ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

30 χρόνια από την έκδοση των «Αντιτετραδίων» - Σειρά εκδηλώσεων στο «Σήμα Πορείας» τον Μάρτη30 χρόνια από την έκδοση των «Αντιτετραδίων» -  Σειρά εκδηλώσεων στο «Σήμα Πορείας» τον Μάρτη

 

Συμπληρώνονται φέτος το Μάρτη 30 χρόνια από την έκδοση του περιοδικού “αντιτετράδια της εκπαίδευσης”.

 

Πρόκειται για μια έκδοση που γεννήθηκε μέσα στην καρδιά των αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος, αποτέλεσε -μέσα στα χρόνια και τις δεκαετίες που πέρασαν- ένα ισχυρό θεωρητικό, ιδεολογικό και πολιτικό οπλοστάσιο._

 

Είμαστε υπερήφανοι γιατί όλες οι μεγάλες ιδέες για την εκπαίδευση “πέρασαν” μέσα από τις στήλες των αντιτετραδίων, εμπνέοντας, ενώνοντας και οδηγώντας, γιατί ατσαλώθηκαν και δέθηκαν με τους μεγάλους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος._

 

Τρεις δεκαετίες μετά, σταχυολογούμε μόνο ορισμένα από όσα γράφηκαν και ειπώθηκαν μέσα από τις σελίδες και τις στήλες μας. “Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν & Δωδεκάχρονο Σχολείο”, “Αγώνας ενάντια στους Ταξικούς Φραγμούς στη μόρφωση” και η_κριτική στο αστικό σχολείο,_“Ενιαίο Συνδικάτο Εκπαίδευσης”,“Μόρφωση και Δουλειά για όλους”, “Κλαδική Σύμβαση εφ’ όλης της ύλης – Να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας”, “Μαζικοί – Μόνιμοι Διορισμοί Εκπαιδευτικών",__“Όχι στην Αξιολόγηση – Χειραγώγηση”.

 

_Όλα τα παραπάνω αποτελούν σήμερα τις αιχμές και τα λάβαρα του εκπαιδευτικού κινήματος, ζητούν ταυτόχρονα τη δικαίωσή τους.

 

_Τα αντιτετράδια, ζωντανό “εργαστήρι ιδεών”, δοκιμάστηκαν στη δράση και ισχυροποιήθηκαν, στους εκπαιδευτικούς αγώνες του ‘88 - ‘89, στο μαθητικό κίνημα το ‘91, στη μεγαλειώδη απεργία του ‘97, στη μάχη ενάντια στον ΑΣΕΠ το ‘98, στο πανεκπαιδευτικό κίνημα για την υπεράσπιση του Άρθρου 16, στην απεργία των Δασκάλων και των Καθηγητών το 2006, σε όλους τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος τη μαύρη δεκαετία των μνημονίων._

 

Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί το φάρο για τον “Αγωνιστή Δάσκαλο που Διδάσκει με το παράδειγμά του”._

 

Σε όλες τις περιόδους προέβαλαν με συνέπεια και ακλόνητη προσήλωση την ανάγκη για “Ταξική Ανασυγκρότηση των Σωματείων”, την “Αλλαγή των Συσχετισμών – Ενίσχυση της_εκπαιδευτικής Αριστεράς”, που περνά μέσα από την διαπάλη “Ενάντια στη ρεφορμιστική πολιτική_και τους εκφραστές της”._

 

Ταυτόχρονα, τρεις δεκαετίες τώρα, τα αντιτετράδια προβάλλουν με αποφασιστικότητα το σύνθημα “Έξω από ΕΕ και ΝΑΤΟ”, παλεύοντας για τη συγκρότηση ενός “Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ιμπεριαλιστών – ολιγαρχίας”.

 

Στα 30 χρόνια που πέρασαν, η αξιοσημείωτη αντοχή των αντιτετραδίων, η ευρεία αναγνωρισιμότητα και αποδοχή τους από Δασκάλους, Καθηγητές, Φοιτητές και Ακαδημαϊκούς, μας γεμίζει με αυτοπεποίθηση και ελπίδα, ώστε να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να υπηρετούμε το εκπαιδευτικό κίνημα και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις των καιρών, αλλά και στα νέα καθήκοντα που αυτοί υπαγορεύουν. Προχωράμε!

 

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Μάρτης 2018

 

Πέμπτη 8 Μάρτη και ώρα 7.00μμ._Συζητάμε με την αγωνίστρια εκπαιδευτικό και σύντροφό μας_Νίνα Γεωργιάδου_σε μια εκδήλωση αφιερωμένη_στη γυναίκα και την εκπαίδευση._Παράλληλα εγκαινιάζουμε έκθεση με τα σημαντικότερα εξώφυλλα των αντιτετραδίων.

 

Σάββατο 17 Μάρτη και ώρα 7.00μμ. Ο_Λευτέρης Παπαθανάσης, μάχιμος εκπαιδευτικός και μόνιμος πλέον συντάκτης στα αντιτετράδια, έρχεται από τα Γιάννενα για να_παρουσιάσει το βιβλίο του,_“ΤΕΡΜΙΝΟΥΣ – Ένα εικονογραφημένο αφήγημα για τους ανθρώπους του Εμφυλίου”. Η βραδιά θα εμπλουτιστεί με συζήτηση και θα συνοδευτεί από ζωντανή μουσική με τις ηρωικές μελωδίες του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ.

 

_Παρασκευή 23 Μάρτη και ώρα 7.00μμ. Πραγματοποιούμε την_κεντρική πολιτική εκδήλωση για να τιμήσουμε τα 30 Χρόνια των αντιτετραδίων. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι_Αγγελική Φατούρου, Γιώργος Σόφης_και_Γιώργος Καββαδίας. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρξει_προβολή ενός σύντομου βίντεο_με στιγμές του εκπαιδευτικού κινήματος και τη συμβολή των αντιτετραδιών σε αυτό.

 

Σάββατο 24 Μάρτη και ώρα 9.00μμ. Τιμάμε την 30ή επέτειο των αντιτετραδίων με μια μεγάλη μουσική βραδιά, παρέα με ζωντανή παραδοσιακή και λαϊκή μουσική.

 

Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο φιλόξενο_πολιτιστικό χώρο νεολαίας “Σήμα Πορείας” (Χαρ. Τρικούπη & Ισαύρων 29Γ)