ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Στη Βουλή το έργο ύδρευσης της ΚέρκυραςΣτη Βουλή το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, ο Κερκυραίος Νίκος Δένδιας  κατέθεσε χθες ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας  και Περιβάλλοντος σχετικά με το έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας.
Η ερώτηση του Ν. Δένδια

Με ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Β’ Αθηνών Ν. Δένδιας, ζητά ενημέρωση από τους συναρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με το έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας. Όπως σημειώνεται στην ερώτηση, το έργο ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας, ένα από τα μεγαλύτερα έργα ύδρευσης στη χώρα κατά την τελευταία δεκαπενταετία, προϋπολογισμού 295.350.000 ευρώ (με ΦΠΑ), είχε περιληφθεί στο σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον κατάλογο μεγάλων έργων αυτού, εγκριθέντα από τις Υπηρεσίες της Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2014.

Αδικαιολόγητη η αφαίρεση του έργου ύδρευσης

Στο κείμενο της ερώτησης ο Ν. Δένδιας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη αφαίρεση του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας από τον κατάλογο μεγάλων έργων 2014-2020. Συγκεκριμένα ο πρώην βουλευτής Κέρκυρας και νυν Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τονίζει ότι «Με απόφαση της 3ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος εγκρίθηκε η τροποποίηση του καταλόγου μεγάλων έργων, με αφαίρεση του εν λόγω έργου από τον κατάλογο, το οποίο επανασχεδιάζεται με μειωμένο φυσικό και οικονομικό αντικείμενο και αναμενόμενο προϋπολογισμό κάτω των 50 εκ. ευρώ, χωρίς, όμως, μέχρι σήμερα, να έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 έστω το νέο αυτό μειωμένο έργο. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο αφαιρέθηκε το μείζον έργο από τον κατάλογο μεγάλων έργων της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ποιο είναι το τροποποιηθέν έργο και το χρονοδιάγραμμα υποβολής και υλοποίησής του και, τέλος, πως διασφαλίζεται μ’ αυτό η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος ύδρευσης της νήσου Κέρκυρας».

Το «Φαραωνικό» έργο δια στόματος Αλ. Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της ΠΙΝ, που είχε διοργανωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στην Κέρκυρα, αναφερόμενος στη διαχείριση υδάτινων πόρων είχε αναφέρει επί λέξει: «Για την ύδρευση της πόλης, είχε εγκριθεί ένα φαραωνικό αρδευτικό έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ισοδυναμούσε με το σύνολο σχεδόν των δαπανών για ύδρευση στους Δήμους όλης της χώρας -ίσως εδώ στην Κέρκυρα πίνετε πιο πολύ νερό από όλες τις υπόλοιπες πόλεις- έργο το οποίο δεν επρόκειτο φυσικά ποτέ να πραγματοποιηθεί. Η κυβέρνηση, μετά από τη σχετική διαβούλευση, ξεμπλόκαρε την κατάσταση αυτή με ένα εναλλακτικό σχέδιο, ρεαλιστικό και επομένως υλοποιήσιμο και την υλοποίηση του έργου αυτού, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 47.000.000 ευρώ περίπου. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πρόκειται να προχωρήσει άμεσα στην ανάληψη συντονισμένων δράσεων που αφορούν στην επικαιροποίηση των υφιστάμενων μελετών, έτσι ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να καταστεί δυνατή η ένταξή τους στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και έτσι να λυθεί επιτέλους αυτό το χρόνιο και εξαιρετικά σοβαρό για την πόλη της Κέρκυρας πρόβλημα».

Ανταλλαγή επιστολών Υπ.Οικονομίας - Υποδομών

Ως γνωστό στις 20 Φεβρουαρίου 2018 το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης έστειλε επιστολή στο Υπ. Υποδομών με θέμα: «Ολοκλήρωση και λειτουργία του έργου Ταμείου Συνοχής προγραμματικής περιόδου 2000-2006 ‘’Εργο ύδρευσης νήσου Κέρκυρας’’». Σύμφωνα με την επιστολή:  Το συγκεκριμένο έργο (σ.σ. το αρχικό των φραγμάτων) είχε περιληφθεί στον κατάλογο Μεγάλων έργων προϋπολογισμού 226 εκ €. Ωστόσο επειδή η ολοκλήρωση του ξεπερνάει το χρονοδιάγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2014-20 αποφασίστηκε να μεταφερθεί από τον κατάλογο Μεγάλων έργων σε εκείνον των επειγόντων με εκτιμώμενο κόστος 47 εκ €. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι «Επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια από τη λήξη του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του, υπάρχει κίνδυνος απώλειας της κοινοτικής βοήθειας, ύψους 7,7 εκ €. Το Υπουργείο Υποδομών απάντησε περιγράφοντας το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών του, σύμφωνα με τις οποίες η Α΄φάση του έργου θα συμβασιοποιηθεί του χρόνου τον Ιούλιο. Να σημειωθεί ότι το 2019 είναι χρονιά τετραπλών εκλογών. Εθνικών, Ευρωκοινοβουλίου, Δημοτικών και Περιφερειακών.