ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ενδοπασοκική υπόθεση ο δεύτερος γύρος για την εκλογή αρχηγού στον «νέο φορέα της Κεντροαριστεράς»


Ενδοπασοκική υπόθεση ο δεύτερος γύρος για την εκλογή αρχηγού στον "νέο φορέα  της Κεντροαριστεράς"


Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών για την ανάδειξη του αρχηγού του “νέου φορέα της κεντροαριστεράς” έφερε την αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, να προηγείται με 42% και να ακολουθεί ο πρώην γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Ν.Ανδρουλάκης, με 25%.
Το ίδιο το αποτέλεσμα ήλθε να επιβεβαιώσει πως η εκλογή αρχηγού δεν ήταν παρά μια υπόθεση που θα κρίνονταν κατά κύριο λόγο από το ποιος έχει ισχυρότερες προσβάσεις στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ και την επιρροή τους και ότι, ουσιαστικά, το όλο εγχείρημα για τη δημιουργία του λεγόμενου “ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς”, δεν αποτελεί παρά ένα σχέδιο ανακαίνισης και αναστήλωσης του χώρου που κάλυπτε παλιότερα το ΠΑΣΟΚ.
Η προσπάθεια να εμφανισθεί ο ανακοινωθείς αριθμός συμμετεχόντων στην ψηφοφορία (210.000), στις κάλπες που στήθηκαν εντός και εκτός Ελλάδας, ως “πολύ μεγάλη συμμετοχή” και ως ένδειξη “δυναμικής” που έχει ο “νέος φορέας” συνδέεται,  προφανώς, με τη σκοπιμότητα να προεξοφληθεί η εντύπωση της επιτυχίας της δημιουργίας του. Ωστόσο ο αριθμός αυτός δεν αποτελεί παρά ένα κλάσμα του αριθμού των ψηφοφόρων που άλλοτε έπαιρναν μέρος σε ανάλογη τέτοια διαδικασία του ΠΑΣΟΚ (π.χ. στην εκλογή του Γ. Παπανδρέου το 2007 ήταν 900.000), ενώ το είδος των ψηφοφόρων που περιέχει, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο αστικός τύπος, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από το ότι πλειονότητά τους είναι μεγάλων ηλικιών που παραπέμπουν σε παλιούς - παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από την πολιτική ποικιλομορφία,  καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες πάλι του αστικού τύπου, στην ψηφοφορία μετείχαν και μέλη της ΝΔ ... μέχρι και ο πρώην υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ, Παναγιώτης Ψωμιάδης.
Με δεδομένα όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του τρόπου και της βάσης πάνω στην οποία επιχειρείται να στηθεί ο “ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς”, αλλά και των παρενεργειών στο εσωτερικό της που έφερε η πρώτη ψηφοφορία, οι αγωνίες των επιτελών του “νέου φορέα” παραμένουν και μετά τον πρώτο κύκλο εκλογής αρχηγού:
Από τη μια, η αγωνία να συντηρηθεί μια εικόνα “συμμετοχής” που θεωρείται σαν βασικός όρος για να προβάλλεται ο “νέος φορέας” σαν “μεγάλη παράταξη”. Υπάρχει ο φόβος οτι η εικόνα αυτή θα γίνει χειρότερη στα μάτια της κοινής γνώμης στο δεύτερο κύκλο ψηφοφορίας, και αυτό εκφράστηκε χτυπητά και από την είδηση που κυκλοφόρησε για ένα “έντονο παρασκήνιο”, στο οποίο έλαβε χώρα επικοινωνία τού επικεφαλής της “Αρχής των Εκλογών” Αλιβιζάτου με τον Ν.Ανδρουλακη,  με στόχο ο δεύτερος να δεχθεί να αποσυρθεί και να μην γίνει δεύτερη ψηφοφορία, όπου η απουσία των υπόλοιπων υποψηφίων θα ρίξει τη συμμετοχή.
Από την άλλη, η αγωνία της διατήρησης της ενότητας στον υπό εκκόλαψη “νέο φορέα” που, πέρα του ότι παραμένει πάντα εύθραυστη, τώρα μετά τον πρώτο κύκλο εκλογών ήλθαν να προστεθούν και δυσφορίες,  ιδιαίτερα από την πλευρά του “Ποταμιού”. Η ηγεσία του “Ποταμιού” -όπως παραδεχθηκε- “δεν περίμενε ” τόσο χαμηλό ποσοστό για τον Στ. Θεοδωράκη. Το γεγονός αυτό πυροδότησε και εσωτερικές αντιδράσεις, με 60 μέλη του “Ποταμιού” να στέλνουν επιστολή αποδοκιμασίας για την απόφαση που έλαβε “μόνος του” ο Στ. Θεοδωράκης να εμπλακεί στην ψηφοφορία και στη διαδικασία του “νέου φορέα” και να ζητούν προκήρυξη συνεδρίου και αυτόνομη πορεία. Ασφαλώς, όλα αυτά δεν θα μείνουν χωρίς αντίκτυπο στη συνέχεια της διαμόρφωσης του “ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς”.
Τις διεργασίες του “νέου φορέα”, και ειδικότερα την πορεία των εκλογικών αναμετρήσεων για τον αρχηγό του, παρακολουθούν με προσοχή και παρεμβάσεις τα δύο μεγάλα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ. Η δήλωση του Κ. Μητσοτάκη ότι “χαίρεται ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα” είναι αρκετά υποδηλωτική όσον αφορά το ενδιαφέρον της παράταξης της Δεξιάς να αποκτήσει ο λεγόμενος “κεντροαριστερός χώρος” μια οντότητα που θα μπορούσε να αξιοποιήσει σε μελλοντικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς της και αντιπολιτευτικά απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο εύγλωττη ακόμα ήταν η διαδικτυακή παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη, ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας “συνιστά ήττα όσων ήθελαν ανοικτά την σύμπραξη με τη ΝΔ. Η κεντροαριστερά δεν μπορεί να είναι αντιαριστερά”. Παρέμβαση που προτρέχει να ερμηνεύσει ως “αντιδεξιό” το αποτέλεσμα και σπεύδει να απονείμει στη λεγόμενη “κεντροαριστερά” τον εξωραϊσμό ότι “δεν είναι αντιαριστερή δύναμη” ομολογώντας, έτσι, τους μύχιους πόθους του ΣΥΡΙΖΑ να βρει σημείο συνεργασίας μαζί της αλλά και τα αστικά- παλιά και νέα- σοσιαλδημοκρατικά νήματα που τον συνδέουν με τον χώρο του ΠΑΣΟΚισμού, που πάει να μεταμφιεσθεί τώρα σε δήθεν νέο “κεντροαριστερό φορέα”.
Το πόσο επιτυχής θα είναι η κατάληξη αυτού του φορέα μένει ακόμα αρκετός δρόμος για να απαντηθεί. Πέρα από τις παραμένουσες εσωτερικές τριβές των κομματιών που πάνενα  τον απαρτίσουν, η μετά την εκλογή ταύτιση της αρχηγικής του έκφρασης με εκείνη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ακόμα και τυπικά, απο άποψη εξωτερικής εμφάνισης, εξασθενεί τη δημαγωγική προσπάθειά του να πλασαριστεί ως μια καινούργια”,  “ανανεωμενη” δύναμη, διαφορετική,  τάχα, από το ΠΑΣΟΚικό παρελθόν....

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