ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων εντείνει τα προσφυγικά κύματα


Η κλιμάκωση των πολεμικών επιχειρήσεων εντείνει τα προσφυγικά κύματα


Θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο-αυτοκτονούν στη Μόρια

Δύο χρόνια μετά τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, το Μάρτη του 2016, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθούν να θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο, στην απέλπιδα προσπάθειά τους να διαφύγουν από την Τουρκία και να προσεγγίσουν ευρωπαϊκό έδαφος.

Ακόμα ένας κρίκος σε μια αλυσίδα καλοσχεδιασμένων ανθρωποκτόνων μηχανισμών, το τραγικό ναυάγιο έξω από το Αγαθονήσι, όπου 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -ανάμεσά τους παιδιά και ένα βρέφος- επιβεβαιώνει την εγκληματική αντιμεταναστευτική πολιτική του ευρωπαϊκού φρουρίου. Ακόμα μια ανακοίνωση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που υπενθυμίζει ότι τα δύο τελευταία χρόνια 500 άνθρωποι πνίγηκαν στο Αιγαίο, τετριμμένη υποκρισία από τον νέο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δ. Βίτσα, ο οποίος εκφράζει την οδύνη του, αντίστοιχος βαθύς πόνος και θλίψη από τη ΝΔ. Συνένοχοι και συμμέτοχοι στο έγκλημα, οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις υποχείρια των ιμπεριαλιστών, υποστηρίζουν τις επεμβάσεις τους, συστρατεύονται στο πλευρό των μακελάρηδων, παρέχουν κάθε διευκόλυνση στους δολοφονικούς νατοϊκούς σχεδιασμούς, παραδίδουν την εθνική κυριαρχία. Με πρόσχημα το Προσφυγικό άνοιξαν διάπλατα το δρόμο για την ενίσχυση και εδραίωση των νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο, που αποτέλεσε παράλληλα εφαλτήριο για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το Προσφυγικό, το Μεταναστευτικό είναι με χίλια νήματα δεμένα με την πιο βάρβαρη εκμετάλλευση, με την ιμπεριαλιστική θηριωδία σε κάθε γωνιά της γης. Από τη ρημαγμένη αφρικανική ήπειρο, στην ισοπεδωμένη Μ. Ανατολή. Αφγανιστάν, Λιβύη, Ιράκ, Συρία, όπου ένας λαός σφαγιάζεται εδώ και εφτά χρόνια, η χώρα του σπαράσσεται, πεδίο αναμέτρησης των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πατρίδες ερείπια, εκατομμύρια ξεριζωμένοι. Πειθήνιες και υποτελείς οι ελληνικές κυβερνήσεις, φερέφωνα των μεγάλων προστατών τους, συγκαλύπτουν τις αιτίες και εξωραΐζουν με κούφιες ψευτοανθρωπιστικές διακηρύξεις την απροκάλυπτα κτηνώδη πολιτική που υποστηρίζουν και υλοποιούν. Σε ρόλο δεσμοφύλακα που περισυλλέγει πτώματα στο Αιγαίο και στοιβάζει τους επιζώντες σε στρατόπεδα και καταυλισμούς.

Δύο χρόνια μετά, ως απότοκο της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται διπλά εγκλωβισμένοι στα εφιαλτικά κέντρα ταυτοποίησης των νησιών του Β. Αιγαίου, ενώ η μεταφορά στην ενδοχώρα γίνεται με το σταγονόμετρο. Από τη ΒΙΑΛ της Χίου, στη Σάμο και στη φρίκη του καταυλισμού της Μόρια, κέντρα που καταπίνουν ανθρώπους, αθέατους και ξεχασμένους, καταδικασμένους σε μόνιμο καθεστώς απόγνωσης και αβεβαιότητας, με όπλο τη στέρηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, βασικών μέσων επιβίωσης. Εικόνες που τσακίζουν κόκκαλα, αλλά μέσα σε αυτή την πραγματικότητα ένας ολόκληρος κόσμος παλεύει να επιβιώσει, απέναντι στην πλήρη εγκατάλειψη, στην παράνομη κράτηση, στην πείνα, στις αδιανόητες ελλείψεις σε νερό, σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στον εξευτελισμό της ανθρώπινης ζωής. Διαμαρτυρίες, εκκλήσεις, απεργίες πείνας, απόπειρες αυτοκτονίας, που πυκνώνουν ειδικά στη Μόρια, αντιμετωπίζονται με κυνισμό και αδιαφορία, ενώ οι αναπόφευκτες εντάσεις που πυροδοτούνται από τη συσσωρευμένη απελπισία, καταστέλλονται βίαια. Η συντήρηση και διαιώνιση αυτών των πανάθλιων συνθηκών αποτελεί επιλογή διαχείρισης της κυβέρνησης, κάτω από τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Για να σταλεί σαφές το μήνυμα της αποτροπής εισόδου σε κάθε κατατρεγμένο, η σιδερόφρακτη ΕΕ επιφυλάσσει συνθήκες κόλασης. 

Δύο χρόνια μετά, ο Ερντογάν, εντείνει τις απειλές και τις πιέσεις προς τις Βρυξέλλες, παραμονές της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, ότι δεν θα τηρήσει τη συμφωνία αν δεν δοθούν άμεσα τα 3 δις ευρώ, μέρος του πακέτου οικονομικής στήριξης των 6 δις, που θα λάμβανε η Τουρκία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι πρόσφυγες γίνονται μπαλάκι για ευρύτερες γεωπολιτικές διαπραγματεύσεις και παζάρια. Γερμανία και Γαλλία, ενόψει και της Συνόδου της ΕΕ τον Ιούνιο, σχεδιάζουν αναθεώρηση της συμφωνίας με την Τουρκία και τη θέσπιση μιας ακόμα πιο ασφυκτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής, με επίκεντρο την ένταση των απελάσεων, την πιο αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, αναβαθμίζοντας προς το παρόν τον έλεγχο στα δικά τους σύνορα. Ετοιμάζονται για τη νέα χειρότερη ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου που θα επιβαρύνει τις πύλες εισόδου και θα καθιστά τις υπόλοιπες χώρες υγειονομικές ζώνες, απροσπέλαστες στους ανεπιθύμητους.

Η πολυπόθητη μείωση των ροών προς την Ευρώπη πέρασε από το έμπρακτο κουρέλιασμα και τον ενταφιασμό της προσφυγικής ιδιότητας, μαζί με την στυγνή καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και ανθρωπισμού.

Η απάνθρωπη συμφωνία με την Τουρκία, που υποτίθεται θα διασφάλιζε νόμιμες οδούς διέλευσης και θα χτυπούσε τους διακινητές, είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.

Πιο επικίνδυνες διαδρομές, ενώ οι νόμιμες ουσιαστικά επιλογές για πρόσφυγες και μετανάστες είναι είτε η παραμονή στην Ελλάδα, αν εγκριθεί η αίτηση ασύλου, ή η επιστροφή στην Τουρκία, και πάντως όχι το πέρασμα στις οικονομικά ισχυρές χώρες της Ευρώπης, δηλαδή στις χώρες προορισμού.

Η Τουρκία βαφτίστηκε ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες, και εξακολουθεί σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ιθύνοντες να παραμένει μια χώρα που εγγυάται την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από την εισβολή και προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία, την ίδια ώρα που χιλιάδες άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν το Αφρίν, τον τόπο τους, παίρνοντας το δρόμο της προσφυγιάς.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