ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Σκρούμπελος: «Δεν εκτελέστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Γόδας»


Σκρούμπελος: «Δεν εκτελέστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Γόδας»

Μια διαφορετική εκδοχή για την περιβόητη εκτέλεση του Γιώργου Γόδα με την φανέλα του Ολυμπιακού έδωσε σε συνέντευξή του στο «Κόκκινο» ο συγγραφέας ερυθρολεύκων βιβλίων και σκηνοθέτης Θανάσης Σκρουμπέλος.

Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν ακόμα και επίσημες τοποθετήσεις των «ερυθρόλευκων» και επικλήσεις για τον θάνατο του άλλοτε ποδοσφαιριστής Γιώργου Γόδα που εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, ενώ σχετικό πανό υπήρχε και στην Κέρκυρα, στο πρόσφατο παιχνίδι των δυο ομάδων καθώς στο νησί εκτελέστηκε ο Γόδας.
Ο γνωστός λόγιος και φίλαθλος του Ολυμπιακού Θανάσης Σκρουμπέλος που έχει γράψει τα βιβλία «Τη νύχτα που έφυγε ο Μπούκοβι» και το «Κόκκινοι Βαρκάρηδες» ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έγιναν όπως παρουσιάζονται τα πράγματα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον  ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο»
Αναλυτικότερα τα όσα είπε στο επίμαχο σημείο για το αν σκοτώθηκε ή όχι με τη μπλούζα του Ολυμπιακού ο Γιώργος Γόδας.

Σκρουμπέλος «…Πέσανε οι πρώτες βόμβες ναπάλμ τότε στην Ελλάδα στον Γράμμο Ήταν πολύ άγρια τα πράγματα εκείνη την περίοδο. Οπότε το  οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα πέραν του πολιτικού και πέραν της διαμάχης οπισθοχωρεί»

Δημοσιογράφος «Δεν μπορεί να ήταν σε πρώτη μοίρα λέτε τις τελευταίες στιγμές του Γόδα ο Ολυμπιακός..»

Σκρουμπέλος «Δεν μπορεί να ήταν σε πρώτη μοίρα. Σαφέστατα δεν μπορεί να είναι.  Όταν πας λοιπόν να εκτελεστείς στο Λαζαρέτο, η πείρα έχει δείξει και έχει καταγραφεί ότι φωνάζεις ζήτω το ΚΚΕ, ζήτω η Ελλάδα. Δεν πας με σημαία οπαδικής ομάδας , όπου στην οπαδική ομάδα ο Μανούσκος έστειλε γράμμα στη βασίλισσα ή ο οποιοσδήποτε»

Δημοσιογράφος «Υπάρχει και αυτή η μαρτυρία ότι νωρίτερα είχε αρνηθεί να υπογράψει όταν του το ζήτησαν διοικούντες του Ολυμπιακού»

Σκρουμπέλος «Όχι , όχι όχι… Θα σας πω το εξής τώρα. Ένας μαχητής εκείνη την εποχή, έχω άμεση πείρα από δικούς μου ανθρώπους δεν υπογράφει. Τώρα μη λέμε ότι θέλουμε.
Υπέγραφαν οι άνθρωποι να το πω στα αγγλικά που ήταν στο…between  και ο φόβος και ο τρόμος μετά στη Μακρόνησο… Βεβαίως από το 1949 και μετά όταν πέφτει ο Γράμμος υπογράφουν σωρηδόν. Αλλά δεν έχει πια και νόημα να υπάρχουν. Το 1948 όμως δεν υπογράφει. Ειδικά ο Γόδας ήταν λοχαγός του ΕΛΑΣ , δεν ήταν τυχαίος άνθρωπος.
Και σαν λοχαγός του ΕΛΑΣ δεν μπορείς να φορέσεις φανέλα του Ολυμπιακού. Έχει το σφυροδρέπανο πάνω ή το αστέρι ή το Δ του Δημοκρατικού Στρατού. Κόκκινο Δ και γύρω γύρω μπλε ο κύκλος

Δηλαδή να το πιστέψουμε γιατί βολεύει έτσι… ότι περπάτησε ο Χριστός στο νερό. Με αυτή την έννοια ναι εντάξει….

Εγώ βρήκα και το χαρτί της εκτέλεσης του από τα αρχεία του κράτους στην εφημερίδα της κυβερνήσεως που αναγράφεται πως εκτελέστηκε και λοιπά τέτοια.
Και αυτό αν το διαβάσεις πολύ… παγωμένο δεν αναγράφει κάτι το διαφορετικό».

