ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Με χορούς και τραγούδια το «τσούγκρισμα τ' αυγού» από Αργυραδίτες και φίλους στην Αθήνα με Γιάννη – Γιώργο – Ναπολέοντα Σκολαρίκη - «Φαιάκων Ωδή» & Χορευτικό ΚΕΕ! ΦΩΤΟ (18)
Με χορούς και τραγούδια το «τσούγκρισμα τ΄αυγού» από Αργυραδίτες και φίλους στην Αθήνα με Γιάννη – Γιώργο – Ναπολέοντα Σκολαρίκη - «Φαιάκων Ωδή» & Χορευτικό ΚΕΕ! ΦΩΤΟ (18)

Την πιο μαζική, πάνω από 170 άτομα, και πιο μελωδική εκδήλωση των τελευταίων δεκαετιών , για το ¨τσούγκρισμα τ΄αυγού¨ , πραγματοποίησε ο Σύλλογος των εν Αττική Αργυραιτών  την Κυριακή (6/5) το πρωί στο πάρκο της ΙΜ Δαφνίου, στο κέντρο «γιορτή», σε ένα καταπράσινο και πανέμορφο περιβάλλον, συνεχίζοντας μία πολυετή παράδοση. Περισσότεροι από 170 Αργυραδίτες και φίλοι του Συλλόγου μας  τίμησαν με την παρουσία τους για μια ακόμα φορά δημιουργώντας μια φιλική, κερκυραϊκή ατμόσφαιρα χαράς και ουσιαστικής επικοινωνίας.
Εκτός από αντιπροσωπείες κερκυραϊκών πολιτιστικών συλλόγων από όλο το νησί, συμμετείχαν καλλιτεχνικά σύνολα από τη χορωδία «Φαιάκων Ωδή» της ΟΣΚΑ και το χορευτικό της Κερκυραικής Ένωσης Ελευσίνας μαζί με την διακεκριμένη μουσική οικογένεια Σκολαρίκη - για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αφιλοκερδώς.
Μας προσέφεραν όμορφες ώρες αληθινής ψυχαγωγίας και διασκέδασης με πολύ κέφι και χορό. Μιά πολιτιστικήανάσα, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα από τον Γιώργο Καββαδία (Μπέκο) και την παρουσίαση των μουσικών συνόλων και του χορευτικού συγκροτήματος.

Η  χορωδία «Φαιάκων Ωδή» που έχει ιδρυθεί στο πλαίσιο της ΟΣΚΑ εδώ και ενάμισυ χρόνο με την καθοδήγηση του μαέστρου Γιάννη Θεοδωρόπουλου έχει μια εξαιρετική παρουσία σε πολλές εκδηλώσεις φορέων της Κέρκυρας και όχι μόνο. Αξίζει να αναφερθούμε στον σημαντικό ρόλο της επιτροπής της χορωδίας που τη συγκροτούν οι: : Γιώργος Κοσκινάς Σόλης, Γιάννης Μπάνος, Ελένη Δαφνή, Βασίλης Τριβυζάς, Νίκος Καλούδης , Μιχάλης Τόμπρος.
Με τραγούδια, όπως (Υ)Παπαντή, Λαλούν τα αηδόνια και άλλα έκαναν το κοινό να νιώσει «μια μαγεμένη ανατριχίλα» και να χειροκροτήσει με ενθουσιασμό τα αηδόνια της Κέρκυρας.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι Συλλόγων:
Αλεξάνδρα Μπουνιά, πρόεδρος Συλλόγου Αττικής Θιναλίου, Νίκος Καλούδης, Πρόεδρος Συλλόγου Αττικής Άνω Κορακιάνας, Γιάννης Αργυροκαστρίτης, Α ντιπρόεδρος Φαιάκων Ένωσης – Ιόνιος Πολιτισμός – Γράμματα και Τέχνες. Η Αγγελική Νίνου Κορακιανίτη με τον σύζυγό της Σπύρο Κορακιανίτη. Η ΟΣΚΑ χαιρέτησε την εκδήλωση και συνεχάρη τον Σύλλογο των εν Αττική Αργυραδιτών.

Έντονη και η παρουσία του χορευτικού τμήματος της Κερκυραϊκής Ένωσης Ελευσίνας με τις ωραίες κερκυραϊκές φορεσιές. Τα κορίτσια με την καθοδήγηση της δασκάλας τους  Μαρίας Βαλαβάνη ενθουσίασαν με τους χορούς τους αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα. Άλλωστε το 16μελες χορευτικό συγκρότημα έχει μια πλούσια διαδρομή. 

Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος της Κερκυραϊκής Ένωσης Ελευσίνας , ο Άγιος Σπυρίδων, Θεόφιλος Δολιανίτης, ο αντιπρόεδρος Μάριος Ιωάννου, η Ταμίας Λύγκου Ειρήνη και ο Μανούσος Βαλσαμάκης, Διευθυντής της Αστυνομίας Δυτικής Αττικής. Η Κερκυραϊκή Ένωση Ελευσίνας με πλούσια πολιτιστική δράση ξεχωρίζει διοργανώντας σημαντικές εκδηλώσεις, όπως τη μέρα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνα, των Βαϊων με φιλαρμονική και πολλές άλλες που δίνουν έντονο κερκυραϊκό χρώμα.


