ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Συσκότιση των πραγματικών προβλημάτων και στο βάθος συγκάλυψη του σκανδάλου NovartisΣυσκότιση των πραγματικών προβλημάτων και στο βάθος συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis


Αποκαλυπτική ήταν η τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για το διαβόητο σκάνδαλο της Novartis.

Η  δημαγωγική αντιπαράθεση και τα εκατέρωθεν κονταροχτυπήματα μεταξύ κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, των ΑΝΕΛ και της ΔΗΣΥ, οι αγοραίοι χαρακτηρισμοί που εκτοξεύονταν κατά διαστήματα από όλες τις πλευρές, τα λογίδρια φθηνού εντυπωσιασμού από τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο, οι “κατήγοροι” και οι “κατηγορούμενοι” που εναλλάσσονταν ρόλους, μηνύσεις και απειλές για “ειδικά δικαστήρια”, συνέθεταν το σκηνικό που θύμιζε περισσότερο κάλπικη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση με σκοπό τον αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα. Τελικά στήθηκαν οι 10 κάλπες και παρά την αποχή της ΝΔ από την ψηφοφορία – υπό το φόβο διαρροών – και παρά τις διακηρύξεις και τις διαβεβαιώσεις πως επιθυμεί “να χυθεί φως στην υπόθεση και να διερευνηθεί σε βάθος”, η Βουλή αποφάσισε κατ’ απόλυτη πλειοψηφία να παραπέμψει τους Σαμαρά, Πικραμένο και τους  άλλους οκτώ πρώην υπουργούς των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε προανακριτική επιτροπή.

Όλος ο κόσμος κατανοεί  πως το “πάρτι” που έστησε η φαρμακοβιομηχανία – κολοσσός, η αφαίμαξη τεράστιων ποσών από το δημόσιο ταμείο, δηλαδή από τις εισφορές των ασφαλισμένων, οι χρηματισμοί και οι εξαγορές αποτελούν πράγματι ένα από τα σοβαρότερα σκάνδαλα που έρχεται στο φως της δημοσιότητας στον τόπο. Το σκάνδαλο που βγαίνει στη δημοσιότητα δεν αποτελεί κάποια “παραφωνία” του συστήματος. Αντίθετα τέτοια φαινόμενα, που είναι σύμφυτα με το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, κάνουν την εμφάνισή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και αξιοποιούνται από κυρίαρχα τμήματα της ντόπιας – και όχι μόνο – πλουτοκρατίας για να υπηρετήσουν κάθε φορά τα δικά τους ανταγωνιστικά συμφέροντα. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Novartis που μάλιστα δεν αποτελεί ελληνικό φαινόμενο, αλλά σκάνδαλο διεθνών διαστάσεων, αφού την υπόθεση ξεκίνησε να διερευνά  το αμερικανικό FBI και σχετίζεται άμεσα με τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών για το ποια εταιρία θα αρπάξει τη λεία στο χώρο του φαρμάκου. Από την άποψη αυτή λοιπόν, η υπόθεση της Novartis δεν αποτελεί έκπληξη.

Είναι όμως πρόκληση και εμπαιγμός προς τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, η δημόσια κυνική ομολογία και παραδοχή των κομμάτων που κυβέρνησαν, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τώρα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πως όντως το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό και διαπερνά όλες τις κυβερνήσεις εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Η φαρμακευτική πολυεθνική λοιπόν κατόρθωσε να υφαρπάξει από τα χρήματα των ασφαλισμένων τεράστια ποσά με την ανοχή όλων των κυβερνήσεων. Τα στελέχη της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το κατηγορητήριο και που οι ίδιοι κατείχαν κυβερνητικούς θώκους, βρίσκονται μπροστά σε μια κραυγαλέα  όσο και προκλητική αντίφαση.

 Από τη μια πλευρά να παραδέχονται πως “σκάνδαλο υπάρχει” και την ίδια στιγμή να παρουσιάζονται ως διαμαρτυρόμενοι και να εξεγείρονται για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται!

Βέβαια κανείς στη ΝΔ δεν αναφέρεται στο γεγονός πως το σκάνδαλο της Novartis απέκτησε τεράστιες διαστάσεις πάνω στις πλάτες των εργαζομένων και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων κατασπαταλήθηκαν, έγιναν μίζες και μεταφέρθηκαν στα ταμεία του φαρμακευτικού κολοσσού. Ακόμα πιο γκρίζα γίνεται η συνολική εικόνα αν συνυπολογίσουμε πως την τελευταία δεκαετία η πολιτική των μνημονίων καταδικάζει τους ασφαλισμένους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, αυξάνοντας απανωτά τη συμμετοχή τους, για να έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, την ώρα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και τώρα του ΣΥΡΙΖΑ έκλειναν τα μάτια απέναντι στις αρπακτικές διαθέσεις των φαρμακευτικών εταιριών σαν την Novartis.

Η ΝΔ έχει ιδιαίτερα αμαρτωλό παρελθόν. Κεντρικά στελέχη της, μέχρι και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, βαρύνονται διαχρονικά με πολλά σκάνδαλα (Siemens, οφσόρ εταιρίες κλπ). Η ηγεσία λοιπόν της ΝΔ έχει κάθε λόγο να παραμένει ανήσυχη από την εξέλιξη της υπόθεσης. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την τοποθέτηση του Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής ο οποίος επιχείρησε να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της συζήτησης και να αλλάξει την ατζέντα επικεντρώνοντας για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον του προς τις εθνικές εκλογές. Μόνο που πίσω από τα φθηνά και εφήμερα πυροτεχνήματα και τσιτάτα, όπως το “αξίζουμε καλύτερα”, δεν είχε να αντιτάξει κάτι το διαφορετικό από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Δεν πρέπει να υπάρχει  καμία όμως αυταπάτη και για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ στην όλη υπόθεση. Είναι προφανές ότι μόνο “αδιάφθοροι” και “αμόλυντοι” δεν είναι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως επιχειρούν να προβληθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αξιοποιεί τώρα το σκάνδαλο της Novartis για να σηκώσει σκόνη και να αποπροσανατολίσει. Γιατί τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό είναι η συνεχιζόμενη και εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική, αφού άλλωστε πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι από τα δεκάδες προαπαιτούμενα της διαβόητης τρίτης αξιολόγησης, η τρόικα ετοιμάζεται να επισκεφτεί τη χώρα για να βάλει μπροστά το νέο γύρο βάρβαρων μέτρων με όχημα την τέταρτη κατά σειρά αξιολόγηση.

Στο δια ταύτα καμία θετική εξέλιξη δεν μπορεί να προκύψει για το λαό από την υπόθεση που τώρα βρίσκεται στην επικαιρότητα.  Όλα δείχνουν πως και το τωρινό σκάνδαλο θα ακολουθήσει την ίδια πορεία, όπως συνέβη αμέτρητες φορές στο παρελθόν και με άλλες υποθέσεις, αυτήν της συγκάλυψης και της συσκότισης, μια εξέλιξη που θα είναι προϊόν συμβιβασμού των δύο κυρίαρχων αστικών κόμματων και του συστήματος που υπηρετούν.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