ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ο Π. Κοντός για τον «Υποψήφιο Βουλευτή»


Κέρκυρα: Ο Π. Κοντός για τον «Υποψήφιο Βουλευτή»

 
Με εξαιρετικά θερμό τρόπο υποδέχθηκε το κοινό της Κέρκυρας το ανέβασμα της πρώτης ελληνικής όπερας του Σπύρου Ξύνδα «Ο υποψήφιος Βουλετής» που παρουσίασε χωρίς την αρχική λογοκρισία, 150 χρόνια μετά τη δημιουργία της, η Φιλαρμονική Εταιρεία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Χορωδία Κέρκυρας με τον Άλκη Μπαλτά τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Ο Παντελής Κοντός, από τους πρωταγωνιστές της παράστασης, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας,
αναφέρθηκε στη σημασία της σύμπραξης των τριών φορέων για το επιτυχημένο ανέβασμα της πρώτης ελληνικής όπερας, τον τρόπο με τον οποίο το σύνολο των συμμετεχόντων ολοκλήρωσαν την προετοιμασία τους σε μια μόνο εβδομάδα και την ανάγκη να μεταφερθεί η παράσταση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να την απολαύσουν οι κερκυραίοι της διασποράς αλλά και οι φίλοι της όπερας πανελλαδικά.

«Το εγχείρημα αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός «έχει πολλές διαστάσεις. Η πρώτη αφορά την υπεραξία που λαμβάνει ο πολιτισμός της Κέρκυρας από την ύπαρξη ενός συμφωνικού σχήματος στο νησί, όπως είναι η συμφωνική ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Άλκη Μπαλντά. Η ΦΕΚ χρηματοδοτεί το σχήμα αυτό εδώ και πολλά χρόνια και ήρθε η ώρα η συμφωνική ορχήστρα να ανέβει επίπεδο – όπως είπε ο ίδιος ο μαέστρος – και να μπορέσει να υποστηρίξει μια όπερα. Αυτό ήταν το πρώτο «στοίχημα» το οποίο κερδίθηκε αφού οι μουσικοί που συμμετέχουν σε αυτό δεν είναι όλοι επαγγελματίες. Εξαιρετική επίσης ήταν η μεγάλη ανακάλυψη του Κώστα Καρδάμη, ο οποίος αξιοποιώντας τα αρχεία των ιδρυμάτων μας, μπόρεσε να συνθέσει το σύνολο του «Υποψήφιου Βουλευτή» και να δώσει στο φως τα κομμάτια που είχαν λογοκριθεί και δεν είχαν παιχτεί ποτέ. Από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο έχουν βγει και άλλα «διαμάντια» – και θα το διαπιστώσουμε στη συνέχεια – με επιστήμονες που έχουν αξιοποιήσει όλον αυτό τον πολιτιστικό πλούτο και οι οποίοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στα πολιτιστικά μας πράγματα. Αρχίζει λοιπόν το πράγμα και «δένει». Μόνο με συνεργασία, στον τομέα του πολιτισμού, έχουμε αποδείξει στην Κέρκυρα ότι μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Η στιγμή είναι ιστορική και δικαιούται ο Ξύνδας να παιχτεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη».

Σύμπραξη – Υποδομές

Ο Παντελής Κοντός τόνισε ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να λειτουργήσει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού ως ομπρέλα συντονισμού των δυνάμεων του τόπου, τα δεκάδες πολιτιστικά σωματεία να περάσουν σε ουσιαστικό προγραμματισμό της δράσης τους και παράλληλα να λειτουργήσουν παλιές και νέες υποδομές όπως το θέατρο ΦΟΙΝΙΚΑΣ αλλά και το υπαίθριο Θέατρο «Ρένα Βλαχοπούλου» στο Μον Ρεπό.

ΠΗΓΗ: ert.gr, Λυκούργος Σκιαδόπουλος