ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Μπροστά σε νέα αντιλαϊκή έφοδοΜπροστά σε νέα αντιλαϊκή έφοδο τα πλατιά εργατολαϊκά στρώματα


Η αποπροσανατολιστική και χωρίς αποτέλεσμα συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της πώλησης βλημάτων στο αντιδραστικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, των εγκάθετων χωροφυλάκων του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, η αναγωγή της διανομής των πενταροδεκάρων του διαβόητου «κοινωνικού μερίσματος» σε μείζον θέμα, η τραγωδία της Μάντρας με τους 24 νεκρούς, η προληπτική σύλληψη από την Αντιτρομοκρατική εννέα Κούρδων, ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν, όλ’ αυτά, έσπρωξαν στο βάθος του κάδρου την άφιξη των «θεσμών», στις αρχές της εβδομάδας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις στο μέτωπο της τρίτης «αξιολόγησης», φέρνουν στο προσκήνιο την τραγική πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν στο άμεσο μέλλον τα ήδη χειμαζόμενα εργατολαϊκά νοικοκυριά, με την ψήφιση των 95 «προαπαιτούμενων», αλλά και του Προϋπολογισμού 2018. Αυτός ο τελευταίος, επιβάλλει ένα δις ευρώ νέους φόρους και ενάμισι δις ευρώ δραστικές περικοπές σε ασφάλιση, Πρόνοια, περίθαλψη, ΕΚΑΣ, Νοσοκομεία, κλπ., που έχουν ήδη ψηφιστεί στη Βουλή από τον περασμένο Μάη και που θα ισχύσουν από 1ης Γενάρη 2018. Ασκείται πίεση από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα για επίσπευση της εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου από το Γενάρη του 2019 αντί του 2020. Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής αναλγησίας και προκειμένου να εξυπηρετηθούν δανειστές και ντόπια ολιγαρχία, ο Προϋπολογισμός του 2018 απογειώνει τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στο 3,82% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 7,1 δις €, αυξάνοντάς τα κατά 2,64 δις € σε σχέση με το 2017, ενάντια και σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

★★★

Η λήξη της αποχής των συμβολαιογράφων και η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την περασμένη Τετάρτη, πραγματοποιείται ήδη κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των εκπροσώπων των δανειστών και τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Καταγγέλλουμε την αγριότητα των ΜΑΤ με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι λαϊκές αντιδράσεις την περασμένη Τετάρτη κατά την έναρξη της πρώτης ημέρας των πλειστηριασμών στο Ειρηνοδικείο Αθήνας. Σημειώνουμε ότι οι 10 από τις 29 υποθέσεις αφορούσαν στην πρώτη κατοικία! Ήδη, η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση μέχρι το Φλεβάρη 2018 της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας (Ν.3869/2010- Νόμος Κατσέλη) για την πρώτη κατοικία, ενώ θα «τροποποιηθεί» ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, καθώς και άλλοι «συναφείς νόμοι», αναφορικά με τις νέες διατάξεις στήριξης των τραπεζών κατά τη διαδικασία των πλειστηριασμών. Η κατάντια της «πρώτης φοράς Αριστερά», σε όλο της το μεγαλείο!

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, παρά τις επανειλημμένες ανακεφαλαιοποιήσεις του ΄12, του ΄13 και του ΄15 από τις οποίες ενισχύθηκαν με πάνω από 230 δις € με χρήματα του ελληνικού λαού. Τώρα, προχωρούν σε πλειστηριασμούς και στο όσο-όσο ξεπούλημα των «κόκκινων» δανείων σε ξένα funds, ενόψει των επικείμενων stress test. Το νέο επιχείρημα των τραπεζιτών είναι η καθυστέρηση ανάκαμψης της οικονομίας, που στεγνώνει τα τραπεζικά αποθέματα ρευστότητας. Φυσικά, για το πού πήγαν τα δισεκατομμύρια των ανακεφαλαιοποιήσεων κανένας πολιτικός δεν αναρωτιέται. Σύμφωνα με τις νέες εντολές του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, μέχρι το 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να βρουν τουλάχιστον 35 δις €, για να καλύψουν τα επισφαλή δάνεια ύψους 104 δις € στους ισολογισμούς τους. Παράλληλα, ο SSM επιβάλλει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 12 δις € το 2018 και κατά 13 δις € το 2019, κυρίως μέσω επιτάχυνσης της πώλησης ή της αναδιάρθρωσής τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης. Με δυο λόγια είτε με τη διαδικασία των πλειστηριασμών, είτε με τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης, χαμένος θα είναι πάντα ο λαός.

