ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

PRANZO CHANIOTI - Εκλεκτός οίνος ερυθρός ξηρός από τα Κύθηρα


Κυθήριοι δε όψω, τυρώ χρώνται και σύκοις. Φέρει γαρ η νήσος πολλά. Και μέλι και οίνον. Φιλάργυροι δ΄εισίν και φιλόπονοι τα μάλιστα. Ηρακλείδης ο Ποντικός, 4ος αι. π.Χ.

Η Παλιόπολη είναι αναμφισβήτητα η πιο ευνοημένη περιοχή των Κυθήρων. Εκτός από την αρχαιολογική και ιστορική σημασία της, η περιοχή φημίζεται για το τερπνό τοπίο της, το ήπιο κλίμα της, για τον εύφορο κάμπο της και τις εξαιρετικές ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών και οινοποιήσιμων (Φωκιανό). Όλοι οι περιηγητές που πέρασαν από τα Κύθηρα επί Βενετοκρατίας και επί Αγγλοκρατίας στις εντυπώσεις τους αναφέρουν τον κάμπο της Παλιόπολης κατάφυτο από αμπέλια. Η επικρατέστερη ποικιλία είναι ο μαύρος και ξανθός αρικαράς (Φωκιανό), το κόκκινο σταφύλι που τρώγεται και ως επιτραπέζιο, αλλά δίνει και το εκλεκτό αρωματικό κρασί. Ο φημισμένος και χιλιοτραγουδισμένος Παλιοπολίτικος μαύρος αρικαράς (Φωκιανό), το πρώιμο
σταφύλι, κάποτε φορτωνόταν σε καΐκια για την αγορά του Πειραιά, όπου ήταν περιζήτητος.
«Στον κάμπο της Παλιόπολης αμπέλι θα φυτέψω και στην αρχαία Σκάνδεια κοχύλια θα ψαρέψω. Απ’ το Παλιοπολίτικο το πρώιμο σταφύλι παίρνανε χρώμα οι κοπελιές και βάφανε τα χείλη»

Η οικογένειά μας πάνω από τρεις αιώνες «πάππου προς πάππου» παράγει κρασί με γεύση και άρωμα. Το μικροκλίμα της περιοχής, η προσεκτική διαχείριση του κρασιού στο οινοποιείο και η ωρίμανση του σε καινούργια δρύινα βαρέλια, συντελεί ώστε να εξελιχθεί ευγενικά ο χαρακτήρας του.
Μέτριας έντασης ερυθρό χρώμα. Αναδύει αρώματα κόκκινων φρούτων (ρόδι, μούρα), βοτάνων, σε διακριτικό φόντο βανίλιας και καπνού. Τέλος αφήνει μαλακή γεύση στο στόμα, γεμάτη με ήπιες ευγενικές τανίνες. Οίνος με κλασικό μεσογειακό ταμπεραμέντο, άρρηκτα συνδεδεμένος με τ’ αρώματα του τόπου μας.
Τοπικός μύθος αναφέρει, ότι σε ένα πράντζο (συμπόσιο) αν ριγκλώσεις (γεμίζω μέχρι τα χείλη) το ποτήρι με κρασί από του Xανιώτη, θα κάνεις αρσενικό παιδί. Παρουσία τυχόν ιζήματος οφείλεται σε
φυσική κρυστάλλωση-καταβύθιση Πίνεται ευχάριστα μέχρι 18 C.

Ο Παλιοπολίτικος μαύρος αρικαράς PRANZO CHANIOTI οινοποιήθηκε και εμφιαλώθηκε στα Κύθηρα.

ΟΙΝΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ | RED DRY WINE | RotWEIN tRockEN |
 VIN ROUGESEC | VINO ROSSO SECCO 
mstratigou@yahoo.com 
skordilisg@yahoo.com 
pranzo chanioti T. +30 27360 33627 | Μ. +30 6934 028 708 | Μ. +30 694490 8594