ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Προχωρά βήμα-βήμα η υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την πΓΔΜ


Προχωρά βήμα-βήμα η υλοποίηση  του αμερικανικού σχεδίου για την πΓΔΜΣυνεχίζεται το παζάρι για το ονοματολογικό των Σκοπίων και οι διεργασίες αναζήτησης μιας συμφωνίας ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, τον Ιούλη στις Βρυξέλλες,

Η όλη επιχείρηση κινείται στα πλαίσια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, με στόχο να ξεκλειδώσει η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, αλλά και ευρύτερα οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Παρά τις δυσκολίες που εκφράστηκαν έντονα στο εσωτερικό της πΓΔΜ, όπου επανενεργοποιήθηκε ο ρώσικος παράγοντας σε αντιπαράθεση με τον αλβανικό (διάβαζε αμερικάνικο), φρενάροντας την προώθηση του αμερικανόπνευστου συμβιβασμού, οι δύο πλευρές φαίνεται πως έχουν καταστρώσει εναλλακτικό σχέδιο ώστε να διατηρήσουν ζωντανές τις διαβουλεύσεις, ακόμα κι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέσα σε αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Για να κάμψει αυτές τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας του, ο πρωθυπουργός της, Ζάεφ, απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, αν προηγουμένως δεν επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, εκτιμώντας σαν πιθανότερο το ενδεχόμενο να λάβει η πΓΔΜ καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο ΝΑΤΟ. Τα σημεία τριβής που εστιάζει η κάθε χώρα είναι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «erga omnes» (για όλες τις χρήσεις) και η αλλαγή Συντάγματος για την Ελλάδα και η προστασία της ταυτότητας και της γλώσσας για την πΓΔΜ.

Με βάση όσα προβλέπονται στο Σύνταγμα της πΓΔΜ, η διαδικασία αυτή είναι σύνθετη και πολύμηνη και απαιτεί συσχετισμούς στη Βουλή των Σκοπίων που σήμερα δεν υπάρχουν. Στο τραπέζι φαίνεται ότι βρίσκεται πρόταση σύμφωνα με την οποία στη διεθνή συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα αναλαμβάνεται δέσμευση για τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ, καθώς και για δρομολόγηση των σχετικών διαδικασιών, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2019. Με βάση την πρόταση αυτή, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούλη, μπορεί να δοθεί στην πΓΔΜ «αναβαθμισμένη» σχέση με τη λυκοσυμμαχία, αλλά και ρητή δέσμευση για πλήρη ένταξη μόλις η αναθεώρηση του Συντάγματος ολοκληρωθεί.

Σε αυτό το «πάρε-δώσε» η πλευρά της πΓΔΜ δείχνει να αρνείται αλλαγές στο Σύνταγμά της, προκειμένου να απαλειφθούν αλυτρωτικά στοιχεία, στην Αθήνα αρμόδιοι παράγοντες φαίνεται να καλοβλέπουν μια αναθεώρηση τουλάχιστον του άρθρου 49 του Συντάγματος της πΓΔΜ, ώστε να γίνεται λόγος για «απόδημους πολίτες» των Σκοπίων.

Έντονο παραμένει το αμερικανικό ενδιαφέρον, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Ο Αμερικανός πρέσβης στη πΓΔΜ, Jess L. Baily, εκτίμησε ότι «η ένταξη της "Μακεδονίας" στη Συμμαχία είναι πιο εφικτή» και θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των διαφόρων «προκλήσεων», μεταξύ των οποίων, των «απερίσκεπτων ενεργειών της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για υπονόμευση των δυτικών θεσμών, όπως το ΝΑΤΟ».

Αποκαλυπτική ήταν και η τοποθέτηση του αμερικανού αξιωματούχου, Ντέιβιντ Φίλιπς, διευθυντή του Προγράμματος Οικοδόμησης Ειρήνης και Δικαιωμάτων στο Ινστιτούτο Μελέτης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου «Κολούμπια», επικεφαλής του Προγράμματος Διαλόγου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, πρώην υψηλόβαθμου συμβούλου στο αμερικανικό ΥΠΕΞ και στον ΟΗΕ, επικεφαλής προγράμματος «οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανάμεσα στις δύο χώρες, σε ειδική εκδήλωση που έγινε πρόσφατα στην Αθήνα. Μίλησε συγκεκριμένα για το τριετές πρόγραμμα του αμερικανικού πανεπιστημίου που διέθεσε ένα «σημαντικό ποσό» για τη «βελτίωση των διμερών σχέσεων Ελλάδας - πΓΔΜ», στο πλαίσιο του οποίου αναπτύχθηκαν «πρωτοβουλίες διασυνοριακής συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ», που έφερε σε επαφή βιομηχάνους, πολιτικούς, δημάρχους, δημοσιογράφους, πανεπιστήμια και πολίτες των δυο χωρών.

Στα πλαίσια αυτά έγινε στις 12 Απρίλη στην Αχρίδα συνάντηση των Υπ. Εξ. Ελλάδας-πΓΔΜ, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις των δυο υπουργών, με τον Ν. Κοτζιά να δηλώνει: «Κάναμε τα βήματα που μπορέσαμε να κάνουμε σήμερα, θετικά, και πάντα ελπίζουμε και οι δύο μας να τα καταφέρουμε να κάνουμε και τα μεγάλα, τα πιο δύσκολα, να τα κάνουμε εύκολα» και τον Ν. Ντιμιτρόφ να επιβεβαιώνει : «Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε κάποια ζητήματα, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν σε κάποια άλλα. Συζητήσαμε για πρώτη φορά το χρονοδιάγραμμα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συμφωνία για το θέμα του ονόματος».

Η «βήμα-βήμα» προσέγγιση των δυο πλευρών θα συνεχιστεί με νέες συναντήσεις των δυο υπουργών στη Θεσσαλονίκη, στην τετραμερή διασυνοριακή στις 3-4 Μαΐου και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, ενώ ανάλογα με την «πρόοδο» των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείεται συνάντηση και με τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μ. Νίμιτς, ή ακόμη και συνάντηση των δυο πρωθυπουργών Τσίπρα-Ζάεφ.

Το προηγούμενο διάστημα ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τα ελληνικά κόμματα, από τα οποία δεν προέκυψαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις στις θέσεις τους, ενώ στη «μίνι» περιοδεία του στα Δ. Βαλκάνια στο διήμερο 11 - 12 Απρίλη, συναντήθηκε στο Βελιγράδι με τη σερβική ηγεσία και στην Πρίστινα με τον Πρόεδρο του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μια από τις 5 χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία του Κοσόβου»(;!). «Η χώρα μου, η Ελλάδα, συναισθάνεται την ευθύνη που έχει για τη σταθερότητα και ασφάλεια της περιοχής και συνεργάζεται με τη Σερβία προς μία τέτοια κατεύθυνση», δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, επιδιώκοντας να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή για τη «διευθέτηση» των διαφορών και διεκδικώντας για την ελληνική κυβέρνηση αναβαθμισμένο «ρόλο» στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή.

Οι όποιες συμφωνίες γύρω από το όνομα των Σκοπίων, υπό τη ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα, όχι μόνον δεν θα διασφαλίσουν τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά απεναντίας θα οξύνουν τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και θα αυξήσουν τους κινδύνους για τους λαούς της περιοχής, που θα πρέπει να αναπτύξουν τον δικό τους αντιιμπεριαλιστικό - αντιπολεμικό - αντιεθνικιστικό - διεθνιστικό αγώνα.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