ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ελιγμός ή Ανατροπή; Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για μεταφορά των απορριμμάτων


Ελιγμός ή Ανατροπή; Η ομόφωνη απόφαση του ΔΣ για μεταφορά των απορριμμάτων

Στο επόμενο διάστημα θα φανεί αν είναι ελιγμός ή ανατροπή των σχεδίων της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και τη συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για μεταφορά των απορριμμάτων. Προς το παρόν απομακρύνεται η «λύση» του ΧΥΤΑ Λευκίμμης
Περισσότερες από πέντε ώρες συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο Δήμος Κέρκυρας,  με το ΧΥΤΑ  Τεμπλονίου ασφυκτικά κορεσμένο και την καθολική άρνηση των κατοίκων του Νότου στο ενδεχόμενο λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης.
Αρχική τοποθετηση του Δημάρχου, όπως εδώ και καιρό, ήταν ότι η Λευκίμμη δεν πρόκειται να λειτουργήσει χωρίς κοινωνική συναίνεση. Υπέστη επίμονες ερωτήσεις από όλες τις παρατάξεις και για όλες τις εναλλακτικές ενώ τοποθετήθηκαν όλοι οι Σύλλογοι Τεμπλονίου, οι Σύλλογοι Λευκίμμης και οι τοπικοί σύμβουλοι. Τις επαγγελματικές τους απόψεις κατέθεσαν επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο Αλέκος Λιτσαρδόπουλος εκ μέρους του Ενιαίου Επαγγελματικού Τουριστικού Φορέα και ο Χρήστος Μελίγκος, χημικός, εκ μέρους επιτροπής Τεχνικών Συμβούλων του Δήμου.
Η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, η Μερόπη Υδραίου πρότεινε την κήρυξη έκτακτης ανάγκης και μεταφορά των απορριμμάτων κατά το μεσοδιάστημα των 1-2 χρόνων μέχρι να ολοκληρωθεί το Εργοστάσιο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.
Με πρόταση μεταφοράς για το μεσοδιάστημα κατέβηκε και η παράταξη του Γιάννη Τρεπεκλή.  
Η παράταξη του Μπάμπη Χαραλάμπους τάχθηκε υπερ ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για τα απορρίμματα. Συμπλήρωσε δε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε αυτό το αδιέξοδο γιατί ψηφίστηκε ένας ανεφάρμοστος ΠΕΣΔΑ.
Ο Γιάννης Κρητικός, σύμβουλος της πλειοψηφίας και παράλληλα συντονιστής του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε και ανέλυσε διεξοδικά την πρόταση του κόμματος που "δείχνει" μεταφορά για το μεσοδιάστημα και ολοκληρωμένη διαχείριση χωροθετημένη στο Τεμπλόνι, οπότε δέχθηκε τις σχετικές αντιδράσεις από τους Τεμπλονιώτες.
Δημόσια συγγνώμη από Ασπιώτη

Μολονότι η συνεδρίαση εξελίχθηκε σχετικά πολιτισμένα, η τοποθέτηση του αντιδημαρχου καθαριότητας άναψε τα αίματα και συγκέντρωσε τα πυρά των κατοίκων του πολύπαθου Τεμπλονίου. Ο Σπύρος Ασπιώτης παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις και μάλιστα ζήτησε δημόσια συγγνώμη. Υπογράμμισε τις πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις όλες ενέργειες που γίνονται προς εξομάλυνση των παλιών "αμαρτιών" ενώ υποσχέθηκε ότι θα γίνει πλήρης αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στο σύνολό του.

