ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Διθύραμβοι πολιτικής απάτης, αποκρύβοντας τη ζοφερή πραγματικότητα των ματωμένων «πλεονασμάτων»Είναι εξοργιστικό όταν ακούμε ή διαβάζουμε τις εξαγγελλίες της συγκυβέρνησης με τα χωρίς προηγούμενο ψέματα που περιέχουν για την πραγματική κατάσταση των ανθρώπων και όσων ακόμα, ως προς την χειροτέρευση των δεδομένων που τους αφορούν, προοιωνίζονται.

 Παράδειγμα οι αναφορές και όχι μόνο αυτές – κυρίως για όσα θα υλοποιηθούν – μετά από την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2018.

Ήδη μια τεράστια επικοινωνιακή επιχείρηση εξελίσσεται από το Μέγαρο Μαξίμου και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το υποτιθέμενο πλεόνασμα που θα επιτευχθεί φέτος και τις προοπτικές για το 2018.

Από τη μία πλευρά επιχειρείται ο χρωματισμός από την κυβέρνηση ενός δήθεν επιτυχούς σχεδίου οικονομικής δράσης, που θα δώσει την ευκαιρία να διατεθούν κονδύλια για τη στήριξη των οικονομικά αδύναμων και στο πέρας του 2017, αλλά και των δήθεν θετικών προοπτικών που ανοίγονται  για το 2018.    Από την άλλη όσο και αν αποκρύβονται, είναι ήδη γνωστά όσα έχουν συμφωνηθεί με τους επικυρίαρχους δανειστές – τοκογλύφους και έχουν ήδη ενσωματωθεί στον Προϋπολογισμό, στην μέχρι τώρα τουλάχιστον διαμόρφωσή του.

Τα πρώτα «επιτεύγματα» στάζουν από την αφαίμαξη και της τελευταίας ρανίδας οικονομικής δυνατότητας των νοικοκυριών,  του λαού ευρύτερα.

Με τις περικοπές, τη φορολογική αφαίμαξη, τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, την ακρίβεια που σαρώνει το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα, την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη μη πληρωμή δεδουλευμένων, την εργοδοτική αυθαιρεσία, τη σφαγή σε συντάξεις και μισθούς.

Έτσι χοντρικά φτιάχνονται τα πλεονάσματα, τα «ματωμένα» πλεονάσματα των ψευδεπίγραφων εξαγγελλιών των κυβερνητικών εξαπτέρυγων.

  Μόνο που αυτά είναι τα έως τώρα.

  Αποδελτιώνοντας όσα επίκεινται για τη νέα χρονιά έχουμε να καταγράψουμε :

1. Θα εξαφανιστεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα ελάχιστα νησιά και ακριτικές περιοχές που είχε απομείνει, και παρά τη συνεχιζόμενη προσφυγική κρίση.

2. Θα εξαφανιστεί η έκπτωση του 1,5% που υπήρχε στην παρακράτηση του φόρου των μισθωτών, με προσδοκώμενο αποτέλεσμα  όσοι έχουν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις να καταβάλουν στα κρατικά ταμεία περίπου 420 εκατομμύρια ευρώ.

3. Θα εξαφανιστεί ήδη από το 2017, δηλαδή για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν το 2018, για την τρέχουσα χρονιά η έκπτωση φόρου για ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες  με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την επιβάρυνση των φορολογουμένων με 121 εκατομμύρια ευρώ μέσω της αύξησης της φορολογικής αφαίμαξης.

4. Θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, κατά 50% τουλάχιστον, από το ήδη μειωμένο πέρυσι από την ίδια κυβέρνηση, με αποτέλεσμα πολλοί να το χάσουν οριστικά και άλλοι που θα περάσουν τον «κάβο» της μείωσης, θα δούν να μειώνεται το ποσό επιδόματος ανά λίτρο. Πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ για τους δανειστές…

5. Νέα επιβάρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων (φυσικών προσώπων δηλαδή), εφόσον οι εισφορές που θα έχουν καταβάλει όχι μόνο δεν θα αφαιρούνται από τα έξοδά τους, αλλά αντίθετα θα προστίθενται στα τυχόν κέρδη από τη δραστηριότητα που ασκούν. Όσο κι αν ακούγεται, παράλογο,  και είναι όντως παράλογο, είναι πραγματικό.

