ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κέρκυρα για τις εκδηλώσεις για τον Ι. Καποδίστρια - Εγκαινίασε το Μουσείο Καποδίστρια


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Κέρκυρα για τις εκδηλώσεις για τον Ι. Καποδίστρια - Εγκαινίασε το Μουσείο Καποδίστρια

Από σήμερα το πρωϊ, Κυριακή 15/10 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος βρίσκεται στην Κέρκυρα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρευρέθηκε το πρωί της Κυριακής στο τρισάγιο και προσκύνημα στον τάφο του Ιωάννη Καποδίστρια, στην Ιερά Μονή της Πλατυτέρας. Μία Μονή που ιδρύθηκε το 1743 και ποικιλοτρόπως ευεργετήθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ στα «χνάρια της» τρία χρόνια μετά, ιδρύθηκε από την οικογένεια Καποδίστρια, το Μετόχι της Μονής στο χωριό Ευρωπούλοι της Κέρκυρας, στην Κουκουρίτσα, όπου βρισκόταν και η αγροικία της οικογένειας και σήμερα στεγάζεται το Μουσείο του Ιωάννη Καποδίστρια.

Τον Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Κωστας Νικολούζος και ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ενώ παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων οι τρεις βουλευτές του Νομού κ.α. Στη συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος μετέβη στην Κουκουρίτσα Ευρωπούλων και εγκαινίασε το Μουσείο Καποδίστρια. Στα εγκαίνια την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Μουσείου Καποδίστριας Γ. Πιέρρης δώρησε στον Π. Παυλόπουλο δίσκο με το οικόσημο της οικογένειας Καποδίστρια. Κατά την ομιλία των εγκαινίων ο ΠτΔ ανάφερε: “Πολύ φοβάμαι ότι η μνήμη , το έργο  και η προσωπικότητα του Καποδίστρια δεν είναι γνωστές ούτε σε εμάς τους Έλληνες». Και τόνισε ότι « ο Πρώτος Κυβερνήτης μας εμπνέει και θα μας εμπνέει πάντα σαν ένα πρότυπο ζωής, πρότυπο ηγέτη, πρότυπο οραματιστή». Μετά τα εγκαίνια έγινε ξενάγηση στο Μουσείο.


Ένα μικρό μουσείο που ξεδιπλώνει περίτεχνα κομμάτια της ζωής του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδος, την αγάπη του για πατρίδα, την αγάπη του για τη θρησκεία, αλλά και την πολιτική, κοινωνική και προσωπική του ζωή. Η εξοχική αυτή κατοικία, που έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο μουσείο, αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, χαρακτηριστικό της κερκυραϊκής εξοχικής αγροικίας, που κτίστηκε τον 18ο αιώνα, ενώ πήρε την τελική της μορφή την περίοδο του μεσοπολέμου. Βρίσκεται μέσα σε έναν υπέροχο κήπο, έκτασης περίπου δεκατριών στρεμμάτων. Τα πέτρινα «στρογγυλά» τραπέζια του κήπου παραμένουν άθικτα, ενώ το πελώριο αιωνόβιο πεύκο, κουκουναριά (pinus pinea), που εκτιμάται ότι ζει περισσότερο από 400 χρόνια, αποτελεί σημείο παρακαταθήκης και απαράμιλλης ομορφιάς της αγροικίας του Καποδίστρια, που έχει θέα τη θάλασσα του Ιονίου. Τα λιθόστρωτα μονοπάτια οδηγούν στην κύρια είσοδο της εξοχικής κατοικίας.


Ακολούθησε επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στο Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Το απόγευμα, ο Προκόπης Παυλόπουλος  θα δώσει το παρών στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Ιόνιο Ακαδημία, με ομιλητή τον  καθηγητή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξάς και  θέμα: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η άλλη Ευρώπη». Θα ακολουθήσει εκδήλωση «από το θεατρικό αναλόγιο της Ναταλίας Καποδίστρια» με τίτλο «συνομιλία του Κυβερνήτου με τον Γεώργιο Μαυρομιχάλη». Η απογευματινή εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με τη συναυλία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας.


Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από το νησί