ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Δήμος & ΔΕΥΑΚ είναι αλλού ή δεν ξέρουν τη Νότια Κέρκυρα όταν μιλούν για «προνομιακή η μεταχείριση» ;


Δήμος & ΔΕΥΑΚ είναι αλλού ή δεν ξέρουν τη Νότια Κέρκυρα όταν μιλούν  για «προνομιακή η μεταχείριση»
Τι άλλο θα ακούσουμε σε αυτό τον τόπο, ύστερα από την ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ  που αναφέρεται σε «προνομιακή μεταχείριση της Νότιας Κέρκυρας", όταν οι κάτοικοι έχουν πει «το νερό νεράκι» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, την ποιότητα ζωής των κατοίκων, στον τουρισμό και την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.
Ασφαλώς και το πρόβλημα της ύδρευσης είναι γενικότερο για το νησί και απορρέει και από την ανικανότητα Δημοτικής αρχής και ΔΕΥΑΚ να δώσουν λύσεις. Εκείνο που παρατηρούν οι κάτοικοι είναι ότι ενώ πληρώνουν αδρά στον Δήμο για την ύδρευση δεν τους παρέχονται τα στοιχειώδη!
Όσον αφορά την «προνομιακή μεταχείριση» της Νότιας Κέρκυρας που ισχυρίζεται η ΔΕΥΑΚ τι εννοεί; Ότι έχει αδικήσει άλλες περιοχές. Για ποιο λόγο;
Μήπως θα πρέπει πριν μιλήσουν ή γράψουν μια ανακοίνωση οι αρμόδιοι να είναι πιο προσεκτικοί και να κάνουν και την αυτοκριτική τους γιατί με τον τρόπο που διοικούν σωρεύουν όλο και πιο πολλά προβλήματα στον λαό την ώρα που τον ξεζουμίζουν οικονομικά χειροτερεύοντας την ποιότητα ζωής; Με άλλα λόγια εκεί που μας χρωστούσαν, μας φάγανε και το βόδι! Και είχαμε ξαναγράψει σε σχετικό ρεπορτάζ στις 2 Νοεμβρίου 2017: Με άλλα λόγια η ΔΕΥΑΚ.  Εκεί που χρωστούσε στους καταναλωτές, τους παίρνει και το βόδι. Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας που ταλανίζει ολόκληρες περιοχές και, κυρίως, τη Νότια Κέρκυρα ζητούν και τα ρέστα!
Στο σχετικό ρεπορτάζ της ert.gr αναφέρεται:
Το σύνολο των παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑΚ στην περιοχή της Νότιας Κέρκυρας αναφέρει ανακοίνωση της επιχείρησής. Ο πρόεδρός της, Αλέξανδρος Φαϊτας, μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας, δήλωσε ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε προκειμένου να σταματήσει η παραφιλολογία περί εγκατάλειψης της ευρύτερης περιοχής της Λευκίμμης από το Δήμο. Η αλήθεια είναι, όπως είπε, ότι η επιχείρηση έχει δείξει προνομιακή μεταχείριση προκειμένου να λυθούν χρόνια προβλήματα που αφορούν την ύδρευση, την αποχέτευση και συνολικά τη λειτουργία των τμημάτων της ΔΕΥΑΚ που αναφέρονταν στη νότια Κέρκυρα. Καθαρισμός δεξαμενών, πλήρωση των αποθηκών με ανταλλακτικά και νέες γεωτρήσεις στο Νεοχωράκι είναι μερικές από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί.
Ο κ. Φαϊτάς ανέφερε τέλος ότι υπάρχει σε εξέλιξη εργολαβία για τη σύνδεση του δικτύου με τον ΧΥΤΑ Νότου.
Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ για τις παρεμβάσεις στη Νότια Κέρκυρα έχει ως εξής:
«Επειδή το τελευταίο χρονικό διάστημα από κατοίκους της Λευκίμμης και επ’ευκαιρία του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τον ΧΥΤΥ της περιοχής ακούγονται φωνές διαμαρτυρίας για την ύδρευση και την αποχέτευση της περιοχής η ΔΕΥΑΚ για μια ακόμη φορά και για όσους θέλουν να ακούσουν, η ΔΕΥΑΚ ανακοινώνει τα εξής:

Τι παρέλαβε η σημερινή δημοτική αρχή και η ΔΕΥΑΚ:

1.Γεωτρήσεις που δεν είχαν καθαριστεί τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια.
2.Δεξαμενές που δεν είχαν καθαριστεί για πολλά χρόνια.
3.Αδειες αποθήκες από ανταλλακτικά ύδρευσης και αποχέτευσης.
4.Αυτοκίνητα σε άθλια κατάσταση.
5.Αποχετευτικό που δεν λειτουργούσε καθόλου και σε άθλια κατασκευαστική κατάσταση.
6.Εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού εγκαταλειμμένες και μη λειτουργούσες.
7.Δίκτυο ύδρευσης απαρχαιωμένο και με αναρίθμητες βλάβες.

ΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΡΙΕΤΙΑ

Α) Για την ύδρευση:
1.Γέμισε τις αποθήκες της περιοχής με ανταλλακτικά ύδρευσης και αντλίες.
2.Καθιέρωσε το θεσμό της παγίας ώστε να μπορούν οι υπάλληλοι της να αγοράζουν μικρού κόστους εξαρτήματα από τα καταστήματα της περιοχής.
3.Αντικατάστησε αρκετά κομμάτια σωλήνων ύδρευσης με καινούργια.
4.Επιδιόρθωσε και αντικατάστησε τα αυτοκίνητα της.
5.Καθάρισε μεγάλο αριθμό δεξαμενών.
6.Με τη βοήθεια του συνεργείου ύδρευσης πόλεως,το οποίο αρκετές φορές κατέβηκε στη Λευκίμμη, αποκατάστησε σωρεία βλαβών του απαρχαιωμένου δικτύου.
7.Ανοιξε νέα γεώτρηση στο Νεοχωράκι από την οποία υδροδοτείται η Λευκίμμη.
8.Διαπραγματεύεται την αγορά εδάφους για την ανόρυξη δυο νέων γεωτρήσεων κατά πάσα πιθανότητα εντός του έτους 2018.
9.Ενέταξε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 το έργο αντικατάστασης σωλήνων εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Λευκίμμης προϋπολογισμού 1.124.000 ευρώ.Πρόκειται για την αντικατάσταση των σωλήνων αμιάντου.
10.Ενέταξη την περιοχή στο έργο ύδρευσης Κέρκυρας προϋπολογισμού 50.000.000 ευρώ προκειμένου να αποκτήσει η Λευκίμμη άφθονο και καλής ποιότητας νερό.
11.Με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ανέλαβε τη χρήση της λιμνοδεξαμενής Μοσχόπουλου και ετοιμάζει μελέτη προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει.
12.Αποκατέστησε την ομαλή πορεία των νέων συνδέσεων ύδρευσης.
13.Προγραμματίζεται η τοποθέτηση μιας μονάδας αποσκλήρυνσης από το πρόγραμμα Ελλάδας-Αλβανίας.
13.Για υπόλοιπες ενέργειες παραπέμπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2018.

Β) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
1.Λειτούργησε για πρώτη φορά την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού και ανέθεσε σε εργολάβο την λειτουργία της.Παρά τα προβλήματα λειτουργεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
2.Προχώρησε τις διαδικασίες σύνδεσης με το αποχετευτικό .Ηδη έχουν γίνει 300 περίπου νόμιμες συνδέσεις και εκκρεμούν 50 περίπου αιτήσεις.
3.Επεμβαίνει με τα αποφρακτικά της άμεσα σε περιπτώσεις βουλωμάτων.
4.Αποκαθιστά και συμπληρώνει τμήματα ενός αποχετευτικού συστήματος το οποίο είναι σε αθλία κατάσταση.
5.Δημοπράτησε το έργο για την κατασκευή του σωλήνα εξόδου των λυμάτων της Ε.Ε.Λ. προϋπολογισμού 317.000 ευρώ.Σ’αυτό συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση του σωλήνα ύδρευσης από λιμνοδεξαμενή Μοσχόπουλου προς Κάβο.Αναμένεται η χρηματοδοτησή του από το Π.Δ.Ε. για να ξεκινήσουν οι εργασίες.
6.Εχει εφοδιασθεί με αντλίες λυμάτων για τα αντλιοστάσια λυμάτων της περιοχής.
7.Εχει αναθέσει σε Μηχανολόγο της περιοχής την εποπτεία των συνεργείων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής.
8. Για υπόλοιπες ενέργειες παραπέμπουμε στο τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του 2018.
Γ) Χρεώθηκε με 300.000 ευρώ περίπου από φορολογικό έλεγχο της πρώην ΔΕΥΑ Λευκίμμης.

Η ΔΕΥΑΚ με την προφανή έλλειψη εργατικού και επιστημονικού προσωπικού θεωρεί ότι έχει αντιμετωπίσει την περιοχή με προνομιακή συμπεριφορά και μάλιστα χωρίς την επιβαλλόμενη οικονομική ανταπόκριση από καταναλωτές της περιοχής.
Η ΔΕΥΑΚ θα συνεχίσει με καθημερινή εγρήγορση να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Οφείλει όμως να τονίσει ένα πράγμα. Την επί μήνες ανομβρία και την άσκοπη κατανάλωση ύδατος δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.
Τέλος με την ελπίδα ότι όλα τα παραπάνω θα ακουστούν και θα υιοθετηθούν από κάποιους ΔΗΛΩΝΕΙ ότι είναι έτοιμη και με καλή διάθεση να συνεργαστεί με οποιοδήποτε θεσμικό ή εξωθεσμικό φορέα στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων τα οποία επί δεκαετίες ταλαιπωρούν την περιοχή και τα οποία παρέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή.
ΚΕΡΚΥΡΑ 26-1-2018
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΑΪΤΑΣ»