ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

ΕΛΜΕ Κέρκυρας Πανελλαδική εβδομάδα δράσης για μόνιμους διορισμούς - Σύσκεψη αναπληρωτών Τρίτη 27/2ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
26 ΦΛΕΒΑΡΗ – 2 ΜΑΡΤΗ
Τρίτη 27 Φλεβάρη Σύσκεψη αναπληρωτών στα γραφεία της ΕΛΜΕ στις 6μ.μ.

            Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, με τις ευλογίες της Ε.Ε και των δανειστών  στο χώρο της εκπαίδευσης  καθόρισε τα κριτήρια των συγχωνεύσεων, προσπαθεί να επιβάλλει το υποχρεωτικό 30ωρο στην εκπαίδευση, ανοίγοντας δρόμο για αύξηση του διδακτικού ωραρίου, για κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής ώρας, για συνολικότερες αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, όπως η αξιολόγηση-αποτίμηση, το πέρασμα σημαντικών εκπαιδευτικών διαδικασιών εκτός διδακτικού ωραρίου κ.ά. Ταυτόχρονα, ετοιμάζει το νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.
            Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων, στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου, τις γ΄ αναθέσεις, την κατάργηση των υπευθύνων σχολικών εργαστηρίων. Οι αναδιαρθρώσεις, πέρα από το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, στοχεύουν και στη μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό , εντάσσονται όμως σε ένα γενικότερο σχεδιασμό που έχει να κάνει με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.
Τα τελευταία χρόνια,παρά τις χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις, οι διορισμοί είναι μηδενικοί και ο αριθμός των αναπληρωτών είναι σχεδόν στάσιμος.
            Χιλιάδες αναπληρωτές συνάδελφοι τα τελευταία 3-4 χρόνια οδηγήθηκαν στην απόλυση, αφού υπάρχει και ανακατανομή ανάμεσα στις ειδικότητες και ανάμεσα στη Γενική και την Ειδική Αγωγή. Οι εξελίξεις που θα έρθουν θα μειώσουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των αναπληρωτών, πρακτικά χιλιάδες συνάδελφοι θα πεταχτούν στο δρόμο. Οι δηλώσεις του Υπουργείου από την αρχή της χρονιάς είναι προκλητικές (δηλώσεις Γαβρόγλου «δε θα πάρουμε κανέναν αναπληρωτή αν δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι χρειάζεται»), ενώ ακόμα υπάρχουν ακάλυπτα κενά. Οι εργασιακές σχέσεις γίνονται ακόμα χειρότερες, αφού για πρώτη φορά στη Β/θμια εκπαίδευση είναι εξαιρετικά μεγάλος ο αριθμός των αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου.
            Συνάδελφοι, η κοροϊδία από το Υπουργείο δεν έχει τελειωμό.
            Τη στιγμή που μέχρι το 2019 η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν διορισμοί και έχει δεσμευτεί από το 3ο Μνημόνιο σχετικά με τις  «βέλτιστες πρακτικές» του ΟΟΣΑ για την αξιοποίηση του δυναμικού, πέταξε το» τυράκι» ότι μέχρι το Μάρτη είναι μνημονιακή δέσμευση να καταλήξει στα κριτήρια των «μελλοντικών διορισμών».
            Το έργο είναι χιλιοπαιγμένο! Το έχουμε δει από την εποχή Κοντογιαννόπουλου και Αρσένη, από την εποχή της Διαμαντοπούλου μέχρι και την πρόσφατη εποχή Φίλη.
            Η τακτική του «διαίρει και βασίλευε» από την κυβέρνηση είναι δοκιμασμένη. Έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ενότητα του κλάδου και την αποτελεσματικότητα του κινήματος. Η πρόταση του Υπουργείου σχετικά με το προσοντολόγιο δεν είναι τυχαία. Ο στόχος είναι ένας: να σπάσει το μέτωπο των αναπληρωτών ,να λειτουργήσουν με όρους αυτοματισμού  οι διάφορες υποομάδες αναπληρωτών σχετικά με  τα κριτήρια.  Ο στόχος είναι κυρίως ιδεολογικός. Η αποδοχή και αφομοίωση της ιδέας ότι η πρόσληψη στην εκπαίδευση είναι αποτέλεσμα των ατομικών μας επιλογών.
            Είναι προφανές πως τη δεδομένη στιγμή επιλέγουν από το Υπουργείο να «παίξουν» με τα κριτήρια πρόσληψης , γιατί θέλουν να κάνουν το ζήτημα της εργασίας , όχι συλλογική διεκδίκηση αλλά ατομική σύμφωνα με τα προσόντα που κάθε φορά κάποιοι άλλοι θα ορίζουν.
Διεκδικούμε: μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών , σύμφωνα με τις πραγματικές μορφωτικές  ανάγκες των μαθητών και της εκπαίδευσης. Κανείς εκπαιδευτικός στην  ανεργία.
            Συνάδελφοι, η λύση δε βρίσκεται στις διάφορες λογικές «να σώσω τη δική μου κατηγορία», στις διαπροσωπικές επαφές με στελέχη του Υπουργείου που δήθεν μας καταλαβαίνουν, στα σχόλια μέσω διαδικτύου. Η λύση βρίσκεται στην οργανωμένη δράση μέσα στα σωματεία. Εκεί είναι, που όλοι μαζί, μόνιμοι και αναπληρωτές, μπορούμε να δώσουμε τη μάχη.
           
Στο πλαίσιο των παραπάνω η ΕΛΜΕ Κέρκυρας συμμετέχει στην Εβδομάδα Δράσης με το παρακάτω πρόγραμμα:

ü  ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ (26/2 – 2/3).

ü  ΣΥΣΚΕΨΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 27/2 ΣΤΙΣ 6μ.μ. ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΜΕ.


ü  ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΜΑΡΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΠΕ