ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Γιγαντιαία προπαγανδιστική επιχείρηση εξαπάτησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης - Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολη


Γιγαντιαία προπαγανδιστική επιχείρηση εξαπάτησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης - Εκρηκτική η κατάσταση στη Μέση Ανατολη

Τα σκυλιά του πολέμου απειλούν

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η πολεμική σύγκρουση στη Συρία ύστερα από την εξαπόλυση πυραυλικής επίθεσης από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία στις 9 Απρίλη, ενάντια σε στρατιωτική βάση στη συριακή πόλη Χομς με δεκάδες νεκρούς, και μπροστά στις ανοιχτές εξαγγελίες για ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ( Γαλλία, Βρετανία κ.α.), με αφορμή καταγγελίες από τη ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» ( στήθηκε το 2013 από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες), για επίθεση με χημικά όπλα από τον συριακό στρατό κατά αμάχων στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα.

Παρόμοιες, επανειλημμένες καταγγελίες στο παρελθόν, συνοδευόμενες από άφθονο προπαγανδιστικό υλικό, αποδείχθηκαν ψευδείς και προβοκατόρικες και αξιοποιήθηκαν για την εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος της Συρίας, όπως συνέβη πριν ένα χρόνο από τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Σύμφωνα με αναλυτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Λαϊκός Δρόμος, η άμεση υιοθέτηση από όλα τα δυτικά ιμπεριαλιστικά κράτη αυτής της φύσης των καταγγελιών, χωρίς να έχει προηγηθεί η παραμικρή έρευνα, δείχνει τη στημένη προβοκάτσια. Κανένα όφελος δεν μπορούσε να έχει η κυβέρνηση της Συρίας από τη χρήση χημικών όπλων, όταν ήταν υπόθεση ωρών η απελευθέρωση του τελευταίου θύλακα της Ντούμα και η ήττα των δυτικών λακέδων στον πόλεμο που μαίνεται επτά χρόνια, όπως και πράγματι συνέβη, και πολύ περισσότερο όταν γνώριζε ο Άσαντ πως η χρήση χημικών από την πλευρά της Συρίας αποτελούσε την ιδανική αφορμή για την εξαπόλυση επίθεσης από τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Η πρόθεση των δυτικών ιμπεριαλιστών να εξαπολύσουν άμεσα πυραυλική επίθεση, πριν οι ειδικοί του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων έρθουν στην περιοχή να ερευνήσουν τις καταγγελίες, δείχνει εκτός των άλλων πως θα ήθελαν με την πυραυλική επίθεση να καταστραφούν και οι αποδείξεις ότι καμιά χρήση χημικών όπλων δεν έγινε, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Συρίας και της Ρωσίας, και πως πρόκειται για προβοκάτσια.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι τώρα μια γιγαντιαία προπαγανδιστική επιχείρηση εξαπάτησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης έχει στηθεί, παρόμοια με αυτήν που έστησαν το 2003 οι ΗΠΑ για τα «όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ», προκειμένου να εξαπολύσουν τον πόλεμο και να καταστρέψουν τη χώρα. Έτσι ο Τραμπ προχωρεί σε πολεμοχαρείς δηλώσεις, μέσω tweet, του τύπου: «Να ετοιμάζεται η Ρωσία, οι πύραυλοι έρχονται, όμορφοι, καινούργιοι και έξυπνοι» και στην περιοχή συγκεντρώνονται αεροπλανοφόρα και πολεμικά πλοία κάθε είδους, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκρούονται ΗΠΑ και Ρωσία, με τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση να καταγγέλλουν μία αναμενόμενη προβοκάτσια με χημικά όπλα.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία, οι εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο, αφού προωθείται μια στρατιωτική επίθεση, που εντάσσεται στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με τη Ρωσία, που με τη στρατιωτική και πολιτική της εμπλοκή στην πλευρά της Συρίας, και με τον άξονα με Ιράν και Τουρκία, έχει αυξήσει σημαντικά την γεωπολιτική της παρουσία όχι μόνο στη Συρία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχει εντείνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, και όχι μόνον δεν οδηγεί σε απόσυρση δυνάμεων από την περιοχή, αλλά το αντίθετο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει πάνω από 20 στρατιωτικές βάσεις στην Ανατολική Συρία, ενώ οι ελεγχόμενοι από αυτούς μισθοφορικοί στρατοί και αντικαθεστωτικές οργανώσεις, με πρόσχημα τον ISSIS, εξακολουθούν και πολεμούν τον συριακό στρατό.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, πριν ένα χρόνο, πάλι με αφορμή υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων, δεκάδες πύραυλοι είχαν εκτοξευθεί από αμερικάνικα πλοία στη Μεσόγειο ενάντια στη συριακή βάση Σαϊράτ. Μόνο που τότε οι Ρώσοι είχαν προειδοποιηθεί από τους Αμερικάνους και είχαν απομακρυνθεί από τη στρατιωτική βάση για να μην έχουν απώλειες και να τους αφήσουν να κάνουν τη «δουλειά» τους, ενώ τώρα, ένα χρόνο μετά, που αρκετό νερό κύλησε στο αυλάκι του πολέμου, οι Ρώσοι δηλώνουν έτοιμοι να καταρρίψουν τους αμερικάνικους πυραύλους με τα αντιπυραυλικά τους συστήματα, αφήνοντας να εννοηθεί μάλιστα πως θα πλήξουν και τα κέντρα εκτόξευσης.

