ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η ΛΑΕ για τον απολογισμό της ΠΙΝ για το έτος 2017


Η ΛΑΕ για τον απολογισμό της ΠΙΝ για το έτος 2017


Στον απολογισμό της ΠΙΝ ο Στέφανος Σαμοίλης, πρώην βουλευτής ΛΑΕ, εκπροσωπώντας την ΛΑΕ κατάθεσε τις θέσεις της για τον απολογισμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2017

“Ευχαριστώ την περιφερειακή αρχή για την πρόσκληση και την δυνατότητα που δώσατε στην ΛΑΕ να εκφράσει τις θέσεις της για το έργο της περιφέρειας το 2017
Βεβαίως να σημειώσω ότι είναι διακριτή η απουσία των βουλευτών σε μια ιδιαίτερη χρονική στιγμή όπως αυτή του απολογισμού της περιφέρειας.
Θα θέλαμε να συγχαρούμε την περιφερειακή αρχή διότι ξεμπλοκάρισε έργα τα οποία λίμναζαν για χρόνια.
Να συγχαρούμε την περιφερειακή αρχή για την θέση της ενάντια στις αποκρατικοποιήσεις (FRAPORT, ΕΡΗΜΙΤΗΣ, ΙΣΣΟΣ) αλλά και για τις ενέργειες να προσφύγει νομικά κατά της εκχώρησης των δημοσίων αεροδρομίων
Να συγχαρούμε την περιφερειακή αρχή για την αλληλεγγύη που δείχνει κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής περιουσίας
Να συγχαρούμε την περιφερειακή αρχή για κάθε θετικό της βήμα

Η ΛΑΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΗΣ ΠΙΝ ΓΙΑ:
-τον δοκιμαζόμενο Συριακό λαό και τους κατοίκους της Αφρίν που εγκαταλείπουν την περιοχή τους και έχουν χιλιάδες νεκρούς μετά την βάρβαρη εισδοχή των Τουρκικών στρατευμάτων.

-Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας ότι εάν ο Ερντογάν σταθεροποιήσει τις θέσεις του στην Αφρίν και την Συρία έρχεται και η σειρά της Ελλάδας και της Κύπρου που όμως η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου δυστυχώς σιωπά.

-στους δικαζόμενους αγωνιστές την 30/03/2018 (δύο στελέχη της ΛΑΕ και ένα στέλεχος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών ) που δικάζονται με βαρύτατες κατηγορίες διότι διαμαρτύρονταν κατά πλειστηριασμών λαϊκών περιουσιών.
Η ΛΑΕ όμως όπως εξάλλου γίνεται ή πρέπει να γίνεται, σε στιγμές απολογισμού, πιστεύει ότι πρέπει να επισημαίνονται οι αδύνατες ή και τα αρνητικές πλευρές του έργου και αυτό θα κάνουμε.

ΠΕΣΔΑ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα έχει κυλήσει πολύ νερό από τότε που εγκρίνατε τον ΠΕΣΔΑ για τον νομό Κέρκυρας, αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός είναι ανεφάρμοστος και με την σειρά του συμβάλλει στην κρίση που βιώνουμε από το 2016 με αρνητικές συνέπειες στην Δημόσια υγεία και στην Τουριστική οικονομία.
Τα κινήματα Λευκίμμης και Τεμπλονίου ζητούν την αλλαγή του ΠΕΣΔΑ Κέρκυρας ακριβώς επειδή είναι ανεφάρμοστος
Η ΛΑΕ συμπαρατάσσεται με τα κινήματα και σας καλεί να τροποποιήσετε τον ΠΕΣΔΑ του νομού

