ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Σφεντονιές» από τη «Φωνή των Αργυραδιτών» (αρ. φ. 143, Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2017)


ΣΦΕΝΤΟΝΙΕΣ

Του Γιώργου Κ. Καββαδία

ΤΕΕ Κέρκυρας: Δεν έχει βελτιωθεί η γενική εικόνα του αεροδρομίου. Το ΤΕΕ Κέρκυρας, τονίζει την απουσία των αναγκαίων παρεμβάσεων που θα άλλαζαν την εικόνα και τη λειτουργία των αερολιμένων της χώρας σε σχετική ανακοίνωση. Τονίζεται ακόμα ότι «το κοινωνικό όφελος, κατ’ ελάχιστο, εξασφαλίζεται με την τήρηση των όρων της σύμβασης παραχώρησης των 14 αεροδρομίων».

14 Σεπτεμβρίου μια μέρα που ξυπνούν οι χειρότερες μνήμες για τον κερκυραϊκό λαό, αφού το 1943 η Κέρκυρα είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς από την αεροπορία των Ναζί. Μια τέτοια μέρα διάλεξε ο πρωθυπουργός από την Κέρκυρα για να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οι τελικές υπογραφές για το ξεπούλημα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ferrovie Dello Stato Italiane (FS), στους Ιταλούς στην εξευτελιστική τιμή 45 εκατ. ευρώ!

Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είχε αποθεματικό 40 εκ. ευρώ. Κατά πάσα πιθανότητα, από το αποθεματικό αυτό θα μείνει στους αγοραστές το ποσό των 25 εκ. ευρώ. Επομένως, το πραγματικό τίμημα της αγοραπωλησίας θα ανέλθει στο ποσό των 20 εκ. ευρώ! Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε  το Υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να επιχορηγήσει την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δηλαδή τους Ιταλούς αγοραστές, με το ποσό των 12 εκ. ευρώ από ζημίες που έπαθε η Εταιρία την περίοδο που έκλεισε, λόγω του προσφυγικού, η σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης (Δεκέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016), δηλαδή πριν την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Άρα μόλις 8 δις ευρώ ξεπουλήθηκε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ!

 «Υποδοχή» Τσίπρα στην Κέρκυρα με συλλαλητήρια από τους ξενοδοχοϋπάλληλους. Στην επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό αναφέρονται σε εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» και σε «τουριστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης». Και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την άφιξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Κέρκυρα την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου. Στην ανακοίνωσής τονίζει μεταξύ άλλων ότι «αυξάνεται και η εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς τόσο με το παραπέρα τσάκισμα των όρων εργασίας όσο και με τις περικοπές στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα». Και ότι «ανάπτυξη θεωρούν το ξεκλήρισμα των φτωχών αγροτών».

Στο 18,63% ανέρχεται η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton που έγινε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2016 τα ξενοδοχεία συνεισφέρουν περίπου το 10% του ΑΕΠ και το 6,5% της απασχόλησης στη χώρα. Ο ελληνικός τουρισμός, άμεσα και έμμεσα, συνεισφέρει με 23,4% στην συνολική εθνική απασχόληση.

Ξεπούλησε το ΤΑΙΠΕΔ τον Ερημίτη αντί 2.050.000 ευρώ μαζί με άλλα «φιλέτα». Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται. Στη σειρά ο Ερημίτης στην Κασσιώπη μαζί με άλλα ¨φιλέτα¨. Μεταξύ των «εκκρεμοτήτων» που έμειναν στο ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνεται το Castello Bibelli στην Κέρκυρα.

Η διάσπαση της Υγιεινομικής Περιφέρειας ΙΝ είναι ένα ακόμα πλήγμα ή οδηγεί και στην κατάργηση της ΠΙΝ; Η ΠΙΝ είναι από τις περιφέρεις που αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα και το πρόβλημα της συνοχής και της επικοινωνίας είναι ένα από αυτά. Ούτε οι προηγούμενες, ούτε η σημερινή κυβέρνηση πήραν ουσιαστικά μέτρα για τη συνοχή και ανάπτυξη της ΠΙΝ. Ακόμα περισσότερο οι περιφερειακές αρχές, χωρίς διεκδικητικό πλαίσιο στήριξαν παθητικά τις πολιτικές που όξυναν ακόμα περισσότερο τα προβλήματα της ΠΙΝ.
Στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας είναι να προχωρήσει σε μία αυτόνομη υγειονομική περιφέρεια Ηπείρου και ενός μέρους των Ιονίων νησιών με έδρα τα Γιάννενα. Συμπερασματικά το ξήλωμα του πουλόβερ εν προκειμένω της αποδόμησης της ΠΙΝ συνεχίζεται, ίσως και με προοπτική την κατάργησή της. Στο μεταξύ και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών με ανακοίνωση της ζητά την επαναλειτουργία του ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων.  Επισημαίνει ότι η λειτουργία ΠΕΣΥ Ιονίων Νήσων σαν ένα καλό εργαλείο σχεδιασμού και προγραμματισμού, θα δώσει δυναμική ανάπτυξη στον τόπο μας στα θέματα της δημόσιας υγείας.

