ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης και αντιστροφής της πραγματικότητας


Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης και αντιστροφής της πραγματικότητας


Κυβερνητική επιχείρηση εξαπάτησης και αντιστροφής της πραγματικότητας  με το λεγόμενο "κοινωνικό μέρισμα" και την "επιστροφή στην κανονικότητα"

Με την αμέριστη πλέον στήριξη Ευρωπαίων και Αμερικάνων και σείοντας το αντιδραστικό αφήγημα της «εξόδου από την κρίση», προχωρά η κυβέρνηση Τσίπρα προς την τρίτη «αξιολόγηση», προσδιορίζοντας τη λήξη της στα τέλη του χρόνου.

Αμέσως μετά, προσδοκά το «τέλος των Μνημονίων» τον Αύγουστο του 2018 και την έναρξη των «διαπραγματεύσεων» για το χρέος του Δημοσίου. Οι μέχρι σήμερα επιδιώξεις της ευοδώθηκαν. Εργασιακός Μεσαίωνας, διά­λυση κοινωνικών δομών, καταστρατήγηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ε­λευθεριών, όλα θυσία στο βωμό  της ντόπιας ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Ήδη, το σκηνικό κατάρρευσης γίνεται αντιληπτό σε μια σειρά από βασικές κοινωνικές δομές του κρά­τους, τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των ασφυκτικών οικονομικών δεδομένων που απορρέουν από τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει με δουλοπρέπεια η συγκυβέρνηση. Έλλειψη κονδυλίων για χρηματοδότηση Υγείας και Παιδείας, μαζική φυγή εργαζομένων, αθρόες απολύσεις, αλλά και οι γνωστές παθογένειες του ελληνικού δημοσίου αποτελούν τις βασικές αιτίες που «υπολειτουργούν» αναγκαίες για το λαό υπηρεσίες. Στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, στα Νοσοκομεία και τις υπηρεσίες περίθαλψης, στις Εφορίες και τον ΟΑΕΔ, στα υπουργεία και τους δημόσιους Οργανισμούς η κατάσταση είναι απελπιστική.

Με τους μαθητές στους δρόμους,  τις κινητοποιήσεις των συνταξιουχικών οργανώσεων, τις στάση εργασίας στο μετρό, τα ΜΜΕ, τις απεργίες της ΠΝΟ και του ΟΤΕ, κ.α., η κυβέρνηση ροκανίζει το χρόνο παραμονής της στην κυβερνητική εξουσία. Μπορεί να έχει τα εύσημα των ισχυρών, αλλά παίζει κυριολεκτικά με την υπομονή του λαού.

Σε όλο αυτό το διάστημα, εμφανίζεται σαν «δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», ενώ πρόκειται για μία πολυχρησιμοποιημένη μαριονέτα στα χέρια των ιμπεριαλιστών. Έχοντας χωθεί μέχρι το λαιμό μέσα στις σπείρες των πολεμικών ανταγωνισμών, παραδίνει τη χώρα ορμητήριο σε πολέμους με στόχο την κατάκτηση ανεξάρτητων χωρών.