Το Δ.Σ. του συλλόγου Αργυραδιτών τίμησε τον Ναπολέοντα Σκολαρίκη για την προσφορά του στο κερκυραϊκό και επτανησιακό τραγούδι. Ο Ναπολέων από παιδί ασχολήθηκε με τη μουσική παράδοση του τόπου και γαλουχήθηκε από τον πατέρα του Γιάννη και τον παππού του Νικηφόρο που είχαν σημαντική παρουσία και έργο στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Από το αξιόλογο ρεπορτόριό του μερικά μόνο από τα τραγούδια που ξεχωρίζουν: Ο Λουτρουβιάρης (στίχοι), Κερκυραία Αρχόντισσα, Με κερκυραϊκή στολή (στίχοι), Γύρνα – γύρνα, Κέρκυρα ανθοστόλιστη (μπυσική), Μια χεριά σου πράσινο, Κορακιανίτικο (στίχοι), Έλα σε μένα τζουρνάδα. Ιδιαίτερα σημαντική η τελευταία δισκογραφική δουλειά «Με το κόκκινο μαντήλι» σε μουσική Γιάννη Σκολαρίκη με τη συνεργασία του Γιώργου.

Ενθουσίασαν με  τα παραπάνω τραγούδια, αλλά  και με άλλες κερκυραϊκές και επτανησιακές καντάδες. Και οι χοροί κράτησαν αρκετές ώρες, όπως και το κέφι και ο ενθουσιασμός. Ειδικότερα ενθουσίασε το τραγούδι για τις Αργυράδες που έγραψε πρόπερσι την παραμονή του ετήσιου χορού του Συλλόγου μας ο Ναπολέων Σκολαρίκης.
Εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου ο Γιώργος Καββαδίας αναφέρθηκε στην πολύτιμη συμβολή τους στη διατήρηση και ανάπτυξη της κερκυραϊκή παράδοσης και στην προσωπικότητα του τον Ναπολέοντα Σκολαρίκη. Την αναμνηστική πλακέτα απένειμε ο Λευτέρης Καλούδης.Είναι χαρακτηριστικό ότι νέα μέλη και φίλοι του Συλλόγου, όπως και τα παλαιότερα δείχνουν με κάθε τρόπο την ικανοποίησή τους δίνοντας εντυπωσιακό παρόν στις εκδηλώσεις.
Σε  ένα ωραία στρωμένο τραπέζι, οι κυρίες του Συλλόγου, Ελένη Καββαδία,  η Μαρία Καλούδη είχαν  βάλει τα κόκκινα αυγά, που είχαν βάψει και πρόσφεραν , μαζί με τα τσουρέκια, τη γραβιέρα, το ούζο, το τσίπουρο, το κουμ -  κουάτ και τα αναψυκτικά. Επίσης από την καφετέρια οι φίλοι μπορούσαν να παραγγείλουν καφέ ή αναψυκτικό  και αυτό προσφορά του Συλλόγου. Με τη βοήθεια της Νινέττας Καββαδία, της Εύης Πανδή και άλλων μελών του ΔΣ Ανδρέα Καλούδη, Διονύση Καββαδία. Ο Λεύτερης Καλούδης για την υποδοχή των συγχωριανών και φιλοξενουμένων

Πώς καθιερώθηκε η εκδήλωση
Να θυμίσουμε ότι «το τσούγκρισμα τ’ αυγού» ως εκδήλωση καθιερώθηκε από τον Σύλλογό μας μετά από πρόταση του αείμνηστου Πελοπίδα Κουλούρη, μέλος του ΔΣ επί προεδρίας Σπύρου Πανδή (Λόπου) για να μας θυμίζει τις λιτανείες που γίνονταν και γίνονται στο χωριό τη Νια – βδομάδα. Ούτως ή άλλως είναι μια σημαντική εκδήλωση που συνδέεται με την παράδοσή μας και δίνει τη δυνατότητα για μια  ανοιξιάτικη συνάντηση των Αργυραδιτών της Αθήνας, όπως αποδεικνύει και η μεγάλη συμμετοχή τους.


Τα μέλη του ΔΣ δηλώνουν ότι έχουμε χρέος να συνεχίσουμε με ανάλογες εκδηλώσεις και να φροντίσουμε, ώστε του χρόνου με το καλό «το τσούγκρισμα τ’ αυγού» να είναι μια εκδήλωση αναβαθμισμένη και ακόμα πιο καλά οργανωμένη. Είναι χρέος απέναντι στα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που συνεχώς δείχνουν την αγάπη τους συμμετέχοντας και ενισχύοντας τις εκδηλώσεις και τις προσπάθειες του ΔΣ.


ΦΩΤΟ του εξαιρετικού φίλου Γιάννη Αργυροκαστρίτη και άλλων φίλων από το F/B