Η ΕΥΜΑΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Κύριε Περιφερειάρχη είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά εσάς επηρεάζει όμως την πορεία της περιφέρειας
Υπογράψατε ένα ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΗΣ, μαζί με τους κυβερνητικούς συνέδρους του ΣΥΡΙΖΑ στο 5ο συνέδριο της ΕΝΠΕ, που γράφεται: «είναι η περίοδος που φαίνεται ορατή η έξοδος από την μνημονιακή επιτροπεία και ότι αυτό σημαίνει θεσμικά, οικονομικά, κοινωνικά. Μια περίοδος που η αυτοδιοίκηση παρά τις δυσκολίες, αποτέλεσε με τις δράσεις βασικό κοινωνικό ανάχωμα προστασίας των πολιτών (προσφυγικό, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κλπ)».Στο προσωπικό σας μήνυμα που επισυνάπτεται στο σώμα του απολογισμού γράφεται: «Περήφανοι γιατί μετά από 3,5 χρόνια η περιφέρεια που παραλάβαμε ευρισκόμενη στην τελευταία θέση ως προς την απορρόφηση και αξιοποίηση κοινοτικών πόρων, αποτελεί πλέον μια ακμάζουσα περιφέρεια και φιγουράρει στις πρώτες θέσεις ως προς την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και στις πρώτες θέσεις ως προς την ευμάρεια των πολιτών της». Παραθέσατε δε στοιχεία αφίξεων – αναχωρήσεων στα αεροδρόμια και το κατά κεφαλήν εισόδημα της περιφέρειας

Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη
Η ανεργία στην χώρα παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις το 4ο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκε από 20,20% σε 21,20% στην δε περιφέρεια των Ιονίων Νήσων σε 24,40% καταστροφικά ποσοστά.
Οι άνεργοι στην χώρα είναι πάνω από 1,000,000
Βέβαια στο ποσοστό της ανεργίας δεν προστίθενται οι 618.000 ξενιτεμένοι επιστήμονες
Δεν αφαιρούνται ούτε οι περιστασιακά εργαζόμενοι για 250 ευρώ

Το κατά κεφαλή εισόδημα όπως γνωρίζεται περιλαμβάνει το εισόδημα όλων και των πολύ πλουσίων και των πολύ φτωχών, δεν είναι δείχτης που αποδεικνύει την ευμάρεια των πολιτών.
Πράγματι υπάρχει πλούτος και είναι εμφανής., ο οποίος ανήκει σε λίγους.
Υπάρχει όμως και φτώχεια η οποία είναι εμφανέστατη και ανήκει στους πολλούς.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι εργάζονται σε συνθήκες γαλέρας, με μισθούς πείνας σε μια εποχή που οι εργοδότες καρπώνονται μεγάλα κέρδη λόγω της μεγάλης ανόδου των αφίξεων. Την ίδια στιγμή οι εργοδότες τους καταργούν και το πενθήμερο.
Μην ξεχνάμε επίσης ότι οι θάνατοι στην χώρα και ιδιαίτερα στα Ιόνια υπερτερούν κατά πολύ των γεννήσεων και αυτό είναι ένα σοβαρό στοιχείο που πρέπει να παρθεί σοβαρά υπ’ όψη. Δεν υπάρχει μέλλον χωρίς τους νέους
Οι νέοι μας των 300 ευρώ δεν μπορούν να δημιουργήσουν οικογένεια και να μεγαλώσουν παιδιά
Αυτό είναι το «success story» που επικαλούντο οι Σαμαροβενιζέλοι και υλοποιεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμμένου
Αποδεχόμενοι αυτές τις θέσεις οδηγείτε την περιφέρεια σε επικίνδυνους δρόμους.

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
Κύριε Περιφερειάρχη είστε μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για την τροποποίηση του Καλλικράτη. Μέχρι σήμερα δεν έχετε ενημερώσει ούτε το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά ούτε και τους πολίτες των Ιονίων Νήσων για την εξέλιξη των συζητήσεων.
Η ΛΑΕ δεν συζητά θέμα τροποποίησης αλλά τάσσεται υπέρ της κατάργησης του Καλλικράτη διότι αποδείχθηκε ότι είναι το θεσμικό πλαίσιο της εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας, της εφαρμογής των μνημονίων πολιτικών στην αυτοδιοίκηση μετατρέποντάς την σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών.

ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Κύριε Περιφερειάρχη προεκλογικά η θέση σας ήταν άλλη όσον αφορά το ρόλο των ιδιωτών
Βεβαίως απορρίψατε την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων προσθέτοντας κάποιες προϋποθέσεις-σημεία τα οποία , θα έλεγα , ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση.
Το Υπουργείο όπως γνωρίζουμε αποδέχτηκε τους όρους που θέσατε.

Όμως κύριε Περιφερειάρχη οι βασικοί όροι κατά την άποψή μας είναι:
1. Η έντονη σεισμικότητα της περιοχής και το γεωλογικό ρήγμα που περνάει από το οικόπεδο 2 δυτικά της Κέρκυρας
2. Η προστασία του περιβάλλοντος
3. Ο χαρακτήρας της οικονομίας των Ιονίων και της Κέρκυρας ως τουριστικής οικονομίας
4. Το βασικότερο θα έλεγα που επισκιάζει όλα τα παραπάνω είναι ότι η χώρα είναι αποικία και δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα από τα παραπάνω. και πολύ περισσότερο να κατευθύνει τα έσοδα των εξορύξεων προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου και του Ελληνικού Λαού.
Τέλος στην όλη ιστορία της εξόρυξης των υδρογονανθράκων, ιστορία τεραστίων συμφερόντων, έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή αποδέσμευση της Ευρώπης από την Ρωσία. Μας πετούν για να μας γλυκάνουν την καραμέλα της εισφοράς του 5% υπέρ της αυτοδιοίκησης.

Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 2017
Η θέση της ΛΑΕ είναι ότι, το αναπτυξιακό συνέδριο πού έγινε στην Κέρκυρα , ήταν ένα συνέδριο παρωδία, ένα συνέδριο χωρίς συνέδρους, οργανώθηκε από την κυβέρνηση και ήλθε να καλύψει τις ανάγκες του success story που με ιδιαίτερη επιμέλεια η κυβέρνηση προπαγανδίζει για έξοδο από τα μνημόνια.

Όλοι όμως γνωρίζουμε την οικονομική καταστροφή που έχει υποστεί ο Ελληνικός Λαός (μισθοί, συντάξεις, ξενιτεμός των νέων), τα οκτώ μνημονιακά χρόνια και έπεται συνέχεια
Όλοι γνωρίζουμε τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια που θα συνεχίζουν να γονατίζουν την οικονομία και τον ελληνικό λαό

Όλοι γνωρίζουμε ότι ολόκληρη η δημόσια περιουσία έχει παραδοθεί στους δανειστές για τα επόμενα ενενήντα εννιά χρόνια, αφαιρώντας κάθε μέλλον και για τις επόμενες γενιές
Όλοι γνωρίζουμε ότι οι πάνω από πεντακόσιοι μνημονιακοί νόμοι θα ισχύουν και μετά την «έξοδο από τα μνημόνια».


Η ΛΑΕ υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει ένα πραγματικό αναπτυξιακό συνέδριο με τις δυνάμεις της περιφέρειας, με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς των Ιονίων, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την νέα γενιά, τα κινήματα και τους πολίτες.
Ένα συνέδριο που η περιφέρεια θα αναπνεύσει αέρα ελεύθερης δημιουργίας
Να σημειώσω ότι στον φετινό απολογισμό της περιφέρειας η συμμετοχή είναι πολύ μικρή όσον αφορά τους φορείς αλλά και τους πολίτες. Πρέπει να μας προβληματίσει μήπως ένας βασικός λόγος είναι ότι στο «αναπτυξιακό συνέδριο», κυβερνητικό θα έλεγα, «αποφασίστηκαν όλα» άρα τι να έλθουν να κάνουν στον απολογισμό της περιφέρειας.