ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Loading...

Τουλάχιστον, να ξέρουμε τι (αν) παίρνουμε


Τουλάχιστον, να ξέρουμε τι (αν) παίρνουμε

Του Δημήτρη Κουφοβασίλη

Φαίνεται ότι τα απανωτά πρωτογενή πλεονάσματα (περίπου 4% τόσο για το 2016 όσο και για το 2017) μας έχουν επιτρέψει να χαλαρώσουμε λιγάκι, να πάρουμε μια ανάσα, και να μη τρελαινόμαστε πλέον για το παραμικρό cent του ευρώ ή του δολαρίου στις εθνικές αγορές μας.

Είχαμε αρκετό καιρό να αισθανθούμε αυτή την ελευθερία στις οικονομικές κινήσεις μας, πιθανώς από τότε που ο Γ. Παπανδρέου (λίγο πριν βάλει την υπογραφή του για να υπαχθεί η χώρα σε καθεστώς μνημονιακής επιτήρησης) με αρετή και τόλμη αγόραζε από τους Γερμανούς υποβρύχια κεκλιμένου μάλιστα τύπου (παραγγελίες της τάξεως των 2 δις ευρώ) και παράλληλα δρομολογούσε αγορά ενός ..μικρού στόλου από τη Γαλλία αποτελούμενου από έξι πολεμικές φρεγάτες (παραγγελίες της τάξεως των 2,5 δις ευρώ). Βέβαια, τότε ήταν σαφές ότι οι συμφωνίες αφορούσαν αγορά, και ότι τα σχετικά νούμερα με τα πολλά μηδενικά αφορούσαν ποσά σε ευρώ.

Αρκετά μνημονιακά χρόνια αργότερα, δηλαδή περίπου δύο Ολυμπιάδες μετά, και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2017, επιτέλους αισθανθήκαμε ξανά μια-κάποια άνεση στις οικονομικές μας πράξεις και την παράλληλη δυνατότητα να ενισχύουμε την άμυνά μας (και τις σχέσεις μας με τους δανειστές μας). Υπηρετώντας τη διπλή αυτή αποστολή, ο νυν πρωθυπουργός μας, Α. Τσίπρας, επισκεπτόταν τον πρόεδρο των ΗΠΑ, με τους δύο αρχηγούς κρατών να μην ανταλλάσσουν μόνο αβρότητες. Έτσι ο Ν. Τραμπ ανακοίνωνε, μεταξύ άλλων: «Έχω επίσης ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16, κάτι που θα κοστίσει 2,4 δις δολάρια και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας». Πραγματικός συμπαραστάτης και τον είχαμε για διάβολο!

Εκεί που όλα πήγαιναν καλά, ο συγκυβερνήτης της χώρας, Π. Καμμένος, τόλμησε να διορθώσει τον πλανητάρχη (!) και μάλιστα μέσω twitter, σημειώνοντας ότι το ποσό των 2,4 δις ευρώ δεν αφορά στην αναβάθμιση των F-16, η οποία θα κόστιζε …μόλις 1,1 δις ευρώ, με το υπόλοιπο ποσό να αφορά σε_προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην κακοκαρδίσει κανέναν, αναφερόμενος στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των F-16 μίλησε για «2,4 δις», σκέτα, χωρίς να διευκρινίσει αν ο αριθμός αφορά σε δολάρια ή σε ευρώ. Ας μην είμαστε μίζεροι, σκέφτηκε. Τώρα (έξω) πάμε καλά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά φτάσαμε στην 20η Απριλίου 2018. Ο φρέσκος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φ. Κουβέλης, δήλωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό μας ενισχύεται άμεσα με δανεισμό τύπου leasing με δύο γαλλικές φρεγάτες (συν δύο επιπλέον σε επόμενη φάση). Μάλιστα, όπως μάθαμε, οι Γάλλοι είχαν την καλοσύνη να παραχωρήσουν χρονομίσθωση με τιμές 2013! Αυτό θα πει …αληθινός εταίρος!

Για δανεισμό γαλλικών φρεγατών είχε εξάλλου αναφερθεί_με δηλώσεις του και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος,_χαρακτηρίζοντας μια τέτοια συμφωνία αναγκαία για τη διατήρηση των ισορροπιών ισχύος με την Τουρκία.

Όμως μόλις 4 ημέρες μετά τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος έδινε μια άλλη οπτική στο ζήτημα διευκρινίζοντας: «Υπάρχουν μία σειρά από διερευνήσεις για διάφορα project του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα δε συζητήθηκε χθες στο ΚΥΣΕΑ…» και «…ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά».

Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου εξήγησαν ότι η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φ. Παρλί, αποκλείει το ενδεχόμενο της παραχώρησης των δύο φρεγατών,_εκτιμώντας πως κάτι τέτοιο θα αποδυνάμωνε την επιχειρησιακή επάρκεια του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Είπαμε, εταίροι, αλλά όχι κι έτσι.

Δίνοντας και πάλι το καταλυτικό στίγμα του, ο Π. Καμμένος, έχοντας δίπλα του τον άφωνο Φ. Κουβέλη, εξήγησε σε όσους είχαν μπερδευτεί: «Σε υψηλότατο επίπεδο, μεταξύ Τσίπρα και Μακρόν, εξετάστηκε η πιθανότητα αξιοποίησης των 8 δισεκατομμυρίων, που προέρχονται από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, και μέρος των οποίων οφείλει να επιστρέψει και η Γαλλία στην Ελλάδα, να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για την κατασκευή φρεγατών στη χώρα μας. Αυτή ήταν και η μόνη διαπραγμάτευση που αφορά τις φρεγάτες».

Με τους ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής, Ποτάμι, κλπ. να κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση διότι …άφησε ανεκμετάλλευτη τη χρυσή αυτή ευκαιρία των 2+2 γαλλικών φρεγατών, και με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου να σημειώνουν ότι πίσω από το ναυάγιο της χρονομίσθωσης των γαλλικών φρεγατών κρύβεται …η Γερμανία, το μόνο βέβαιο είναι ότι πλέον είμαστε πιο άνετοι στις συμφωνίες μας. Είμαστε τόσο άνετοι, ώστε πολύ σύντομα (φιλοδοξούμε να) θα μπορούμε να καταβάλουμε ποσά αγοράς σε υποθέσεις ενοικίασης, και μάλιστα χωρίς τελικά να παίρνουμε το ίδιο το προϊόν. Η έξοδός μας στις αγορές, είναι κοντά.