ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Ανθρώπινες τραγωδίες στον Έβρο...Ανθρώπινες τραγωδίες στον  Έβρο...

Παγίδες θανάτου στα ελληνοτουρκικά σύνορα για πρόσφυγες και μετανάστες. Μεταφέρθηκε από το Αιγαίο η πίεση

«Έβρος ποταμός: Ιστορίες θανάτου και απελπισίας στα σύνορα της Ευρώπης». Με αυτόν τον τίτλο το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Al Jazeera αποτυπώνει την κατάσταση που διαμορφώνεται στα περίπου 200 χιλιόμετρα που καλύπτουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, το μεγαλύτερο τμήμα των οποίων διατρέχει το ποτάμι του Έβρου.

Η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας για τον έλεγχο των θαλάσσιων ροών από τα παράλια της Μ. Ασίας προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (20 Μαρτίου 2016) και, κυρίως, το κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και η αυστηροποίηση των συνοριακών ελέγχων στην υπόλοιπη Ευρώπη, έστρεψαν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην αναζήτηση «εναλλακτικών διαδρομών» προκειμένου να περάσουν στη Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, από τον Ιανουάριο του 2017 έως και τα τέλη Νοεμβρίου έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί περίπου 20.000 πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες Σύρων αλλά και Τούρκων αντικαθεστωτικών που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις εις βάρος τους από το καθεστώς Ερντογάν, από 7.500 που ήταν το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2016.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πίεση αυξητική τους τελευταίους μήνες και αποδεικνύεται από τα κυκλώματα διακινητών. Οι συνάδελφοί μας, τόσο στα σύνορα όσο και σε όλη τη Θράκη και τη Μακεδονία, ανακαλύπτουν ειδικές κρύπτες σε φορτηγά και άλλα Ι.Χ. που κουβαλούν μέσα 10-15 άτομα. Πριν 20 ημέρες είχαμε τροχαίο έξω από την Καβάλα όπου, μέσα σε ένα επιβατηγό αυτοκίνητο μάρκας saab, ο διακινητής είχε στοιβαγμένους 10 μετανάστες, ακόμα και στο πορτ μπαγκάζ. Όσο για την ταρίφα που χρεώνουν τα κυκλώματα των διακινητών στους πρόσφυγες, αυτή κυμαίνεται αναλόγως με το βαθμό δυσκολίας της “επιχείρησης” και τα δίκτυα των κυκλωμάτων» λέει στο «Ποντίκι» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας.

Αποσύνθεση
Εκεί όμως που το αίμα «παγώνει» είναι με τις αναφορές που υπάρχουν κατά χρονικά διαστήματα σχετικά με τις σορούς ανθρώπων που εντοπίζονται τόσο από τις διωκτικές αρχές όσο και τους κατοίκους των περιοχών στον Έβρο.
«Ημίγυμνα σώματα, σε κατάσταση αποσύνθεσης και μισοφαγωμένα από ψάρια και άλλα ζώα. Συχνά δίπλα τους υπάρχουν ένα ζευγάρι γυαλιά, μια αλυσίδα λαιμού ή ένα βραχιόλι που μπορεί να βοηθήσει στην ταυτοποίηση του νεκρού. Πολλές όμως περιπτώσεις παραμένουν “αγνώστου ταυτότητας” και καταλήγουν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου, στην Αλεξανδρούπολη» αναφέρει ο δημοσιογράφος του Al Jazeera Λόρενς Λι στην ανταπόκρισή του από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Αυτό το οποίο ζούμε τους τελευταίους μήνες με τις σορούς ανθρώπων όλων των ηλικιών, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών, που φθάνουν στο νοσοκομείο, μας έχει επηρεάσει όλους. Έχουμε οικογένειες με μικρά παιδιά και μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της τραγωδίας» υποστηρίζει στο αραβικό πρακτορείο ο παθολόγος του νοσοκομείου Παύλος Παυλίδης.

«Οι διακινητές τούς προωθούν (σ.σ.: τους πρόσφυγες) στο ποτάμι για να το διασχίσουν με τα πόδια το καλοκαίρι, αλλά τον χειμώνα χρησιμοποιούν βάρκες, πολλές από αυτές ακατάλληλες και υπερφορτωμένες.
Ο Έβρος είναι ένας ποταμός με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Σε άλλα σημεία έχει χαμηλή στάθμη κ ήρεμα νερά και σε άλλα είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, με ορμή που καθιστά αδύνατη τη διάσχισή του ακόμα και εν πλω. Ειδικά με τις ακατάλληλες και υπερφορτωμένες βάρκες των κυκλωμάτων διακινητών. Κύριο μέλημα των Ελλήνων συνοριοφυλάκων είναι η προστασία της ζωής αυτών των δυστυχισμένων ανθρώπων και μπροστά σε αυτή την αξία, έχουμε πραγματοποιήσει πολλές δύσκολες και ριψοκίνδυνες διασώσεις» επισημαίνει από την πλευρά του στο «Ποντίκι» ο Παναγιώτης Χαρέλας.

Νέα έξαρση
Πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες των κρατών - μελών της Ε.Ε., στη συμφωνία που υπέγραψαν για την αμυντική συμμαχία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, συμπεριέλαβαν και την ενίσχυση των δυνάμεων της Frontex στα χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία.
Ο λόγος είναι ότι φοβούνται πως η μετεγκατάσταση πολλών προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ηπειρωτική Ελλάδα θα προκαλέσει νέα έξαρση των ροών ανθρώπων, οι οποίοι μέσω των παράνομων κυκλωμάτων επιχειρούν να διασχίσουν τα χερσαία ελληνικά σύνορα προς την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή οι Έλληνες συνοριοφύλακες ζητούν από την πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την ενίσχυση της υπηρεσίας, με την πρόσληψη νέου μόνιμου και αμετάκλητου σε μια περιοχή προσωπικού.
«Από το 2010 κ έπειτα οι συνοριοφύλακες είναι αποσπασμένοι για δυο - τρεις μήνες σε μια περιοχή και ύστερα αλλάζουν. Με σπασμωδικές κινήσεις όμως το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, όπου οι ελλείψεις σε συνοριοφύλακες είναι μεγάλες, αλλά και στα χερσαία σύνορα. Σε κάθε περίπτωση το αρχηγείο και το υπουργείο πρέπει να μεριμνήσουν για την ενίσχυση των συνοριοφυλάκων τόσο με την πρόσληψη νέων μόνιμων συναδέλφων όσο και με υλικοτεχνική υποδομή» λέει ο κ. Χαρέλας.

ΠΗΓΗ: ΜΙΧAΛΗΣ ΛΑΓAΝΗΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2001 στις 27-12-2017