ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Εκβιάζει η Κυβέρνηση για Λευκίμμη και Τεμπλόνι!


Εκβιάζει η Κυβέρνηση για Λευκίμμη και Τεμπλόνι!
Αναφορικά με τη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσσωτερικών για τα σκουπίδια στην Κέρκυρα ισχύει το «ὤδινεν ὄρος καὶ ἔτεκεν μῦν»που σημαίνει «Πολύ κακό για το τίποτα», αφού η Κυβέρνηση επιμένει στην πολιτική της για συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου που σύμφωνα και με την έκθεση του ΤΕΕ είναι ακατάλληλος και στο άνοιγμα του, επίσης ακατάλληλου ΧΥΤΑ Λευκίμμης.
Σε τραγικό αδιεξόδο η κατάσταση, αφού τόσο οι κάτοικοι της Νότιας, όσο και της Μέσης Κέρκυρας εύλογα απιτούν να μη λειτουργήσουν οι αντίστοιχοι, ακατάλληλοι ΧΥΤΑ που αποτελούν «βόμβα» για την υγεία και την ποιότητα ζωής τους. «Αναλαμβάνω την ευθύνη για ότι συμβεί» φαίνεται να είπε στην Κερκυραϊκή αντιπροσωπεία ο Υπ. Εσωτερικών και ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος δήλωσε «ούτε ΜΑΤ ούτε σκουπίδια στους δρόμους» κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε και έληξε πριν από λίγο στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάνος Σκουρλέτης δε δέχθηκε στο σημερινό ραντεβού με την κερκυραϊκή αντιπροσωπεία τους δύο βουλευτές Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη και Κώστα Παυλίδη ζητώντας να συνομιλήσει μόνο με τους εκπροσώπους του Δήμου και των συλλογικοτήτων.

Εκτός του Δημάρχου, Κώστα Νικολούζου και του αντιδημάρχου Καθαριότητας και προέδρου του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., Σπύρου Ασπιώτη, το «παρών» έδωσαν ο Σάββας Κουλούρης εκπροσωπώντας την παράταξη «Κερκυραίων Δήμος» της Μ. Υδραίου, ο Νίκος Χειρδάρης εκπροσωπώντας το Εμπορικό Επιμελητήριο Κέρκυρας, ο Σπύρος Κορονάκης ως μέλος του ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Κέρκυρας, ο Σπύρος Κουρής και η κα Πανδή από την «Κίνηση Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Νότου».
Παράπονα διατυπώθηκαν και από εκπροσώπους άλλων φορέων που αποκλείστηκαν από τη σύσκεψη.

Το αίτημα για προσωρινή μεταφορά των σκουπιδιών και χρηματοδότηση αυτής από την πολιτεία με παράλληλη υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ παραπέμπεται στα … σκουπίδια, αφού ο Υπουργός αρνήθηκε να συναινέσει τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό από την στιγμή κατά την οποία στο νησί υπάρχει ένας ΧΥΤΑ που δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.
«ΕΧΕΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΑΣ»

