ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

«Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία» - Ντοκουμέντα για την εθνική πολιτική στο Μακεδονικό την περίοδο 2007-2008


«Νέα, Βόρεια, οποιαδήποτε Μακεδονία» - Ντοκουμέντα για την εθνική πολιτική στο Μακεδονικό την περίοδο 2007-2008

Σύμφωνα με εμπιστευτικό τηλεγράφημα του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντ. Σπέκχαρντ τον Ιανουάριο του 2008, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής κράτησε σκληρή γραμμή στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αλλά στη βάση της σύνθετης ή ακόμα και διπλής ονομασίας.

Όπως αποδεικνύεται από τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η σημερινή γραμμή της κυβέρνησης είναι πανομοιότυπη με εκείνη των προκατόχων της. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι η αντικατάσταση της εθνικιστικής και αδιάλλακτης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ υπό τον Γκρούεφσκι από την κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία φαίνεται διατεθειμένη να κάνει το βήμα που τόσο επίμονα ζητούσε ο Κώστας Καραμανλής στις συζητήσεις του με τον Αμερικανό πρέσβη και τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους.

Ειδικότερα, το τηλεγράφημα, το οποίο έχει διαρρεύσει στα Wikileaks αναφέρει χαρακτηριστικά: «In his first meeting with the Ambassador, Prime Minister Kostas Karamanlis took a hard line on te Macedonia name issue, saying he had «done hs part,» while Skopje had become increasingly intransigent. A mutually acceptable solution — which could include a composite name of «New, Upper, North, whatever Macedonia» for use in international fora and another name (i.e., the constitutional name) for internal use — had to be found now before the NATO Bucharest summit or Greece would not approve FYROM’s entry into Euro-Atlantic institutions».

Δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Σπέκχαρντ, είχε ταχθεί στη γραμμή της σύνθετης ονομασίας και συζητούσε στη βάση αυτής για ονόματα όπως «Νέα, Άνω, Βόρεια οποιαδήποτε Μακεδονία» για τα διεθνή fora και μία άλλη ονομασία (συνταγματική) για εσωτερική χρήση στα Σκόπια.

ΠΗΓΗ: topontiki.gr