Ομόφωνα η πρόταση Νικολούζου: «Πάμε όλοι Αθήνα να απαιτήσουμε μεταφορά σκουπιδιών»!
Να συσταθεί μία αντιπροσωπεία με συμμετοχές από τη δημοτική αρχή, εκπροσώπους των κατοίκων, φορέων αλλά και από την περιφέρεια και τους βουλευτές (εφ΄ όσον το επιθυμούν) αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να απαιτήσει από την κυβέρνηση να μεταφερθούν τα σκουπίδια της Κέρκυρας αλλού!
Επικοινωνία με Παυλίδη
Μάλιστα, όσον αφορά το βουλευτή Κ. Παυλίδη (για τον οποίο εξαπέλυσε επίθεση ο Μπ. Χαραλάμπους σχετικά με επιμονή του για χρήση του ΧΥΤΑ Λευκίμμης), ο δήμαρχος γνωστοποίησε ότι είχε την Δευτέρα συνάντηση μαζί του: «Μου είπε ότι καταλαβαίνει ότι το θέμα της Λευκίμμης δεν προχωρά με τίποτα. Και είχε συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη στον οποίο μετέφερε την κατάσταση ότι είναι αδύνατον να λειτουργήσει η Λευκίμμη»!
Η τοποθέτηση Νικολούζου
• Εμείς είμαστε πολιτικό όργανο. Στις δύσκολες καταστάσεις παρατηρείται ο καθένας να επιχειρεί να σώσει τον εαυτό του. Το πιο δύσκολο είναι να σταθείς σε αυτή την περίπτωση όρθιος και να αναλάβεις την ευθύνη.
• Κρίσεις αυτού του είδους ζήσαμε και τις προηγούμενες δεκαετίες, με τον ΧΥΤΑ κλειστό για 25 μέρες, δικαστήρια κλπ. Εμείς παραλάβαμε τη «βόμβα» με πολύ κοντό φυτίλι.
• Λες ότι θα πάρω την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την ενδιάμεση διαχείριση μέχρι το Δεκέμβριο και την παίρνεις στο τέλος Ιουνίου. Αυτές είναι οι διαδικασίες. Και για να κάνεις έργα, πρέπει να έχεις χρηματοδοτήσεις. Και το ΕΣΠΑ άνοιξε το ΄16.
• Για να επικαιροποιήσεις τις μελέτες, έχεις τη διαβεβαίωση της διαχειριστικής Αρχής ότι θα έχεις τεχνική βοήθεια, αλλά τελικά δεν την έχεις.
• Υπάρχουν καθυστερήσεις; Υπάρχουν. Έχουμε εμείς ευθύνη; Έχουμε και εμείς. Αλλά αυτή είναι η δεδομένη κατάσταση.
• Είχαμε τα χρήματα να κάνουμε και άλλο κύτταρο στο Τεμπλόνι, αλλά αποφασίσαμε να μην το κάνουμε.
• Έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα αδιέξοδο και αυτό που έχει σημασία είναι να φύγουμε μπροστά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να απαιτήσουμε να μεταφέρουμε τα σκουπίδια στον κοντινότερο διαθέσιμα ΧΥΤΑ. Εγώ δέχομαι να στρατοπεδεύσουμε στην Αθήνα μέχρι να πετύχουμε τη μεταφορά των δεμάτων των απορριμμάτων.
• Απόψε θα αποφασίσουμε για την αποδοχή της χρηματοδότησης για τη διερεύνηση νέου κυττάρου και εγώ εμμένω στην άποψη ότι θα πρέπει να αποκλειστεί το Τεμπλόνι από αυτή τη διαδικασία.
• Διεκδικήσαμε από κάθε άποψη την αλλαγή του ΠΕΣΔΑ, αλλά λάβαμε την απάντηση ότι αν καθυστερήσουμε θα χάσουμε κάθε χρηματοδότηση και θα μπούμε στο επόμενο πρόγραμμα, θα πάμε για ολοκλήρωση το 2023!
• Αυτό που μπορούμε να διεκδικήσουμε σήμερα είναι τη μεταφορά των απορριμμάτων για το μεσοδιάστημα μέχρι τη δημιουργία νέου ΧΥΤΥ.
• Όσο για την ενδιάμεση διαχείριση θα μπορούσε να είναι μια κινητή συστοιχία μηχανημάτων που ανακυκλώνει μέχρι ένα ορισμένο ποσοστό και έχεις μια κομποστοποίηση πο φτάνει το 35%.
• Επομένως: τη Λευκίμμη σήμερα δεν μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση. Δεν θέλουμε να ματώσουμε, ούτε στη Λευκίμμη, ούτε στο Τεμπλόνι. Και εδώ έχουμε μία ευθύνη για την καθυστέρηση οσον αφορά στο βιολογικό καθαρισμό. Για το βιοαέριο, για την καθυστέρηση δεν ευθυνόμαστε εμείς αλλά ο εργολάβος. Η δέσμευσή του είναι ότι μέχρι το Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση για την πλήρη απαγωγή του βιοαερίου.
• Μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου, ελπίζουμε -αυτή είναι η δέσμευση του μελετητή- ότι θα υποβληθεί η μελέτη για την διευθέτηση των πρανών. Υπάρχει η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
• Αυτά είναι όσα έχουμε σήμερα και, σας διαβεβαιώ ότι δεν κοιμόμαστε ήσυχοι. Ούτε θέλουμε να λέμε ψέματα, ούτε να κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Έχουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση στις πιο δύσκολες συνθήκες.
• Ευτυχώς σήμερα φαίνεται πως έχουμε χρηματοδοτήσεις. Υπάρχει κονδύλιο για την ολοκληρωμένη διαχείριση.
• Αυτή είναι η κατάσταση και νομίζω ότι μπορούμε να το παλέψουμε. Δεν είναι πεδίο για μικροκομματική αντιπαράθεση. Δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι, πρέπει να αξιοποιήσουμε ό,τι μπορούμε να διεκδικήσουμε όσα μας ανήκουν.
• Προτείνω να δημιουργήσουμε μία αντιπροσωπεία από παρατάξεις και εκπροσώπους φορέων και να πάμε να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση της μεταφοράς. Να έρθουν και η Περιφέρεια και οι βουλευτές. Αυτό χρειάζεται μία ολιγοήμερη προετοιμασία, να δούμε κόστη και να πάρουμε προσφορές και να κλείσουμε ραντεβού και συγκεκριμένη ατζέντα, διεκδικήσεις και λογικό περιεχόμενο.

