ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ακρόπρωρο


Ακρόπρωρο

Της Τάνιας Ζωγράφου

Κλείνουν σιγά- σιγά οι γιορτασμοί των 100 χρόνων από τη στιγμή- συμπύκνωση της θυελλώδους ιστορικής γέννας της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης του Οκτώβρη του 1917. Σε όλο τον κόσμο, αυτοί που εμπνέονται από αυτήν, αυτοί που την ψειρίζουν, αυτοί που την πολεμάνε λυσσασμένα, γράψανε και είπαν πολλά γι' αυτήν.

Οι σταυρωτήδες των λαών, δεν έχασαν την παραμικρή ευκαιρία, να επαναλάβουν χιλιομασημένα ψέμματα. Καταιγισμός άρθρων στις βαρύγδουπες ναυαρχίδες του έντυπου τύπου, αντικομμουνιστικά φιλμ και «ενημερωτικά», χολεριασμένα ντοκιμαντέρ, στις τηλεοράσεις τους, για τα υποτιθέμενα βάσανα των λαών που διάλεξαν το σοσιαλιστικό δρόμο. Δεν μπορούν να βρουν κανένα καινούργιο επιχείρημα, έναν αιώνα μετά. Αυτό που έχουν φτιάξει και προσφέρουν στους λαούς, αυτό το μοντέλο ζωής, το καπιταλιστικό, είναι η κανιβαλική εκμετάλλευση του δωδεκάωρου και δεκατετράωρου εργασίας, η ατιμώρητη- απλήρωτη εργασία, η ανεργία. Είναι η εκπόρνευση των γυναικών και των νέων. Είναι η ανείπωτη φτώχεια και η θανατερή πείνα απλωμένη σε όλο τον κόσμο, από τις πιο φτωχές μέχρι τις πιο πλούσιες χώρες στον κόσμο. Είναι οι κατεστραμμένες ζωές στις εκτεταμένες ζώνες των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Και είναι το σκλαβοπάζαρο των Ανθρώπων έναντι 400 δολαρίων το κεφάλι!!!

Είναι ο αμέτρητος πλούτος, ο συγκεντρωμένος στα χέρια μιας παγκόσμιας χούφτας ανθρώπων, που οφείλεται σε όλα τα παραπάνω. Και απορούν οι καλοπληρωμένοι απολογητές τους: «Οφείλουμε να αναρωτηθούμε στα σοβαρά για τους λόγους της αντοχής του μύθου. Πώς είναι δυνατόν να επηρέασε σχεδόν όλες τις γενιές του εικοστού αιώνα, με τελευταία τη δική μου; Ήταν η αδίστακτη περιφρόνηση της ανθρώπινης συνθήκης στο όνομα κάποιου φαντασιακού προορισμού της Ιστορίας; Μπορεί. Η ολοκληρωτική σκέψη γοητεύει διότι δεν έχει δισταγμούς. Όπως οι χρήσιμοι ή άχρηστοι ηλίθιοι που ακόμη κυκλοφορούν ανάμεσά μας».(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 17/10/2017). Αναρωτηθείτε όσο θέλετε, άχρηστοι- ηλίθιοι, διασκεδαστές του βασιλιά. Ο κόσμος σας, σάπισε. Και η μπόχα του φτάνει ως το πιο απόμακρο ανθρώπινο κάτεργο που έχετε δημιουργήσει.

Οι μεμψίμοιροι, πάλι, με περισσή σοβαροφάνεια, την ψειρίζουν ψάχνοντας να βρουν νέες τάχα απαντήσεις για τα ζητήματα του μεθαύριο, μήπως και, όοοταν πάρουν την εξουσία, δεν τις έχουν. Αναλώνονται να βρουν τον «εγγυημένο» δρόμο της Επανάστασης. Θεωρούν πως ξέρουν το πώς κατακτά η εργατική τάξη την εξουσία, στην κάθε ξεχωριστή χώρα και στη χώρα τους. Πως το έχουν λυμένο. Και αυτό που μένει να ψάξει κανείς, είναι πώς δε θα τη χάσει. Την εξουσία. Η μεταφυσική αγωνία τους να προχωρήσουν με «λυμένα τα ζητήματα», τους οδηγεί μπροστά σε τόνους «Αν», «Ίσως» και τελικά σε αδράνεια, μέχρι να τελειώσει η αναζήτησή τους. Οι μεμψίμοιροι είναι αυτοί, που όταν η Επανάσταση στη χώρα τους ξεσπάσει και ο Γαβριάς τούς χτυπήσει το τζάμι του παραθύρου, φωνάζοντας «Άρχισε η επανάσταση», θα απαντήσουν: «Ησυχία! τώρα σκέφτομαι».

Πάντα οι κομμουνιστές εφάρμοζαν την αμφισβήτηση, δηλαδή την έρευνα των φαινομένων. Πολιτικών ή φυσικών. Αλλά πάντα, σε κάθε φαινόμενο, ορίζουν το κύριο και υποδεικνύουν το δευτερεύον. Με τις γνώσεις που τη συγκεκριμένη στιγμή η εμπειρία της ανθρωπότητας τους επιτρέπει. Και το κύριο εδώ, είναι η γιγάντια, ιστορική σημασία για την ανθρωπότητα, της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση, τη μόνη βεβαιότητα που ανέδειξε, ήταν ότι η κοινωνία που θα καταργήσει την εκμετάλλευση του ανθρώπου, δεν είναι Ουτοπία. Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι ηγέτες της, ο Λένιν και ο Στάλιν, μίλησαν για λάθη και πισωγυρίσματα, που θα γίνουν. Μα πάνω απ' όλα μίλησαν στους κολασμένους της γης για την Ελευθερία, την Αξιοπρέπεια, την Ισότητα, την εξαφάνιση του μικρού Εγώ μπροστά στο χείμαρρο του Εμείς. Και φλόγισαν τις καρδιές τους.

Ό,τι κι αν πούμε εμείς ή οι «άλλοι», η αδήριτη ιστορική πραγματικότητα έχει τοποθετήσει στο βάθρο της την Οκτωβριανή Επανάσταση. Και Αυτή, πορεύεται στους αιώνες, αγέρωχη, περήφανη, θάλλουσα, ίδια η Νίκη της Σαμοθράκης, ακρόπρωρο στην πλώρη της αιωνιότητας. Πυρσός φλεγόμενος, στα μαύρα σκοτάδια των σύγχρονων σκλαβοπάζαρων της Αφρικής, των πενήτων της Ασίας, των τενεκεδόσπιτων της Λατινικής Αμερικής, των κολασμένων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr