ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Οι απεργίες της Ε. Αχτσιόγλου, η Νέα Δημοκρατία και η... Κέρκυρα


Οι απεργίες της Ε. Αχτσιόγλου, η Νέα Δημοκρατία και η... Κέρκυρα

Του Τάσου Τσιφόρου

Πώς η σημερινή διάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα και η προθυμία της Ν.Δ. να ψηφίσει... στρίμωξαν την κυβέρνηση.


Εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες του Newpost, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας δεν φαίνεται ότι βιάστηκαν να καταθέσουν την επίμαχη διάταξη με την οποία προβλέπεται απαρτία τουλάχιστον 50%+1 για την προκήρυξη απεργίας.

Η διάταξη, άλλωστε, είναι λίγο – πολύ γνωστή εδώ και μήνες ενώ στην Κουμουνδούρου αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν γίνει τα απαιτούμενα φροντιστήρια προς τους ενδιαφερόμενους. Μέχρι και το επιχείρημα που θα προβάλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχει βρεθεί: ότι με αυτό τον τρόπο βοηθούν στην ανανέωση του συνδικαλισμού αφού, ουσιαστικά, ενισχύουν τη συμμετοχή και όχι τα σωματεία – σφραγίδα.

Αυτά που έκαναν σύνθετο το σκηνικό και, τελικά, στρίμωξαν την κυβέρνηση ήταν άλλα.

Πρώτον, σημαντικός αριθμός υπουργών αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη από χθες στην Κέρκυρα, όπου σήμερα θα πραγματοποιηθεί περιφερειακή διάσκεψη, παρουσία του Αλ. Τσίπρα.

Δεύτερον, η Ν.Δ. διεμήνυσε ότι θα στηρίξει τη διάταξη καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβανόταν στις μεταρρυθμίσεις που και η ίδια πρέσβευε, απελευθερώνοντας ακόμη περισσότερους βουλευτές της συμπολίτευσης από την υποχρέωση να ψηφίσουν, και τρίτον, το ΚΚΕ ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ο συνδυασμός των παραπάνω έφερε την κυβέρνηση αντιμέτωπη με το εξής παράδοξο: όχι μόνον θα βρισκόταν αντιμέτωπη με την εξ αριστερών κριτική του ΚΚΕ αλλά θα εμφανιζόταν διπλά εκτεθειμένη καθώς θα χρειαζόταν και τις ψήφους της Ν.Δ. για την έγκριση της σχετικής διάταξης, επιτρέποντας στον Περισσό να κάνει πολιτικό και επικοινωνιακό πάρτυ.

Η διάταξη, πάντως, είναι συμφωνημένη με τους εταίρους και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει ίδια στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

Το παραπάνω περιστατικό, ωστόσο είναι ενδεικτικό και της ευρύτερης πολιτικής σύγχυσης που προκαλεί η μετάλλαξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που βιώνει με ένταση η Ν.Δ., η οποία και βλέπει τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να της κλέψει όλη την πολιτική ατζέντα (Ευρώπη, μεταρρυθμίσεις, οικονομική ανάπτυξη). Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό και της δυνατότητας που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση να κερδίζει μικρές νίκες επί της κυβέρνησης. Και, μάλιστα, όχι κάνοντας κολοτούμπα, αλλά μένοντας σταθερή στα ιδεολογικά της προτάγματα.


ΠΗΓΗ: http://newpost.gr