Αυτή ήταν η τοποθέτηση του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επί της ουσίας έριξε -με «ηχηρό» τρόπο μάλιστα!- μεγαλοπρεπή «πόρτα» σε όλους όσοι πίστευαν (;) ότι υπήρχε δυνατότητα μεταφοράς των σκουιδιών εκτός νησιού!
Ειδικότερα ο αναπληρωτής  υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Φάμελλος, που σήκωσε όλο το βάρος της υπόθεσης, αφού άκουσε το κερκυραϊκό αίτημα για μεταφορά των σκουπιδιών, προσωρινώς και εκτάκτως εκτός Κερκύρας, ήταν κατηγορηματικός:
Προχωρήστε το συντομότερο στην αδειοδότηση και την λειτουργία της εγκατάστασης στην Λευκίμμη! Καμιά άλλη προσέγγιση του ζητήματος είναι ανεκτή, πρόθεσε. Και διότι ηχεί παράλογα στ' αυτιά μας αλλά και επειδή το κόστος της κατασκευής εκεί και τα πρόστιμα που σωρρεύονται εξαιτίας της κατάστασης απειλείται να φθάσουν έως και στα 20 εκ. €.
Τούτων δοθέντων ο δήμαρχος κλήθηκε για μια ακόμα φορά, μετά την πρωθυπουργική προτροπή στο αναπτυξιακό συνέδριο, να διαμορφώσει οδικό χάρτη που να οδηγεί στην εκτόνωση του προβλήματος στο Τεμπλόνι με τη μεταφορά του προϊόντος του δεματοποιητή στη Λευκίμμη. Το χρονικό διάστημα για την αδειοδότηση και τη λειτουργία της εγκατάστασης στα Μεσοράχια υπολογίζεται στους τρεις (3) μήνες ενώ η δημιουργία εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης υπολογίζεται σε τουλάχιστον δυόμισι με τρία χρόνια.
Στο σημείο αυτό αντέδρασαν οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Λευκίμμης, που διαμαρτυρήθηκαν ότι μια τέτοια προοπτική οδηγεί τα πράγματα σε συγκρούσεις και αστυνομική βία για να αντιτείνει με αυστηρότητα ο Φάμελλος «Δεν είναι αυτός ο δικός μου κόσμος. Ούτε σκουπίδια στους δρόμους ούτε ΜΑΤ. Να λειτουργήσει επιτέλους ένα δημόσιο έργο προστασίας του περιβάλλοντος ώστε να αποκατασταθεί η τάξη στο νησί».


Κ. Νικολούζος: Πρέπει να δούμε το θέμα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα

Καθησυχαστικός αλλά παράλληλα και ιδιαίτερα προσεχτικός ως προς την… αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων από την σημερινή συνάντηση, ο Δήμαρχος Κώστας Νικολούζος σημείωσε πως λίγο ή πολύ, το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

Επιβεβαίωσε τη θέση της Κυβέρνησης για αδειοδότηση και λειτουργία της εγκατάστασης στη Λευκίμμη, όμως ως ΧΥΤΥ και όχι ως ΧΥΤΑ μιας και σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Σ. Φάμμελο, μέχρι στιγμής υπάρχει ένα τεράστιο κόστος κατασκευής του ενώ σε περίπτωση που δεν λειτουργήσει τα πρόστιμα που θα κληθεί να καταβάλει η χώρας μας προς την Ε.Ε. θα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Επίσης τόνισε πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση κάποια άλλη περιοχή εκτός Κέρκυρας να δώσει την συγκατάθεσή της να της μεταφερθούν εκεί τα σκουπίδια του νησιού μας.
Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα, ο κ. Νικολούζος σημείωσε πως σύμφωνα και με τους Υπουργούς αλλά και τον ίδιο, θα πρέπει να υπάρξει ειλικρινής διάλογος με την τοπική κοινωνία για το μέγεθος του προβλήματος, προκειμένου και αυτή να δώσει την συγκατάθεσή της.

Να διαμορφωθεί ένας νέος οδικός χάρτης προκειμένου σιγά σιγά να ακολουθήσει εκτόνωση της περιοχής του Τεμπλονίου και με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ στη Λευκίμμη, να μεταφερθούν εκεί τα δέματα του δεματοποιητή. Όλα αυτά όμως απαιτούν χρόνο τον οποίο η Κέρκυρα δεν διαθέτει.

Είναι φανερό ότι η Κέρκυρα χρειάζεται νέους χώρους για τη διαχείριση των σκουπιδιών με αυστηρά κριτήρια καταλληλότητας σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους. Με προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή που να εντάσσεται σε ένα Κεντρικό εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των σκουπιδιών με αποκλειστικά δημόσια διαχείριση.


ΠΗΓΗ: Στοιχεία από ρεπορτάζ corfupost.gr, startmedia.gr, enimerosi.com