ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Και η Κέρκυρα τελικά στις περιοχές για έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω των πλημμυρώνΚαι η Κέρκυρα τελικά στις περιοχές για έκτακτη οικονομική ενίσχυση λόγω των πλημμυρών

Μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την απουσία της Λευκίμμης από τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις επιπλέον αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πρόσφατες θεομηνίες, υπήρξαν πολιτικές  παρεμβάσηεις. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, και η Κέρκυρα εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει αποζημιώσεις για την επιδιόρθωση κτιρίων, επίδομα πρώτων εξόδων για την αποκατάσταση της οικοσκευής, επίδομα πληγέντων και αποζημίωση επαγγελματικού εξοπλισμού.

Η τελική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών το απόγευμα της Δευτέρας, περιλαμβάνει τελικά και την Κέρκυρα όσον αφορά την εφάπαξ ενίσχυση στους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές λόγω των σφοδρών κακοκαιριών των τελευταίων εβδομάδων.

Η τροπολογία προβλέπει χορήγηση της εφάπαξ ενίσχυσης σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017 και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για το Κοινωνικό Μέρισμα.
Συγκεκριμένα, στην τροπολογία αναφέρεται ότι «χορηγείται έκτακτη εισφορά με τη μορφή επιδόματος σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2017, των περιοχών που έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ειδικότερα στους Δήμους Σαμοθράκης, Σύμης, Αγιά Λάρισας, Τεμπών Λάρισας, Τρικαίων, Καλαμπάκας Τρικάλων, Φαρκαδόνας Τρικάλων, Πύλης Τρικάλων, Κατερίνης, Χανίων, Πλατανιά Χανίων, Αποκορώνου Χανίων, Κέρκυρας και στους πληγέντες Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής».
Η έκτακτη ενίσχυση –πέραν των προβλεπομένων από την τρέχουσα νομοθεσία- περιλαμβάνει χορπήγηση 5.000 ευρώ στα νοικοκυριά που επλήγησαν, ενώ οι αντίστοιχες επιχειρήσεις θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 8.000 ευρώ. Η διανομή της έκτακτης ενίσχυσης  θα γίνει άμεσα από τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους ενώ θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη.

Σημειώνεται τέλος, προκειμένου να λάβουν γνώση και οι πολίτες που τυχόν έχουν πληγεί από τις πρόσφατες θεομηνίες ότι ευθύνη της Περιφέρειας είναι η καταγραφή των ζημιών στις δημόσιες υποδομές και επαγγελματικά κτίρια. Για τις ζημιές σε οικίες, ιδιωτική περιουσία και οικοσκευή η ευθύνη της καταγραφής και απόδοσης των επιδομάτων που θα νομοθετηθούν από την κυβέρνηση ανήκει στο Δήμο Κέρκυρας.


Για δε τις ζημίες στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, οι πολίτες θα πρέπει να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ και τους κατά τόπους ανταποκριτές.