Τα μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών γιατρών Κέρκυρας  καλούν τον Υπουργό Υγείας στο νησί μας με στόχο να δει από κοντά την κατάσταση που υπάρχει επισημαίνοντας ότι «παράγονται πολύ περισσότερα ψέματα από όσα η κοινωνία μας μπορεί να καταναλώσει» Γνωρίζουμε ότι το σύνολο των γιατρών στο Νοσοκομείο μας από 83 άτομα που υπηρετούσαν (72 μόνιμοι και 11 επικουρικοί), σήμερα υπηρετούν 77 (56 μόνιμοι και 20 επικουρικοί) σε έναν οργανισμό που προβλέπει 133 θέσεις.. Ο αριθμός του νοσηλευτικού προσωπικού από 195 άτομα που υπηρετούσαν, σήμερα υπηρετούν 150 μόνιμοι (συν 15 του ΟΑΕΔ οι οποίοι φεύγουν τον Φλεβάρη και 5 επικουρικοί) σε έναν οργανισμό που προβλέπει 420 άτομα.


Πολυεθνικές για τα κοιτάσματα Κρήτης και Ιονίου. Το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, αποτελεί η σύμβαση που υπογράφηκε για παραχώρηση του λεγόμενου «οικοπέδου 2» στην κοινοπραξία Total – Edoson, ΕΛΠΕ. Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για τρία ακόμα θαλάσσια οικόπεδα με «βαθιά νερά», με τη συμμετοχή μάλιστα των διεθνών κολοσσών του κλάδου Total, ExxonMobil, πιθανότατα και ENI.

Λαϊκό προσκύνημα για τον 19χρονο Χρήστο Κούρκουλο. Σε κλίμα βαθύτατης θλίψης και οδύνης η κηδεία του 19χρονου Χρήστου Κούρκουλου που άδικα  έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα με τη μοτοσυκλέτα του την 18η Οκτωβρίου. Η οικογένειά του  δείχνοντας  μεγαλείο ψυχής αποφάσισε τη δωρεά οργάνων για να σωθούν εννιά αυνάνθρωποί μας δίνοντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αλτρουισμού και ανθρωπισμού.

Στα 10,2 δολάρια ΗΠΑ την ώρα διαμορφώνεται το ωρομίσθιο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του Οργανισμού είναι 16,5 δολάρια/ώρα (61% υψηλότερο). Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι: Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στις χώρες του ΟΟΣΑ (21,6% το β' τρίμηνο του 2017). Το 64,4% των εργαζομένων είναι καταπονημένοι (δουλεύουν πολύ με λίγα μέσα) και το 11,2% δουλεύει πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως. Μόνο η Τουρκία είναι σε χειρότερη κατάσταση (76,2% καταπονημένοι με το 23,3% πάνω από 60 ώρες εβδομαδιαίως). Οι γυναίκες αμείβονται για την ίδια δουλειά λιγότερο από τους άνδρες, με τη διαφορά στις αμοιβές να ανέρχεται σε 51,7% της αμοιβής των ανδρών. Μεγαλύτερες διαφορές εντοπίζονται μόνο στην Κορέα, την Ιαπωνία και το Μεξικό, ενώ στη Σκανδιναβία η διαφορά περιορίζεται στο 20-25%.

Οι «τεμπέληδες» Έλληνες οι πιο δουλευταράδες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον χάρτη του ΟΟΣΑ οι Έλληνες εργάζονται κατά μέσο όρο τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 39 ώρες ενώ ο μικρότερος αριθμός ωρών εβδομαδιαίως είναι στη Γερμανία -26 ώρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι ώρες εργασίας την εβδομάδα είναι 32.

Η Ελλάδα έχει τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό γήρανσης του πληθυσμού μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, μετά τη Νότια Κορέα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Preventing Ageing Unequally). Η Ιαπωνία αναμένεται να παραμείνει και το 2050 η χώρα με το μεγαλύτερο old age dependency ratio, αλλά σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από 70%, θα κυμαίνεται το ποσοστό αυτό και στις χώρες – όπως η Κορέα, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία – που έχουν αντίστοιχα υψηλό ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού τους.


Λαϊκό προσκύνημα για τον 19χρονο Χρήστο Κούρκουλο. Σε κλίμα βαθύτατης θλίψης και οδύνης η κηδεία του 19χρονου Χρήστου Κούρκουλου που άδικα  έχασε τη ζωή του στο τροχαίο δυστύχημα με τη μοτοσυκλέτα του την 18η Οκτωβρίου. Η οικογένειά του  δείχνοντας  μεγαλείο ψυχής αποφάσισε τη δωρεά οργάνων για να σωθούν εννιά αυνάνθρωποί μας δίνοντας ένα συγκλονιστικό μήνυμα που συγκίνησε όλη την Ελλάδα. Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αλτρουισμού και ανθρωπισμού.