ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για το εκρηκτικό πρόβλημα των απορριμμάτων


Ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ για το εκρηκτικό πρόβλημα των σκουπιδιών

Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί έντονα την Κέρκυρα τα τελευταία 20 χρόνια και σταδιακά πήρε εκρηκτικές διαστάσεις.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σημειώνει ότι «πριν από 10 και πλέον χρόνια είχαμε τις μεγάλες κινητοποιήσεις στη Λευκίμμη με μία νεκρή, ΜΑΤ, ξύλο, συλλήψεις και συνεχείς κινητοποιήσεις στο Τεμπλόνι. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, το πρόβλημα παραμένει άλυτο, παρ’ όλο που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε τέτοιο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις. Οι ευθύνες των τοπικών αρχών αλλά και των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν την εξουσία όλα αυτά τα χρόνια είναι εγκληματικές. Αφού οδήγησαν τα πράγματα σε αδιέξοδο, λειτουργούν εκβιαστικά και προς τους κατοίκους της Λευκίμμης αλλά και προς τους κατοίκους του Τεμπλονίου».

Η ΤΕ Κέρκυρας τονίζει ότι «η διαχείριση των σκουπιδιών, λοιπόν, προς όφελος των κοινωνικών αναγκών είναι ώριμο σήμερα να αντιμετωπιστεί στο βαθμό που το εργατικό - λαϊκό κίνημα, έχοντας τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του, θα μπορεί να σχεδιάζει κεντρικά, με επιστημονικό τρόπο την κατανομή του εργατικού δυναμικού, την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων για την κάλυψη -με φθηνό τρόπο- των ενεργειακών δυνατοτήτων που προσφέρει η επεξεργασία των απορριμμάτων. Προϋπόθεση για το άνοιγμα ενός τέτοιου δρόμου είναι η ταξική συμπόρευση της εργατιάς και των συμμάχων της σήμερα, απομονώνοντας οπορτουνιστικές και φασιστικές φωνές που στρέφονται εναντίον της. Ένα τέτοιο κίνημα μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει:

Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
Στην Κέρκυρα χρειάζεται επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά.
Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΑ.
Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.
Το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».