ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κινδυνεύει με κατάρρευση το ιστορικό μνημείο της Ανουντσιάτα Κέρκυρα: Κινδυνεύει με κατάρρευση το σημαντικό ιστορικό μνημείο  της Ανουντσιάτα
  
Ένα από τα πιο σημαντικά και με μεγάλη ιστορική σημασία μνημεία της Κέρκυρας, το καμπαναριό της Ανουντσιάτα, τμήμα της καθολικής εκκλησίας της Λοντσιάδας του 14ου αιώνα που ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταρρέει.

Μέσα στο ναό ήταν θαμμένα τα λείψανα των στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στη ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571. Εδώ εκκλησιαζόταν ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες που έλαβε μέρος στη ναυμαχία. Σήμερα υπάρχει μόνο το καμπαναριό που καταρρέει. Έκθεση της Πολεοδομίας της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης –Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών, με ημερομηνία 26 Φεβρουαρίου 2018, διαπιστώνει φθορές στην κατασκευή που είναι δυνατόν να προκαλέσουν κατάρρευση του καμπαναριού ή τμημάτων του με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους πεζούς που περνάνε από εκεί και για τους εργαζόμενους στις διπλανές επιχειρήσεις.

Παρόλο που και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τον περασμένο Δεκέμβριο στο περιβόητο Αναπτυξιακό Συνέδριο των Ιονίων Νήσων είχε υποσχεθεί ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες αποκατάστασης και η Υπ. Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, ένα χρόνο πριν σε συνάντησή της με το Δήμαρχο Νικολούζο επίσης υποσχέθηκε τη σωτηρία του μνημείου, παρ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. (Να σημειώσουμε ότι η παλιά πόλη της Κέρκυρας είναι στον κατάλογο της UNESCO σαν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

     H χώρα μας ποτέ δεν ήταν πρωτοπόρα στην προστασία των μνημείων της και της πολιτιστικής της κληρονομιάς, ακόμα περισσότερο αυτά τα δίσεκτα και βάρβαρα χρόνια των μνημονίων. Σχετικά πρόσφατα κατέρρευσε το γεφύρι της Πλάκας και παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων και του ίδιου του πρωθυπουργού δεν είναι ορατή η επανακατασκευή του, και πριν από λίγο καιρό κατέρρευσε και το Θεογέφυρο, αυτό το μνημείο της φύσης στον ποταμό Καλαμά. Η αδιαφορία των αρμοδίων για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας καλά κρατεί. Μια αίσθηση απώλειας έχει δημιουργηθεί στον ελληνικό λαό και κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο έντονη.


ΠΗΓΗ: ΛΑΪΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