Η προειδοποίηση αυτή ότι θα ενεργοποιηθούν τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα φαίνεται πως δημιούργησε προβλήματα και ρωγμές στο στρατόπεδο της Δύσης για τους στόχους τής επίθεσης και ποιους θα συμπεριλάβει μια τέτοια επίθεση. Αν αυτή θα αφορά μόνο τη Συρία, όπως θέλει η Γαλλία, ή θα συμπεριλάβει και το Ιράν όπως σχεδιάζουν οι ΗΠΑ.

***

Την ίδια στιγμή η Τουρκία, με πρόσχημα το Κουρδικό ζήτημα και με την ανοχή της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ιράν, έχει εισβάλει στη Βόρεια Συρία, διεκδικώντας και αυτή ρόλο και μερίδιο από μία υπό διαμελισμό Συρία. Κατά τα άλλα στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, περίσσεψαν οι διακηρύξεις για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Συρίας.

Οι Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, ισχυρίστηκαν ότι επιδιώκουν την «εξεύρεση πολιτικής λύσης» στον πόλεμο της Συρίας και επιθυμούν τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της πολύπαθης χώρας. Αυτό, ωστόσο, οι τρεις προσπαθούν να το πετύχουν κλιμακώνοντας τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, προωθώντας ευρύτερα, μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά σχέδια, που επί του παρόντος συγκλίνουν σε κάποια σημεία, αλλά αργότερα δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμη και σε τροχιά σύγκρουσης.

Οι Τούρκοι φαίνονται διατεθειμένοι να κλιμακώσουν τις χερσαίες επιθέσεις στη Βόρεια Συρία. Μετά την κατάληψη του Αφρίν στις 18 Μάρτη, επιδιώκουν να καταλάβουν και άλλες κουρδικές περιοχές, όπως π.χ. οι πόλεις Ταλ Ριφάατ και Μάνμπιτζ, όπου βρίσκονται ειδικές δυνάμεις και στρατεύματα από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία. Εντούτοις, τις τελευταίες μέρες στο Μάνμπιτζ παρατηρείται έντονη στρατιωτική κινητικότητα με πληροφορίες να αναφέρουν αύξηση των Γάλλων κομάντος, αύξηση των χαρακωμάτων, των παρατηρητηρίων ελέγχου και τη δημιουργία δύο νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην πόλη.

***

Η επαπειλούμενη στρατιωτική κλιμάκωση από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στοχεύει στον περιορισμό της ρωσικής παρουσίας και στην εξασφάλιση ισχυρών διαπραγματευτικών όρων για τους μελλοντικούς συσχετισμούς στην περιοχή. Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο όνομα των λαών και σε βάρος τους, και σαν τέτοια πρέπει να καταγγελθούν από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το οποίο πρέπει να δυναμώσει και να αναβαθμίσει τη δράση του, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, έχοντας ευθυγραμμιστεί με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, έχει μετατρέψει την χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό μας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Λαϊκού Δρόμου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ευθυγραμμισμένη με το δόγμα «ανήκομεν εις την Δύσιν». Υπηρετεί πειθήνια τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, παρέχοντας στις ΗΠΑ υπηρεσίες ανεμπόδιστης και διευρυνόμενης επιθετικής δραστηριότητας από τη βάση της Σούδας και προσφορές για άνοιγμα και άλλης στρατιωτικής βάσης στην Κάρπαθο. Η γραμμή αυτή, προσαρμογής στις διεθνείς γεωστρατηγικές, πολιτικές, οικονομικές και ενεργειακές επιδιώξεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, έχει σαν αποτέλεσμα να σπρώχνει τη χώρα μέσα στη δίνη των καταστροφικών και επικίνδυνων συνεπειών της ιμπεριαλιστικής πολιτικής. Φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στα θερμά μέτωπα της πολεμικής ανάφλεξης, σε αντιπαράθεση με γειτονικές χώρες που δέχονται την επίθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ενάντια στους πολέμους, στις επεμβάσεις, στη ληστρική οικονομική εκμετάλλευση, στις καταστροφές ολόκληρων χωρών και περιοχών, είναι ανάγκη να αναπτυχθεί ο πιο πλατύς αγώνας για το ξεσκέπασμα, το σταμάτημα και την αποτροπή τους. Για την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και το διώξιμο των αμερικάνικων βάσεων. Η ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα εκπληρώσει αυτόν το στόχο και θα σταθεί αλληλέγγυο στους λαούς θύματα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής προβάλλει σαν βασικό καθήκον.

Η πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική είναι αξεχώριστη από την πάλη ενάντια σε αυτούς που την υπηρετούν και τη στηρίζουν μέσα στη χώρα μας, εφαρμόζοντας πολιτική εξάρτησης και εθνικής υποτέλειας.

ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