ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Απάντηση του Σωματείου Ναυτεργατών στο μέλος του ΔΣ Α. Φωτίου


Απάντηση του Σωματείου Ναυτεργατών στο μέλος του ΔΣ Α. Φωτίου

Απάντηση στο κείμενο που εξέδωσε ο Αντώνης Φωτίου, μέλος του ΔΣ των Ναυτεργατών, εξέδωσε το ΔΣ του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας.

Αναλυτικά:
Την 28 Δεκεμβρίου 2017 εκδώσαμε ανακοίνωση δελτίο τύπου, κάνοντας απολογισμό σε στόχους που πετύχαμε την χρονιά που πέρασε και μία ονομαστική αναφορά σε αυτούς που είχαν εμπλοκή στην επίτευξη των στόχων μας. Τα οφέλη είναι εργασιακά, οικονομικά, προστέθηκαν νέες θέσεις εργασίας αλλά δεν θα αναφερθούμε εκτενέστερα επειδή οφείλουμε να απαντήσουμε σε αυτούς που ενοχλήθηκαν από αυτή τη δημοσίευση ότι αυτή είναι η αλήθεια και να μην τους ενοχλεί, επειδή δεν υπάρχουν πολλές αλήθειες, η αλήθεια είναι μία.
Έχουμε δηλώσει κατ΄ επανάληψη και σε όσους δυσκολεύονται να το κατανοήσουν το επαναλαμβάνουμε, δεν εξυπηρετούμε σκοπιμότητες, προσωπικά συμφέροντα, δεν είμαστε πολιτικά εξαρτημένοι και αυτό φαίνεται από την μέχρι τώρα πορεία μας. Κανείς δεν θα αμαυρώσει τον αγώνα μας και πολύ περισσότερο μέλος του ΔΣ που αποφάσισε να φορέσει τον κομματικό μανδύα, μπέρδεψε τα ναυτεργατικά ζητήματα με τα κομματικά, καταφέρεται σε βάρος μας και σε ένα κείμενο αχταρμά αναφέρεται σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, εμπλοκές Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, ξένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, άραγε τι άλλο θα ακούσουμε;
Συνάδελφε και μέλος του ΔΣ Αντώνη Φωτίου, είναι φανερό και λυπηρό συνάμα ότι ποτέ δεν μπήκες στον κόπο να διαβάσεις το καταστατικό του σωματείου το οποίο υπηρετείς, επέτρεψε μας να σου γνωρίσουμε ότι σκοπός της ίδρυσης είναι η μαζική οργάνωση, προάσπιση και προαγωγή των κοινών δικαιωμάτων και συμφερόντων των μελών, η ανάπτυξη πνεύματος συναδελφικότητας και συνεργασίας, η ενεργητική συμμετοχή μελέτης, προγραμματισμού και επιλύσεως των ναυτεργατικών και γενικότερα των εργατικών προβλημάτων.
Σεβόμαστε απόλυτα τις κομματικές πεποιθήσεις κάθε μέλους μας και κατά το παρελθόν με δηλώσεις μας έχουμε εξάρει τις κοινές θέσεις και πορεία με κομματικές δυνάμεις, με κίνδυνο να παρεξηγηθούμε, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε κομματικά για τον απλούστατο λόγο ότι εμείς δεν είμαστε κομματική οργάνωση αλλά ναυτεργατικό σωματείο. Η ταύτιση κόμματος – σωματείου μετατρέπει την συνδικαλιστική οργάνωση σε υποκατάστατο του κόμματος, σε εργαλείο για την επίτευξη των κομματικών και πολιτικών σχεδιασμών και αντικειμενικά το αποξενώνει από το σύνολο των εργαζομένων οι οποίοι μπορεί να έχουν διάφορες πολιτικές και κομματικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις. Όποιος δεν το κατανοεί αυτό καλό θα είναι να διαχωρίσει την θέση και την πορεία του. Επίσης να θεωρήσετε σαν δεδομένο ότι σε περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων και νέων διεκδικήσεων όλοι αυτοί θα μας βρουν απέναντι.
Από την άλλη πλευρά είναι ανεπίτρεπτο οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ να εκφράζουν και να διατυπώνουν ένα πρωτοφανές μένος ενάντια στην διοίκηση του σωματείου μας, γεγονός με το οποίο αποδεικνύουν ότι και τους ίδιους τους έχει ενοχλήσει η πρωτοπόρα αγωνιστική μας δράση και κυρίως τα αποτελέσματα που ο συνεπής αγώνας μας κατάφερε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, για τους εργαζόμενους και τους ναυτεργάτες της χώρας.

