ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Πολυεθνικές για τα κοιτάσματα Κρήτης και ΙονίουΔιεθνείς κολοσσοί διεκδικούν τα κοιτάσματα της Κρήτης και του Ιονίου

Μετά τη χθεσινή υπογραφή της Σύμβασης παραχώρησης για το "οικόπεδο 2" δίπλα στην Κέρκυρα, ακολουθεί ο μεγάλος διαγωνισμός για δύο περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και για μια ακόμα περιοχή του Ιονίου


Το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν έρευνες υδρογονανθράκων στις ελπιδοφόρες θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, αποτελεί η σύμβαση που υπογράφηκε πανηγυρικά χθες για παραχώρηση του λεγόμενου «οικοπέδου 2» στην κοινοπραξία Total – Edoson, ΕΛΠΕ.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμός για τρία ακόμα θαλάσσια οικόπεδα με «βαθιά νερά», με τη συμμετοχή μάλιστα των διεθνών κολοσσών του κλάδου Total, ExxonMobil, πιθανότατα και ENI.

Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων της προκήρυξης, αφενός για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά και δυτικά της Κρήτης και αφετέρου για ένα οικόπεδο στο Ιόνιο.

Οι διαγωνισμοί θα προχωρήσουν με τις διαδικασίες fast track που προβλέπει το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος διαγωνισμός προκλήθηκε από το ενδιαφέρον που κατέθεσαν οι ενδιαφερόμενοι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, προσήλθαν στο τέλος του περασμένου Μαϊου και κίνησαν τη διαδικασία οι «μεγάλες δυνάμεις» του κλάδου ExxonMobil και Total σε συνεργασία με τον Ελληνικό όμιλο των ΕΛΠΕ.

Για την περιοχή του Ιονίου κατέθεσε το ενδιαφέρον της η Ελληνική εταιρεία Energean Oil η οποία ως γνωστόν διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου, του μοναδικού που παράγει πετρέλαιο σήμερα στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν εντός 90 ημερών από την  ημερομηνία δημοσίευσης της ανακοίνωσης της πρόσκλησης υποβολής προσφορών στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι αν η πρόσκληση δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα, τότε οι προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) το αργότερο ως το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, εφόσον δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους, τότε το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που προκάλεσαν τους διαγωνισμούς. Δηλαδή την κοινοπραξία Exxon Mobil-Total-ΕΛΠΕ για τα δύο οικόπεδα της Κρήτης και την Energean για το οικόπεδο του Ιονίου.

Το επόμενο διάστημα, και εφόσον δεν υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις, θα φανεί κατά πόσο ενδιαφέρονται για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, και άλλοι παίκτες. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδιαφέρον για τα δύο οικόπεδα ΝΔ και Δυτικά της Κρήτης έχει και η ιταλική ENI που ανακάλυψε το περίφημο κοίτασμα Zor στην Αίγυπτο, έχει εγκατασταθεί ήδη στην Κύπρο, και διευρύνει το πεδίο δράσης της στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οικόπεδο 2

Όσον αφορά το «οικόπεδο 2» που βρίσκεται δίπλα στην Κέρκυρα, τη Σύμβαση Μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και οι εκπρόσωποι των εταίρων της κοινοπραξίας Total-Edison-ΕΛ.ΠΕ, Bernard Clement, αντιπρόεδρος του ομίλου της Total για την Κασπία και τη Νότια Ευρώπη, Maurizio Coratella, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έρευνας και Παραγωγής του ομίλου Edison και Στάθης Τσοτσορός, πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. Η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο Δέλτα Φαλήρου και μεταξύ άλλων την παρακολούθησαν οι πρεσβευτές της Γαλλίας, Christophe Chantepy και της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras.

Μετά την  έγκριση του ελεγκτικού και την υπογραφή των συμβάσεων, ακολουθεί η έγκριση της συμφωνίας παραχώρησης από τη Βουλή. Αμέσως μετά η κοινοπραξία θα «πιάσει δουλειά» ξεκινώντας με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών. Η ανάλυση των νέων πιο «πυκνών» σεισμικών ερευνών θα αναδείξει τους πιθανούς γεωτρητικούς στόχους, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έλευση των πρώτων γεωτρύπανων.

Πρόκειται για μία περιοχή για την οποία υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Παρά το μεγάλο βάθος της θάλασσας, οι επιστήμονες θεωρούν ότι υπάρχει αναλογικότητα με την γεωλογική ζώνη που βρίσκεται στην Ιταλία και στην οποία έχουν εντοπιστεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου. Απομένει λοιπόν οι έρευνες που θα ακολουθήσουν να διαπιστώσουν εάν η επιστημονική αυτή θεωρία έχει πραγματική βάση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι της κοινοπραξίας ηγείται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, η Total. Σημαντική είναι επίσης η συμμετοχή της Edison (ιταλική εταιρεία που ανήκει στην γαλλική EdF) και του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων. Εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτα, τότε θεωρείται εφικτή η πραγματοποίηση της πρώτης γεώτρησης σε περίπου 3 με 4  χρόνια από σήμερα, τη διετία 2020 - 2021 .


ΠΗΓΗ: news247.gr, Θοδωρής Παναγούλης