Η θέση του Μπ. Χαραλάμπους
«Θα ψηφίσουμε αλλά με μεγάλες επιφυλάξεις. Θα πρέπει αυτή η μελέτη να ξεκινήσει αμέσως και να αποκλειστεί και το Τεμπλόνι και η Λευκίμμη. Το κόστος δεν ακούγεται πουθενά. Λέμε για την επιτροπή αλλά αν ο κ. Παυλίδης βγαίνει σε όλα τα ΜΜΕ και είναι αντίθετος με αυτή την πρόταση, θα τον καλέσουμε στην επιτροπή;»
Στέφανος Σαμοΐλης
Πρώην βουλευτής, επικεφαλής ΛΑΕ

Για διγλωσσία κατηγόρησε το δήμαρχο Κέρκυρας Κ. Νικολούζο ο πρώην βουλευτής και νυν επικεφαλής της Ν.Ε. της ΛΑΕ, Στέφανος Σαμοΐλης: «Θα έπρεπε να εφαρμόσετε το προεκλογικό σας πρόγραμμα».
Εξαπέλυσε βολές κατά κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για μεγάλες ευθύνες και του Δημάρχου.
Έχει κατατεθεί ένας φάκελος στον Εισαγγελέα για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Είναι παγωμένος. Εγώ θεωρώ ότι θα πρέπει να ενημερωθεί φάκελος και με τα πεπραγμένα των τελευταίων τριών ετών.

