ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Εκδηλώσεις μνήμης στην Κέρκυρα για τη γενοκτονία των Ποντίων την Κυριακή 20 Μαΐου


Εκδηλώσεις μνήμης στην Κέρκυρα για τη γενοκτονία των Ποντίων την Κυριακή 20 Μαΐου

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιστορικές διαστάσεις της Κεμαλικής θηριωδίας που είχε ως αποτέλεσμα τον εξανδραποδισμό των Ελλήνων του Πόντου.

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Κυριακή 20 Μαΐου και το πρόγραμμα αυτών είναι:

Ώρα 10:00: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος

Ώρα 10:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.

Ώρα 11:00: Στην Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας (Σολωμού 21) ομιλία από την διδάσκουσα του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αλεξάνδρα Καββαδία με θέμα: «ο απόηχος της Γενοκτονίας των Ποντίων».

Λίγα λόγια για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η γενοκτονία έγινε από την κυβέρνηση των Νεότουρκων. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η εκτόπιση, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και πορείες θανάτου στην έρημο.

Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».