★★★

Στα Εργασιακά, πάλι, προστίθενται νέες αρνητικές εξελίξεις, καθώς το υπουργείο Εργασίας επιμένει, με τις εντολές Ε.Ε., ΔΝΤ και τις απαιτήσεις της εργοδοσίας, να προστεθεί και αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια συνδικάτα στο 50% (από 1/3 έως 1/5 που ισχύει σήμερα). Κάτι τέτοιο ακυρώνει ουσιαστικά κάθε δυνατότητα απεργιακής κινητοποίησης και τορπιλίζει στη βάση το δικαίωμα στην απεργία. Όλες αυτές οι ρυθμίσεις προβλέπεται να περάσουν στο νέο σχέδιο τροπολογιών του Κώδικα Εργατικού Δικαίου που θα είναι έτοιμος το Μάη 2018. Με αυτό τον απαράδεκτο, αντισυνταγματικό τρόπο καταπατούνται και τα τελευταία υπολείμματα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ήδη βρίσκεται στα σκαριά η ουσιαστική κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» (προτείνεται η μείωση στο 18%, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στην πλήρη κατάργησή της) στις παλιές συντάξεις. Τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ε.Ε. επιμένουν στο να περικοπούν οι παλιές συντάξεις –μαζί με τα οικογενειακά επιδόματα- σε ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ για κάθε χρόνο, από το 2019 μέχρι το 2021. Με λίγα λόγια, περικοπές που φθάνουν αθροιστικά τα 8,3 δις €.

Παράλληλα, για την ίδια τριετία (2019, 2020, 2021) σχεδιάζεται νέα έμμεση αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την αγροτιά, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς υπολογίζεται το φορολογητέο εισόδημα επαυξημένο με τις ασφαλιστικές εισφορές. Αυτή η επιβάρυνση, λόγω των κυβερνητικών αλχημειών, θα αγγίξει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

★★★

Στο τελευταίο Euro working group στις Βρυξέλλες, πέρα από τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα Εργασιακά, την αξιολόγηση στο Δημόσιο, συζητήθηκε επίσης και η επικειμένη συμφωνία για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που, πέρα από το ξεπούλημα σημαντικού κομματιού της περιουσίας της επιχείρησης, θα οδηγήσει αυτόματα και σε ανατιμήσεις των τιμολογίων του ρεύματος. Η κυβέρνηση βιάζεται για επίτευξη τεχνικής συμφωνίας ως την Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, ώστε ο υ­πουργός Οικονομικών να πάει στο Eu­rogroup της 4ης Δεκέμβρη, κι αμέσως μετά να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το αντιδραστικό πολυνομοσχέδιο για τα «προαπαιτούμενα», έχοντας την επικύρωση των δανειστών και να κλείσει η «αξιολόγηση» στα τέλη Γενάρη. Με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η τέταρτη «αξιολόγηση» με νέα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα», για τα οποία δεν γίνεται προς το παρόν καμία νύξη.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε φάση τελικής επεξεργασίας και υπογραφής ένα νέο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» (Supplementary Memorandum of Understanding) μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και της Ευρωζώνης, με βασικά θέματα την Ενέργεια και τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στον κρατικό μηχανισμό, όπως κατάργηση ή δραστική μείωση όλων γενικά των επιδομάτων στέγασης, αναπηρίας, μειωμένων εισητηρίων ΜΜΜ, φόρος και στη μικρή ακίνητη περιουσία, κ.α., μέτρα δηλαδή που θα ενταχθούν στις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου. Στο «Συμπληρωματικό Μνημόνιο» καθορίζονται επακριβώς οι χρόνοι εφαρμογής όλων συνολικά των αντιλαϊκών μνημονιακών μέτρων –ακόμα και αυτών που ακολουθούν με τις επόμενες «αξιολογήσεις»- μέχρι το 2022, έτσι ώστε να επιτευχθεί η «δημοσιονομική βιωσιμότητα», η «χρηματοπιστωτική σταθερότητα», ενώ περιλαμβάνονται τόσο τα προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης», οι «επενδύσεις», η «ανάπτυξη» και η «ανταγωνιστικότητα», για να διαμορφωθεί ένα «σύγχρονο κράτος» με «αξιόπιστη δημόσια διοίκηση»!

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