Νίκος Τρίαντος, πρόεδρος ΤΕΕ
Αν ήταν τόσο εύκολο να βρεθεί άλλη περιοχή
πλην Τεμπλονίου, θα είχε έως τώρα βρεθεί!• Υπάρχουν κάποιες σταθερές: η ποσότητα των απορριμμάτων, ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί ο ΠΕΣΔΑ και ότι κάθε νομός θα πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του.
• Οι κάτοικοι έχουν δίκιο όταν λένε ότι δεν γίνεται καύση του βιοαερίου στο Τεμπλόνι.
• Δεν έχουν γίνει τα περισσότερα υποστηρικτικά έργα που έπρεπε να είχαν γίνει το 2017 (πράσινα σημεία, σταθμοί μεταφόρτωσης, ανακύκλωση) και για να γίνουν όλα αυτά τα έργα θα πρέπει να τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες.
• Αν ήταν τόσο εύκολο να βρεθεί άλλη περιοχή για χωροθέτηση, δεν θα είχε βρεθεί.
• Πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος διαχείρισης, θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν ο παράγοντας του χρόνου για την τελική λύση. Αν δεν υπάρξει χρονοδιάγραμμα που να τηρηθεί, θα πρόκειται απλώς για μία υπεκφυγή εις βάρος του τόπου.
• Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί να είναι πολιτική, αλλά θα πρέπει να γίνει πρώτα μία τεχνική – τεχνοκρατική διαχείριση του ζητήματος. Αν γίνει πρώτα πολιτική διαχείριση, απλά θα κάνει πιο επώδυνη για εμάς τους πολίτες την τεχνική διαχείριση, όταν θα έρθει η ανάγκη να γίνει…
• Είμαι της άποψης ότι ο ρυπαίνων (πρέπει να) πληρώνει!
• Μακάρι να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ στο Τεμπλόνι, αλλά η κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης στο Τεμπλόνι δεν μπορεί να έχει μακριά του το ΧΥΤΑ.
• Η μεταφορά των σκουπιδιών σε άλλη περιοχή, βάλλει κατά της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών όπως ανακύκλωση, διαχωρισμός στην πηγή, περιορισμός απορριμμάτων.

Μ. Κοντομάρη, σύλλογος Αλεύχιμον
Η πρόεδρος του Αλέυχιμον Μ. Κοντομάρη (δεξιά) μαζί με τη Λ. Κολλάγη από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Τεμπλονίου
• Οι Λευκιμμιώτες απόψε απέδειξαν το ήθος τους, παρ΄ όλα όσα έλεγαν όλη την εβδομάδα ότι θα γίνουν!
• Δεν ήρθαμε για φιλολογική κουβέντα σήμερα εδώ. Πρέπει να παρθεί απόφαση!
• Το 2015 ψηφίσατε κάποια πράγματα εδώ μέσα. Μπορείτε να μας πείτε από αυτά τι πραγματοποιήθηκε;
• Σας είχαμε προειδοποιήσει για το δεματοποιητή στο Τεμπλόνι. κ. Ασπιώτη και κ Δήμαρχε είστε υπεύθυνοι!
• Πείτε μας ονόματα: ποιοι υπουργοί σας είπαν ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν τα σκουπίδια;
• Θέλουμε σήμερα να ξαναψηφίσετε και να αποφασίσετε. Το σχέδιο του 2015 δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει.
• Η μοναδική λύση αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά εκτός του νησιού.
• Να ετοιμάσετε εσείς τη μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση και να πάμε στην Αθηνα όλοι μαζί, Να πάμε με 50 λεωφορεία στην Αθηνα και θα δείτε αν θα δεχθούν το αίτημά μας. Μην βάλετε πάνω από τον τόπο μας το κόμμα. Όποιος δεν μπορεί να βάλει τον τόπο πάνω από το κόμμα, να παραιτηθεί!

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από τα ρεπορτάζ enimerosi.com & corfupress.com