6. Θα περικοπούν ακόμα οι χρηματοδοτήσεις προς τον ΕΟΠΥΥ κατά 226 εκατ. ευρώ και θα συμπληρώσουν τα 200 εκ. ευρώ της φετινής μείωσης με συνέπειες τη συρρίκνωση των παροχών υγείας, περίθαλψης και προστασίας.

7. Άλλα 350 εκ. ευρώ θα αφαιρεθούν από τη στήριξη χρηματοδοτικά των νοσοκομείων σε σχέση με τη φετινή χρονιά, με αποτέλεσμα την επιδείνωση όλων των οδυνηρών συνεπειών  που βιώνουν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς, νοσηλευτές, γιατροί.

8. Γενικά οι άμεσοι και οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με φέτος, μεγεθύνοντας τη φορολογική επιβάρυνση, την αναίσχυντη και βαριά φοροληστεία που κλιμακώνεται από χρονιά σε χρονιά των μνημονιακών χρόνων.

9. Στα παραπάνω δεν συμπεριλαμβάνονται η οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, η κατάργηση της περιώνυμης «προσωπικής διαφοράς» που θα αντικαθιστούσε υποτίθεται το προηγούμενο επίπεδο των συντάξεων μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, η οριστική εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων που έχει δρομολογηθεί ήδη, μια ολοκάθαρη ληστεία των εργατικών εισφορών, τα παρεπόμενα φορολογικά μέτρα για φόρο διαμονής στα ξενοδοχειακά καταλύματα, η επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων που θα βαρύνει όσους εκποιούν, λόγω αδυναμίας απόκρισης στα χαράτσια τύπου ΕΝΦΙΑ, τα ακίνητα της κατοχής τους.

 Όσο και αν τα παραπάνω είναι εντελώς δεδομένα, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος ως προς το ενδεχόμενο σ΄ αυτά να προστεθούν και άλλα μέτρα άμεσης απόδοσης, που θα αφορούν ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση όχι μόνο στο εισόδημα αλλά και σε κάθε εναπομείνασα παροχή που αφορά τα λαϊκά στρώματα.

Ειδικά τώρα που επίκειται η έναρξη της «διαπραγμάτευσης» για τη λεγόμενη τρίτη αξιολόγηση.

Και επειδή το ψέμα και η απάτη έχουν κοντά ποδάρια, στον ίδιο χρόνο που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ανακοινώθηκε πως πρακτικά σταματάει η δωρεάν διάθεση βιβλίων στους φοιτητές, αφού οι προμηθευτές τους αδυνατούν πλέον να τα χορηγούν με τα τεράστια υπόλοιπα που τους οφείλονται.

Κάπως έτσι φτιάχνονται τα  success story Συριζαίικης κοπής, οι διθύραμβοι της πολιτικής απάτης.

Όσο κι αν ακούγεται συνηθισμένο και κοινότυπο, άλλος δρόμος δεν υπάρχει… Μόνο η λαϊκή εγρήγορση, η παλλαϊκή ενότητα, η πάλη για την ανάσχεση των πολιτικών αυτών, θα μπορούσε να βάλει φραγμό στην καταστροφή και στην εξαθλίωση που κλιμακώνεται. Όσο αυτή η στόχευση καθυστερεί ή εμποδίζεται τόσο το χειρότερο, όσο δυναμώνει η προοπτική αυτή, τόσο θα διακρίνεται πιο καθαρά η ελπίδα στο σημερινό γκρίζο και ομιχλώδες τοπίο.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