Δημοσιογράφος  «Αυτό όμως δεν θα έγραφε έτσι και αλλιώς»

Σκρουμπέλος «Δεν θα έγραφε αλλά θα άφηνε να εννοηθεί… Ορισμένοι να πάρουν τα ρούχα του …Παρακάτω λέει παρακαλούνται τους κυρίους να πάρουν τα ρούχα τους τα σακάκια τους κλπ. Ερχόντουσαν και τα παίρνανε . Θα έλεγε να πάρουν τη σημαία να πάρουν και τη φανέλα θα το έλεγε αυτό γιατί οι γραφειοκράτες τα καταγράφουν αυτά. Γιατί θα τους έλεγε ο συγγενής που είναι το σακάκι του, το πορτοφόλι το έκλεψες».
Τα δεδομένα…

Αυτό που είναι σίγουρα γνωστό και καταγεγραμμένο είναι ότι ο Γόδας ήταν κομμουνιστής και λοχαγός του ΕΛΑΣ και εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας το 1948 κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

Ο Γόδας συνελήφθη και καταδικάστηκε μαζί με άλλους 24 στη δίκη του Ασύλου της Κοκκινιάς για τον θάνατο 400 πειραιωτών.

Αξιοσημείωτη πάντως ήταν στην ιστοσελίδα gazzetta.gr πριν κάποια χρόνια η συνέντευξη του ανιψιού του Χρήστου Γόδα που τόνιζε ότι αρκετοί αμφισβητούν την εξιστόρηση ότι ο θείος του ζήτησε να σκοτωθεί με τη φανέλα του Ολυμπιακού  «Την αμφισβητούν πολλοί την ιστορία με τη φανέλα. Εγώ όμως έχω τη μαρτυρία του Σταμάτη του Σκούρτη, που το γράφει και στο βιβλίο του…

Ο Σκούρτης είχε την πληροφορία ότι εκτελέστηκε με αυτόν τον τρόπο από ανθρώπους που ήταν μπροστά στην εκτέλεση»…

ΠΗΓΗ: SDNA

Μια προσθήκη από το www.argyrades.gr
«Όπως έστρωσε, ας κοιμηθεί»

Εκείνο που «ξεχνιέται», όσον αφορά τον ηρωϊκή στάση του Νίκου Γόδα απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα, για λόγους καπηλείας από ορισμένους είναι η στάση του επίσημου Ολυμπιακού προς τον Ν. Γόδα. Μια στάση απάνθρωπη, αντιδραστική που συνοψίζεται στη φράση του προέδρου του Ολυμπιακού Μανούσκου «Όπως έστρωσε, ας κοιμηθεί»!


Γράφει χαρακτηριστικά ο Βενιζέλος Λεβεντογιάννης (στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1962 στις 30-03-2017) και έχει επιβεβαιωθεί από πλήθος άλλων πηγών:


«Φήμες που οργίαζαν, έλεγαν πως πολλοί άνθρωποι, απλοί ολυμπιακοί που καμία σχέση δεν είχαν με τα πολιτικά, επισκέφτηκαν τον Μιχάλη Μανούσκο, Πειραιώτη μεγαλοβιομήχανο με εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και τότε πρόεδρο του Ολυμπιακού, και ζήτησαν να μεσολαβήσει για να μην εκτελεστεί ο Γόδας. Ο Μανούσκος, ο οποίος ήταν και δήμαρχος του Πειραιά, ενώ το 1951 υποψήφιος βουλευτής με τον συνδυασμό του Παπάγου «Ελληνικός Συναγερμός», φέρεται να απάντησε για τον Γόδα: «Όπως έστρωσε να κοιμηθεί».

Ο θάνατος δεν τρόμαξε τον Γόδα. Ποτέ του δεν τον φοβήθηκε. Ο ίδιος ενώ ήξερε τη μοίρα του αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας. Έμεινε πιστός στις ιδέες του. Κάποια στιγμή σε μια μάχη με τους Άγγλους γύρω και μέσα στο νεκροταφείο της Ανάστασης, ο ανθυπολοχαγός του ΕΛΑΣ Σταμάτης Σκούρτης άκουσε τον λοχαγό του, Νίκο Γόδα, καθώς οι σφαίρες σφύριζαν δίπλα του, να αυτοσαρκάζεται, να γελά και να λέει: «Ωραία θα ’ναι να σκοτωθούμε εδώ, δεν θα χρειασθούμε και τάφο».