Η εικόνα που φιλοτεχνεί η κυβερνητική προπαγάνδα για την επερχόμενη «δίκαιη ανάπτυξη», είναι απολύτως πλασματική. Κι αυτό γιατί «ξεχνά» τα προαποφασισμένα και ψηφισμένα από τη Βουλή μέτρα του τέταρτου Μνημονίου για το 2018 και 2019, που αφορούν το Ασφαλιστικό και Φορολογικό, που έρχονται να σαρώσουν για μία ακόμα φορά τα ελάχιστα κατάλοιπα των λαϊκών εισοδημάτων. Να θυμίσουμε πως μόνο από το πετσόκομμα στις συντάξεις («προσωπική διαφορά κ.α.) καθώς και της δραστικής μείωσης του αφορολόγητου στα 5636 € και των άλλων περικοπών για την τριετία 2018-2020, θα λεηλατηθούν από τον ιδρώτα των εργαζομένων και από τον αβίωτο βίο των συνταξιούχων, ποσά που αγγίζουν τα 12 δις € το χρόνο. Αυτά τα χρήματα θα μεταγγιστούν στις τσέπες του ξένου και ντόπιου μονοπωλιακού κεφαλαίου, προκειμένου να προχωρήσει η «δίκαιη ανάπτυξη».★★★Στο μεταξύ στην τελευταία συνάντηση με τους «θεσμούς», αποκαλύφθηκε στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, μία απολύτως καταβαραθρωμένη οικονομία, χωρίς καμία παραγωγική βάση, με βασικό φορέα εσόδων μία πρωτοφανή σε μέγεθος επιβαλλόμενη φοροληστεία, σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων που είναι αδύνατον ν’ ανταποκριθούν. Προς το παρόν, ολόκληρη η οικονομική πολιτική συνίσταται στην είσπραξη φόρων και περικοπές κοινωνικών δαπανών. Άλλωστε, η υπουργική απόφαση «να εισπραχθούν έγ­καιρα και στο ακέραιο» οι αντιλαϊκοί φόροι, είναι ενδεικτική της κυβερνητικής αναλγησίας. Παράλληλα, εντείνονται οι απειλές προστίμων, κατάργησης των 100 δόσεων αν έστω και μία μέρα καθυστερήσουν τα οφειλόμενα, οι εκβιασμοί και οι κατασχέσεις του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Όλη αυτή η ανελέητη φοροεπιδρομή απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να σηκώσουν τις δυσβάστακτες «υποχρεώσεις», θα πάρει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» της τρίτης «αξιολόγησης» και της ψήφισης των «προαπαιτούμενων».

Μία καπιταλιστική οικονομία που είναι αδύνατον να επιβιώσει χωρίς ένα νέο πρό­γραμμα χρηματοδότησης που θα συνοδεύεται και πάλι από ισχυρές δεσμεύσεις και υποχρεώσεις.

Ακόμα και η γνωστή πανάκεια της «ε­ξόδου στις αγορές», προϋποθέτει την οικονομική στήριξη από τα ξένα κέντρα. Σημειώνουμε πως η υστέρηση εσόδων, μόνο από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (που επιβαρύνεται λόγω της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, την αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση στο 100% της προκαταβολής φό­ρου και την αύξηση της φορολογίας στα εισοδήματα από ακίνητα), έφθασε το Σεπτέμβρη, τα 668 εκατ. €. Το ίδιο ισχύει και για τις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Όλ’ αυτά δημιουργούν ένα «δημοσιονομικό κενό» της τάξης του 0,4-0,5% του ΑΕΠ (περ. 800-900 εκατ. €), για τα οποία βεβαίως θα ζητηθούν νέα μέτρα. Αυτά, με την ανοχή των δανειστών μετατίθενται για το α' τρίμηνο του 2018, κατά την τέταρτη «αξιολόγηση», λόγω προφανώς των λαϊκών αντιδράσεων που θα προκαλέσει η ψήφιση των «προαπαιτούμενων» και ιδιαίτερα με ό,τι σχετίζεται με το συνδικαλιστικό νόμο.★★★Σε ό,τι αφορά το καυτό ζήτημα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν επίμονα αντιδραστικές ανατρεπτικές αλλαγές. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούν ριζικές τροποποιήσεις στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων. Μάλιστα, το ΔΝΤ προτάσσει το καθεστώς πλήρους κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Προφανώς η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., έχει αποδεχθεί τις_αντεργατικές αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπουν ότι, προκειμένου να υπάρχει α­παρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει_να συμμετέχει το 51% των εργαζομένων_που εκπροσωπούνται στα σωματεία. Η θέσπιση του ορίου του 51% των «οικονομικά τακτοποιημένων µελών» ενός σωματείου για τη λήψη απόφασης για απεργία, πρακτικά σημαίνει ότι ακυρώνεται κάθε προσπάθεια απεργιακής κινητοποίησης!

Παράλληλα, στις κοινωνικές κρατικές δαπάνες (Ασφάλιση, Περίθαλψη, Παιδεία, Πρόνοια) εμφανίζονται σημαντικές μειώ­σεις, που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερα αδιέξοδα τα λαϊκά νοικοκυριά. Ιδιαίτερα, στο κεφάλαιο «κοινωνικές παροχές»  (συντάξεις, ΕΚΑΣ, προνοιακά επιδόματα, «κοι­νωνικό εισόδημα αλληλεγγύης», κλπ.)  οι περικοπές φθάνουν τα 900 εκατ. €!

