ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Η μαγεία της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα με την Ένωση των Φιλαρμονικών της Πόλης
Το μήνυμα «Η μουσική ενώνει» έκαναν πράξη τις μπάντες των τριών Φιλαρμονικών της πόλης της Κέρκυρας (Παλαιά Φιλαρμονική, Φιλαρμονική «Μαντζάρος» και Φιλαρμονική «Καποδιστριας»).

Σήμερα μετά την ολοκλήρωση της Λιτανείας του Αγίου Σπυρίδωνα, οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών ενωμένες σε ενιαίο Μουσικό Σώμα παρέλασαν, με τον κόσμο ενθουσιασμένο να χειροκροτάει.

Υπενθυμίζουμε ότι κοινές εμφανίσεις των Μουσικών Σωμάτων της Παλαιάς Φιλαρμονικής και της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» είχαν πραγματοποιηθεί πριν από σχεδόν είκοσι έτη, σε συνέχεια ανάλογων κινήσεων κατά την προπολεμική περίοδο. Επίσης, κατά τη διάρκεια των πάλαι ποτέ Μπαντιστικών Φεστιβάλ της δεκαετίας του 1990, με αφορμή τους εορτασμούς της 21ης Μαΐου, τα ίδια μουσικά σύνολα απέδιδαν από κοινού εμβληματικά μουσικά έργα.Η Ένωση των Φιλαρμονικών της Πόλης, με 500 και πλέον μουσικούς, ήταν σήμερα το φαντασμαγορικό event που ακολούθησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Λιτανείας της Κυριακής των Βαΐων στην Κέρκυρα.
Μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της πασχαλινής περιόδου οι τρεις μπάντες των Φιλαρμονικών ενωμένες σε ενιαίο μουσικό σώμα παρέλασαν ακολουθώντας τη διαδρομή Μποσκέτο-Παλάτι-Λιστόν-Νικηφόρου Θεοτόκη-Πίνια, παίζοντας το εμβατήριο "Κέρκυρα" του Νικολάου Φαναριώτη

Κάθε χρόνο, την Κυριακή των Βαΐων, μετά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, σε ένδειξη ανάμνησης και τιμής στον Άγιο Σπυρίδωνα, τελείται μεγάλη λιτανεία σε όλη την παλαιά πόλη της Κέρκυρας και διαβάζεται δεητική ευχή στο σημείο όπου βρίσκονταν τα παλαιά τείχη της πόλης και ο μη σωζόμενος σήμερα ναός του Αγίου Αθανασίου.

Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, το 1630 με θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Σπυρίδωνος σώθηκε η Κέρκυρα από πανώλη, από τη φοβερή θανατηφόρα λοιμική νόσο. Η αρρώστια, όπως αναφέρουν ιστορικές πηγές, ξεκίνησε στην Κέρκυρα τον Οκτώβριο του 1629. Μεταδόθηκε από ένα πλοίο που έφτασε στην Κέρκυρα από την Ιταλία.


Τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνα

Ο Άγιος Σπυρίδωνας γιορτάζεται στην Κέρκυρα τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων για τους κατοίκους του νησιού.
Την Κυριακή των Βαΐων σε ανάμνηση του 1630 όπου έσωσε το νησί από την πανώλη.
Το Μεγάλο Σάββατο, που γίνεται η λιτανεία σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από τον λιμό το 1550.
Την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (Πρωτοκύριακο) σε ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από μία θανατηφόρα χολέρα το 1673 και στις 11 Αυγούστου σε ανάμνηση της λύσης της πολιορκίας του νησιού από τους Τούρκους.

ΠΗΓΗ: Στοιχεία από το ρεπορτάζ enimerosi.com & corfutvnews.gr