Για μας είναι σαφές ότι ο κύριος λόγος αντίδρασης των τριών σωματείων δεν ήταν η αναφορά μας στην πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ και στον ΓΓ της ΠΝΟ αλλά η αναγνώριση μιας αλήθειας σε εμάς που είναι εδραιωμένη και απόλυτα βάσιμη στην συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών της γραμμής για την τεράστια θετική συμβολή της ΠΕΝΕΝ. Εάν αυτή δεν υπήρχε στο κείμενο αμφιβάλουμε πολύ εάν θα υπήρχε η οποιαδήποτε αντίδραση των διοικήσεων των σωματείων αυτών. Θεωρούμε παντελώς ψευδείς και ανυπόστατους τους ισχυρισμούς ότι δήθεν η ωριαία διακοπή ήταν κατοχυρωμένη στην σύμβαση και ότι αυτή καταργήθηκε με απόφαση προηγούμενης διοίκησης του σωματείου μας και μάλιστα με την θετική συνδρομή της ΠΕΝΕΝ. Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε είχε θεσμοθετηθεί μια πλήρης ώρα διακοπής και έως σήμερα ισχύει και εφαρμόζεται ο χρόνος διακοπής έως μια ώρα με αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτες, οι τοπικές λιμενικές αρχές και οι υπηρεσίες του ΥΕΝ να ερμηνεύουν το σχετικό άρθρο της οικίας ΣΣΕ με τρόπο που ποτέ δεν χορηγούσαν στα πληρώματα την πλήρη ώρα τόσο πριν θεσπιστεί με απόφαση ΠΝΟ – Ένωσης Πορθμείων το 35λεπτο όσο και μετά. Αντίθετα με την ενόχληση και την χολή, με αφορμή την τελευταία ανακοίνωσή μας, εναντίον της διοίκησής μας, δεν διαπιστώσαμε στον πρόσφατο πολυήμερο αγώνα μας την έμπρακτη και ουσιαστική συμπαράσταση αυτών των τριών Σωματείων (ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων, ΠΕΕΜΑΓΕΝ) οι οποίοι μάλιστα αρνήθηκαν στο πρόσφατο γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ να πάρουν μέρος και να ψηφίσουν σχετικό ψήφισμα που είχε προτείνει η ΠΕΝΕΝ ενώ το ίδιο αδρανείς έμειναν και στην προσπάθεια του Γ.Γ της ΠΝΟ να προχωρήσει στην υπογραφή της σύμβασης στα πορθμεία αγνοώντας και περιφρονώντας την βούλησή μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Στα υπόλοιπα που διατυπώνονται στην ανακοίνωση των τριών σωματείων και αφορούν τις γενικότερες απόψεις τους, θεωρούμε ότι αυτές απηχούν πάγιες κομματικές θέσεις που εκφράζουν τα τρία σωματεία και οι οποίες ουδεμία αποδοχή έχουν από τον ναυτικό κόσμο της χώρας μας.
Για την ιστορία, κατά το παρελθόν όταν μας πρότειναν αυτοί που σας δίνουν γραμμή να προσχωρήσουμε στην ίδια γραμμή με αυτούς και μας είπαν για να μας στηρίξουν ότι δεν πρέπει να πατάμε με το ένα πόδι στη μία βάρκα και το άλλο σε άλλη είχαμε απαντήσει ότι όλοι οι ναυτικοί είναι σε μία βάρκα και τα προβλήματα τους είναι κοινά, μάλλον δεν κατανόησαν την απάντηση μας. Δεν υπήρξαμε τσιφλίκι κανενός, ούτε θα γίνουμε. Θα συμπορευτούμε με όποιον έχει κοινές θέσεις και κοινό όραμα με εμάς, θα παλέψουμε για τα δικαιώματα μας και πάνω από όλα θα βάλουμε τα συμφέροντα των ναυτεργατών, γιατί άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός τον οποίο για σχεδόν μισό αιώνα υπηρετούμε ως τοπικό Σωματείο, έχουμε άλλωστε ιερή υποχρέωση και χρέος απέναντι σε αυτούς που άφησαν παρακαταθήκη. Δεν θα φανούμε μικρόψυχοι, δεν θα τους προδώσουμε. Προσπάθεια και επιδίωξή μας είναι σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες το ναυτεργατικό κίνημα να πορευτεί ενωμένο στα κοινά προβλήματα όπως αυτά απορρέουν από τις ασκούμενες κυβερνητικές και μνημονιακές πολιτικές οι οποίες υπηρετούν τα εφοπλιστικά συμφέροντα και καταβαραθρώνουν τα ναυτεργατικά δικαιώματα.