Από τα περίπου 6,5 δις € του «πρωτογενούς πλεονάσματος» που θα προκύψουν από τις περικοπές στις συντάξεις, τη φοροληστεία και τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, σχεδιάζεται να δοθούν στα εξαθλιωμένα νοικοκυριά που είναι αποδέκτες των ψίχουλων του «κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης», οι πενταροδεκάρες του πολυδιαφημιζόμενου «κοινωνικού μερίσματος»! Πρόκειται για νέο εμπαιγμό, σύμφωνα με τον οποίο 750.000 εξαθλιωμένα νοικοκυριά, θα μοιραστούν μία ετήσια κρατική δαπάνη περίπου 760 εκατ. €, δηλ. περίπου 1000 €/νοικοκυριό ή 2,74 €/ημέρα!!! Κι αυτό ονομάζεται «στοχευμένη κοινωνική παρέμβαση», «δίχτυ προστασίας από τον κοινωνικό αποκλεισμό», «όλοι έχουν δικαίωμα στη χαρά», κλπ., κλπ. Παράλληλα, άλλα 400-450 εκατ. € θα «καλύψουν» ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου. Για όλη αυτή την ιστορία της απάτης του «κοινωνικού μερίσματος», οι δανειστές αντιδρούν, προβάλλοντας όρους και προϋποθέσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως αυτήν τη φορά δεν θα επιτραπούν «μονομερείς ενέργειες», όπως συνέβη πέρυσι με τη χορήγηση του ψευτοβοηθήματος Χριστουγέννων στους συνταξιούχους.★★★ Ωστόσο, το ενδιαφέρον των «θεσμών» ήταν στραμμένο στα 95 «προαπαιτούμενα» από τα οποία έχουν «κλείσει» μόνο τα 18, με την πρωθυπουργική δέσμευση να ολοκληρωθούν στα τέλη Δεκέμβρη. Τα βασικά απ’ αυτά αφορούν τα Εργασιακά, τα θέματα Ενέργειας (πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και νέος ρόλος της ΔΕΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου που απελευθερώνεται πλήρως από την 1η Ιανουαρίου 2018), εξωδικαστικού συμβιβασμού, ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ι­διω­τικοποιήσεων και «κόκκινων» δανείων. Αυτό το τελευταίο, έτσι όπως εξελίσσεται αναδεικνύει τόσο την κερδοσκοπική ασυδοσία των τραπεζών, όσο και την κυβερνητική αναλγησία. Κι αυτό γιατί η Eurobank ήδη πούλησε «κόκκινα» δάνεια ύψους 1,5 δις € με 3% (δηλ. 0,03 € για κάθε 1 €) στο σουηδικό fund «Intrum Justitia AB», αντί να το εκχωρήσει σε κάποια αντίστοιχη τιμή στους ίδιους τους φτωχοποιημένους δανειολήπτες, ενώ σχεδιάζει να πουλήσει άλλα 2 δις €. Επίσης, η Τρά­πεζα Πειραιώς 3-4 δις €, η Εθνική Τράπεζα 3 δις  και η_Alpha Bank 1,5 δις €. Και πρόκειται για καταφανή ληστεία, όταν μάλιστα οι τράπεζες έχουν προεισπράξει ένα κονδύλι ύψους 53 δις € έναντι διαγραφών «κόκκινων» δανείων, από το συνολικό ποσό των 210 δις € που πήραν για τις διαβόητες  «ανακεφαλαιοποιήσεις» τους, από τα δάνεια που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός!

Οι «θεσμοί» θα επιστρέψουν στα τέλη Νοέμβρη, οπότε και θα συζητηθούν οι α­στοχίες του τρέχοντος «Μεσοπροθέσου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Ταυτόχρονα οι θεσμοί απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, έτσι ώστε να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση το αργότερο ως τον Ιανουάριο.

Γι’ αυτή την πορεία μέσα στο σκοτάδι, που συνεχίζεται για όγδοη χρονιά, ο λαός μας, αντί της απαντοχής, θα πρέπει να προτάξει τη μαζική αγωνιστική του παρουσία. Αυτή είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανατρέψει την αντιδραστική πολιτική των ξένων ιμπεριαλιστών και της ντόπιας ολιγαρχίας, που εκφράζεται με όλα τα μνημονιακά κόμματα.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