερα για να σταματήσουμε να περιμένουμε καλύτερη θεραπεία όταν και αν έρθει ο καθένας νευρολόγος. Δεν υπερβάλλουμε πεθαίνουν άνθρωποι”.

ΠΗΓΗ: corfutvnews.gr