ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απορρίμματα, Διαπόντια στο Δημοτικό ΣυμβούλιοΚέρκυρα: Απορρίμματα, Διαπόντια στο Δημοτικό Συμβούλιο

 
Οι μελέτες διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι στα Διαπόντια Νησιά, ξεχώρισαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Απορρίμματα

Δύο σημαντικές μελέτες για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ψήφισε χθες το Δημοτικό συμβούλιο. Πρόκειται για την επικαιροποίηση της μελέτης κατασκευής του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και τη μελέτη αναζήτησης νέου χώρου για την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ. Και τα δυο έργα η δημοτική αρχή σκοπεύει να τα εκτελέσει με δημόσια δαπάνη. Το θέμα εισηγήθηκε ο Δήμαρχος ο οποίος δήλωσε ότι η μελέτη της περιόδου Τρεπεκλή για το εργοστάσιο απαιτεί επικαιροποίηση δεδομένου ότι έχει μειωθεί ο όγκος των σκουπιδιών εξαιτίας της νέας πολιτικής που επιβάλλει μεγάλο ποσοστό των απορριμμάτων να οδεύει προς την ανακύκλωση. Η δεύτερη μελέτη που θα κοστίσει κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ θα αναζητήσει νέο χώρο για την κατασκευή νέου ΧΥΤΥ. Η Λευκίμμη θα χρησιμοποιηθεί – σύμφωνα με την πρόθεση της δημοτικής αρχής – για το ενδιάμεσο διάστημα.
Η Μερόπη Υδραίου τόνισε τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία φέρνει αυτή την πρόταση η Δημοτική αρχή και πρότεινε να επιδιωχθεί η διαδικασία της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για να κερδίσουμε μέρος του χαμένου χρόνου. Επίσης εξέφρασε τις αμφιβολίες της για το αν πράγματι αναζητείται νέος χώρος και για το εργοστάσιο και για το ΧΥΤΥ, διότι κατά την εκτίμηση της έμμεσα διαφαίνεται ότι η επιλογή έχει ήδη γίνει. Να κατασκευαστεί δηλαδή το εργοστάσιο στο Τεμπλόνι και ο ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη.
Ο Γιάννης Τρεπεκλής δήλωσε την ικανοποίηση του που επιτέλους η Δημοτική αρχή ξεκινά τη διαδικασία για την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης και πρότεινε να εξετάσουν πιο σοβαρά τη λύση του ΣΔΙΤ διότι εκτιμά ότι θα συντομεύσει το χρόνο. Επίσης ο κος Τρεπεκλής έκανε έκκληση στη δημοτική αρχή να μην παραλείψει να δώσει εντολή στους μελετητές για την διάθεση της λιματολάσπης που προκύπτει από τους βιολογικούς καθαρισμούς τόσο τους δημοτικούς όσο και των ιδιωτών (ξενοδοχεία κλπ) η διάθεση της οποίας θα εξελιχθεί σε εκρηκτικό πρόβλημα τα επόμενα χρόνια.
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους άσκησε κριτική λέγοντας ότι δεν φαίνεται ειλικρινής πρόταση και ότι ήδη έχουν προεπιλεγεί το Τεμπλόνι και η Λευκίμμη. Δήλωσε δε ότι θα ψήφιζε την πρόταση αν πράγματι επρόκειτο για δημόσιο έργο. Διαφαίνεται όμως ότι ακόμα και αν η κατασκευή γίνει με δημόσια χρήματα η λειτουργία του εργοστασίου θα ανατεθεί σε ιδιώτες.

ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

Τα προβλήματα των Διαποντίων νησιών έθεσε ο Μπάμπης Χαραλάμπους στο δημοτικό συμβούλιο ως εισηγητής. Τα ζητήματα των συγκοινωνιών – μεταφορών, το θέμα της ύδρευσης και της υγειονομικής περίθαλψης ανέδειξε ως τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Διαποντίων. Τόνισε δε ιδιαίτερα ότι οι κάτοικοι νιώθουν παραμελημένοι από την δημοτική και κεντρική εξουσία της χώρας μας.
Στο θέμα απάντησαν ο Ανδρέας Γουλής και η Νόνη Μάστορα αντιδήμαρχοι Ερείκουσας και Μαθρακίου οι οποίοι τόνισαν ότι έχει γίνει πολύ δουλειά προκειμένου να λυθούν κάποια από τα πάγια προβλήματα. Έχει λυθεί το θέμα του αγροτικού γιατρού με τον στρατιωτικό γιατρό, έχει τοποθετηθεί κοντέινερ για τα σκουπίδια και έχει προχωρήσει η διαδικασία για την τοποθέτηση φορητής δεξαμενής στο Μαθράκι για την αποθήκευση νερού. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την ένταξη σε πρόγραμμα του Υπουργείου Νησιωτικής πολιτικής και ναυτιλίας η κατασκευή μονάδας αφαλάτωσης.
Στο θέμα αυτό το Δημοτικό συμβούλιο κατέληξε με την απόφαση να διεκδικήσει επιδοτούμενο δρομολόγιο μεταφοράς υλικών και φορολογικές απαλλαγές για τους κατοίκους. Επίσης δηλώθηκε η δέσμευση του Δημάρχου να κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης στα τρία νησάκια καθώς και να διεκδικηθεί η κατασκευή ενός αξιόπιστου λιμανιού στον Άγιο Στέφανο Αυλιωτών για την ασφαλή μεταφορά των κατοίκων.

Συντήρηση Βιολογικού Σταθμού

Την εκπόνηση μελέτης για τη συντήρηση του βιολογικού καθαρισμού της πόλης της Κέρκυρας έχει ήδη δημοπρατήσει η ΔΕΥΑΚ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Αλέκος Φαιτάς. Η μελέτη υπολογίζεται με βάση την προεκτίμηση των μηχανικών της ΔΕΥΑΚ στο 1 εκ 200 χιλιάδες ευρώ.

ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ

Χρηματοδότηση ύψους 150.000 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος Κέρκυρας από το Υπουργείο Εσωτερικών για την κατασκευή νέων γεωτρήσεων προκειμένου να δώσει λύση στο πρόβλημα ανεπάρκειας νερού στη νότια Κέρκυρα, Αυτό ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος στην αρχή της συνεδρίασης.

Ρεπορτάζ: Μαρία Παγκράτη


ΠΗΓΗ: ert.gr, Λυκούργος Σκιαδόπουλος