ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Λουκέτο στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αργυράδων; - Από το πρωτοσέλιδο της «Φωνής των Αργυραδιτών» (αρ. φ. 143, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2017)Λουκέτο στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αργυράδων; - 

Από το πρωτοσέλιδο της «Φωνής των Αργυραδιτών» (αρ. φ. 143, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2017): 

Δραματική είναι η κατάσταση στο Γυμνάσιο – Λύκειο Αργυράδων από τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και την κατάργηση τριών τμημάτων με τραγικές συνέπειες για τη μόρφωση των παιδιών και την ύπαρξη του σχολείου.  Με δεδομένα και παλαιότερα σχέδια για κατάργηση των Λυκειακών τάξεων, ο κίνδυνος για «λουκέτο» στο Λύκειο Αργυράδων αργά ή γρήγορα είναι υπαρκτός. Και αφού σιγά – σιγά το συρρικνώνουν και το απαξιώνουν στο τέλος θα «νομιμοποιήσουν « και την κατάργησή του. Μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για «κανονικότητα» στα σχολεία, αλλά αυτό είναι ένα επικοινωνιακό ψέμα, αφού χιλιάδες ώρες έχουν χαθεί από ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στη συντριπτική πλειονότητα των σχολείων της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, ενώ εκατοντάδες τμήματα έχουν καταργηθεί με αποτέλεσμα να στοιβάζονται οι μαθητές σε πολυάριθμα τμήματα.
Τον περασμένο μήνα οι μαθητές του Γυμνασίου – Λυκείου προχώρησαν σε κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Αξίζει να τονιστεί η ώριμη στάση των μαθητών που αποστόμωσαν, όσους έγραφαν ή μιλούσαν για «σούζες» στην αυλή του σχολείου αποσιωπώντας τα υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα για τα οποία έγινε η κατάληψη. Τα προβλήματα, άλλωστε, έχουν οδηγήσει στην υπολειτουργία, στη διάλυση ουσιαστικά του σχολείου. Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι μαθητές. Άλλωστε και ο Σύλλογος Γονέων με τον πρόεδρο Νίκο Μηνά αναφέρθηκαν και ανέδειξαν τα καυτά προβλήματα του σχολείου και από τα μέσα ενημέρωσης.


Οι μαθητές καθάρισαν την αυλή και τις αίθουσες, μάζεψαν τα σκουπίδια. Το κυριότερο δεν υπήρξαν ζημιές. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η Διευθύντρια του σχολείου κ. Αλεξάνδρα Βλαχοπούλου μαζί με τους καθηγητές, που στάθηκαν κοντά και όχι απέναντι από τους μαθητές. Από κοινού με τους μαθητές έκαναν έλεγχο για τυχόν ζημιές και καταστροφές και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν.
Οι μαθητές έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς χρειάζεται αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου. Να εξασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορούν να μορφώνονται όλα τα παιδιά χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.
Το Γυμνάσιο – Λύκειο Αργυράδων είναι από τα σχολεία με τα περισσότερα προβλήματα. Η κατάργηση των τριών τμημάτων είναι πλήγμα για το σχολείο με σοβαρές επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη μόρφωση των μαθητών. Πέρα από αυτό και μέχρι τα τέλη Οκτώβρη τα κενά εκπαιδευτικών ήταν πολλά με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές ώρες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Λείπουν 2 φιλόλογοι, 1 Βιολόγος, 14 ώρες Μαθηματικά δεν καλύπτονται με αποτέλεσμα στην Α΄ και Β΄ Γυμνασίου να μη διδάσκονται το μάθημα. Επίσης 8 ώρες Χημείας ακόμα και στη Γ΄Λυκείου, 16 ώρες Γερμανικών, 10 ώρες Κοινωνιολογίας, 10 Τεχνολογίας και 2 Σχεδίου που είναι και πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Είναι χαρακτηριστική η σκληρή και αρνητική στάση του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της εκπαιδευτική κοινότητας κατά την επίσκεψή του στο νησί μας τα μέσα Οκτωβρίου.
          Την ίδια σκληρή στάση τηρεί και ο περιφερειακός Διευθυντής Κ. Γκούσης. Ας σημειωθεί ότι εκπαιδευτικοί γονείς και μαθητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης.
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μ. Ράπτη σε δηλώσεις της προς το www.argyrades.gr τόνισε: «Μέσα από τα επιμέρους προβλήματα αναδεικνύονται τα μεγάλα προβλήματα της εκπαίδευσης. Τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πρόβλημα των μηδενικών διορισμών που προκαλεί μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρά τα όσα διαλαλούν οι κυβερνώντες για «κανονικότητα». Εμείς δηλώνουμε ότι  συνεχίζουμε να διεκδικούμε την έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ-ΓΕΛ ΓΥΜΝΑΣΙΑ. Το μήνυμα της εκπαιδευτικής κοινότητας σήμερα είναι σαφές. Συνεχίζουμε, δυναμώνουμε τους αγώνες μας για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης».


Τη Δευτέρα (30/10) πραγματοποιήθηκε μαζικό παγκερκυραϊκό – πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο  για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή, το οποίο στερούν από τη νέα γενιά οι κυβερνήσεις διαχρονικά, που θέλουν τους νέους ανθρώπους να ζουν και να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, με υποκατώτατους μισθούς των 300 ευρώ. Για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει, ενάντια στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Νέο Λύκειο, ενάντια στις επιταγές των δανειστών και τις οδηγίες του ΟΟΣΑ, τις οποίες έχει συνυπογράψει η κυβέρνηση.

Γιώργος Κ. Καββαδίας