ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Κόλαφος για Δήμο – Περιφέρεια – Κυβέρνηση η Έκθεση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΠΙΝ για τον ΧΥΤΑ ΤεμπλονίουΚόλαφος για Δήμο – Περιφέρεια – Κυβέρνηση η Έκθεση της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της ΠΙΝ για τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

Εκδόθηκε η έκθεση της αυτοψίας που είχε διενεργήσει στο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η αυτοψία έγινε έπειτα σχετικό αίτημα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, στις 16 Απριλίου.
Το κλιμάκιο διαπίστωσε για ακόμα μια φορά ότι δεν πληρούνται οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.

Μεταξύ άλλων επισημαίνονται τα εξής:

 Η κλίσεις των πρανών (στα κύτταρα Β Γ) είναι απότομες, ενώ η συμπίεση φαίνεται πλημμελής όπως και η κάλυψη απορριμμάτων με αδρανές. Η διασπορά των απορριμμάτων γίνεται καθ’ όλη την έκταση του ΧΥΤΑ αλλά και εκτός αυτού.
Τα εισερχόμενα στο χώρο φορτηγά αλλά και τα φορτηγά στις εγκαταστάσεις κυκλοφορούσαν κατά την αυτοψία χωρίς κάλυψη. Δεν γίνεται διαβροχή.
Τα κύτταρα Β και Γ παραμένουν χωρίς αποκατάσταση.
Η εγκατάσταση έκπλυσης τροχών είναι θαμμένη κάτω από χώμα και δεν ήταν προσπελάσιμη από οχήματα.
Διαπιστώθηκαν διαρροές λυμάτων από πολλά σημεία περιμετρικά του κυττάρου Α. Αυτά ξεχειλίζουν και καταλήγουν στο οδόστρωμα και από εκεί, στο περιβάλλον. Έχουν διατεθεί σκουπίδια σε χώρους που δεν καλύπτονται από στεγανωτική μεμβράνη, όπως στο χώρο ανάμεσα από τα κύτταρα Α και Γ καθώς και βόρεια του κυττάρου Γ και νότια του Β.
Υπάρχει τάφρος ομβρίων, η οποία όμως μολύνεται από στραγγίδια που διαρρέουν του κυττάρου.
Η μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων δεν λειτουργούσε.
Τα υγρά σε ανεπεξέργαστη μορφή διαρρέουν μέσω υπερχείλισης προς το κατάντι ρέμα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Κέρκυρας η πρόεδρος του συλλόγου Μάγδα Παπανικολοπούλου επεσήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν αυτό που ο σύλλογος καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό ενώ υπογράμμισε ότι μετά από τόσες αυτοψίες που έχουν γίνει οι υπηρεσίες θα πρέπει να εισηγηθούν προς τον περιφερειάρχη την παύση λειτουργίας της εγκατάστασης.

Στο μεταξύ  χθες οι κάτοικοι Τεμπλονίου επισκέφθηκαν την εισαγγελέα στην οποία παρέδωσαν φωτογραφικό υλικό από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο ΧΥΤΑ και ζήτησαν ο νόμος να εφαρμόζεται και για τις δυό πλευρές.  Η εισαγγελέας πρότεινε να γίνει συνάντηση του δημάρχου με τα μέλη της επιτροπής κατοίκων κάτι όμως που δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους. Η κα Παπανικολοπούλου επεσήμανε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάποια τέτοια συνάντηση και τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμιά σοβαρή προσπάθεια διαλόγου με τους κατοίκους από την πλευρά του δήμου.

ΠΗΓΗ:  Στοιχεία από το ρεπορτάζ της ert.gr