ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Καταγγελίες ξενοδοχοϋπαλλήλων για απολύσεις και εκφοβισμό
Καταγγελίες  ξενοδοχοϋπαλλήλων για απολύσεις και εκφοβισμό

Παραβιάσεις τις εργατικής νομοθεσίας καταγγέλλει ο Σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων και τρία ακόμα επιχειρησιακά σωματεία ξενοδοχοϋπαλλήλων, του mediteraneo, του Sunshine και του Sandy από το ξενοδοχείο MAYOR LA GROTTA VERD, στον Άη Γόρδη.

Το σωματείο κάνει λόγο για απολύσεις 15 εργαζομένων που συμμετείχαν στην σύσταση επιχειρησιακού σωματείου στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο και έντονο εκφοβισμό των υπολοίπων τους οποίους προσπάθησαν να εξαναγκάσουν να κινηθούν νομικά εναντίον του νεοσυσταθέντος σωματείου. Αναφέρονται στην άσκηση πιέσεων ώστε να αποτραπεί η συμμετοχή των ξενοδοχοϋπαλλήλων αλλά και να εξασφαλιστεί η εναντίωσή τους ακόμα και νομικά προς το νεοσύστατο επιχειρησιακό σωματείο. Το καταστατικό του κατατέθηκε στο Ειρηνοδικείο στις 14/3.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, αναφέρουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα ξενοδοχεία με τις περισσότερες κρατήσεις και έχει μεγάλη κερδοφορία. Παρόλα αυτά χρωστάει στους εργαζόμενους οι οποίοι υποχρεώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι να οργανώσουν απεργιακές κινητοποιήσεις για να λάβουν τους μισθούς τους.

Την Παρασκευή 16/3/2018 κοινοποίησαν τις 15 απολύσεις, τις οποίες χαρακτηρίζει ομαδικές και παράνομες, ενώ το Σάββατο κάλεσαν στο κλειστό ξενοδοχείο, μέρος των εργαζομένων με διάφορες προφάσεις (όπως καθαρισμός, γνωριμία κα). Εκεί οι εργαζόμενοι αντίκρισαν σε πλήρη σύνθεση την διευθυντική ιεραρχία η οποία είχε οργανώσει σκηνικό ανάκρισης όπου κάθε εργαζόμενος οδηγούταν ένας-ένας από τους προϊστάμενους στην υπεύθυνη, η οποία απαιτούσε από τον εργαζόμενο να της υπογράψει δήλωση περί δήθεν παράνομης σύστασης του επιχειρησιακού σωματείου και αποποίηση της ιδιότητας του μέλους.

Σύμφωνα πάντα με την κοινή ανακοίνωση των σωματείων, το καλοκαίρι του 2017 οι εργαζόμενοι πέτυχαν της υπογραφή συλλογικής σύμβασης, την αύξηση των μισθών στις καμαριέρες και την προβλεπόμενη κατοχύρωση των δικαιωμάτων υπερωριακής εργασίας. Η MAYOR είχε τον περασμένο Οκτώβριο δεσμευτεί να εξοφλήσει αναδρομικά μέχρι την έναρξη της σεζόν του 2018 όλες τις μισθολογικές διαφορές του καλοκαιριού 2017 που προέκυπταν από την έως πρότινος, μη εφαρμογή της σύμβασης. «Αυτήν τη δέσμευση δεν θέλει να υλοποιήσει και να συνεχίσει την πολιτική καθυστέρησης των μισθών», επισημαίνουν τα εργατικά σωματεία.Το σωματείο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δίνει το πρώτο ραντεβού την Τρίτη 20 Μάρτη στις 6:30 το απόγευμα στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σαρόκο και το επόμενο ραντεβού στη Γενική Συνέλευση των ξενοδοχοϋπαλλήλων την Δευτέρα 26 Μάρτη στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο.