ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video)


Σαν σήμερα ο Θεόδωρος Πάγκαλος απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες (Photos + Video)
Σαν σήμερα στις 30 Νοεμβρίου 1925 ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος ή αλλιώς ο  «δικτάτορας της μακριάς φούστας» απαγορεύει στις γυναίκες να φορούν κοντές φούστες.
 Κατά την περίοδο της δικτατορίας του κατάργησε τις λαϊκές ελευθερίες, καταδίωξε το εργατικό κίνημα και έλαβε άλλο ένα μέτρο με στόχο την πάταξη της διαφθοράς των ηθών.
Οι απαγορεύσεις τους αφορούσαν τη δημόσια εμφάνιση των γυναικών με κοντή φούστα. «Αι παραβάτιδες θα παραπέμπωνται εις το επ’ αυτοφώρω πταισματοδικείον, συνυπεύθυνοι θα είναι και οι γονείς αυτών»
Με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου απαγορευόταν στα κορίτσια άνω των 12 ετών και στις γυναίκες να φορούν φούστες το άκρο των οποίων θα απείχε από το έδαφος περισσότερο από 30 εκατοστά 
Αστυνομικές περίπολοι γέμισαν τους δρόμους της Αθήνας, εφοδιασμένες με μεζούρες σταματούσαν όποια γυναίκα συναντούσαν στον δρόμο ανεξάρτητα από ηλικία και μετρούσαν πόσο απείχε από το έδαφος η άκρη της φούστας της! 

Το μέτρο αυτό έκανε το γύρο του κόσμου και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης των γελοιογράφων και μουσικών. Από εκεί εμπνεύσθηκε και ο Μητσάκης και έγραψε το τραγούδι:  «Στην εποχή του Πάγκαλου ήταν μακριές οι φούστες».
Ο Τύπος της εποχής προειδοποιούσε, ότι η παράβαση του νόμου θα τιμωρούνταν με πρόστιμο, ή ακόμα και με κράτηση. Οι παραβάτιδες των οποίων η φούστα ευρέθη μετά τη μέτρηση κοντή οδηγούνταν στα Αστυνομικά Τμήματα και στη συνέχεια στο Αυτόφωρο. Η πρώτη σύλληψη ήταν μιας 22χρονης κοπέλας, που φορούσε φούστα 8 εκατοστά πιο κοντή από το επιτρεπόμενο.
Ο  νόμος καταργήθηκε και επισήμως την 31η Μαρτίου του 1926 αφού είχε ήδη καταργηθεί στην πράξη.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr